Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný koláč (Apple pie)

Snad jedním z nejznámějších moučníků zpoza velké louže je tradiční jablečný koláč. Na křehké těsto ve formě patří pořádná nálož jablek se skořicí, cukrem a kapkou citronové šťávy. Po upečení jej nechte ale vychladnout, chutná pak mnohem lépe.

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

nigge nigge

Snadný

Doba přípravy 105 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 45 min bez doby chlazení

105 min (60 min příprava + 45 min tepelná úprava, bez doby chlazení)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 412 kJ /
4 162 kcal
Bílkoviny45,27 g
Tuky217,89 g
Vláknina30,82 g
Cholesterol 640 mg
Sodík 477 mg
Sůl1,20 g
Sacharidy489,46 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Těsto: Promícháme všechny sypké ingredience a přidáme studené máslo nakrájené na hodně malé kostičky. Šleháme rychle maximálně 20-30 sekund, jen aby se máslo obalilo kousky mouky. Krok 2: Pomalu přiléváme vodu podle potřeby a šleháme na nejvyšší otáčky. Jakmile je možné drobné kousky těsta v ruce spojit, vyklopíme a zformujeme rukou těsto. Krok 3: Rozdělíme ho na dva kusy, uděláme placku, zabalíme do fólie a dáme chladit minimálně na hodinu. Krok 4: Mezitím si nakrájíme jablka na tenké plátky, pokapeme citronovou šťávou, dobře promícháme a přidáme všechny cukry, sůl a skořici. Vše dáme do velkého sítka, pod které umístíme misku, co bude zachycovat šťávu a necháme je stát. Krok 5: Poté, co těsto zchladne (cca hodina), rozválíme ho do formy. Krok 6: Pokud jablka pustila aspoň 100 ml šťávy, zahřejeme ji společně s máslem a vaříme cca 8 minut do zhoustnutí a sirupové konzistence, měla by se zredukovat zhruba na polovinu. Celou dobu mícháme. Krok 7: Až je sirup hotový, vmícháme ho zpět do jablek a přidáme kukuřičný škrob. Potom celou směs navršíme do formy s těstem a překryjeme druhou částí vyváleného těsta. Okraje zatlačíme pod první vrstvu těsta a dobře zmáčkneme prsty. Krok 8: Uprostřed nařízneme hvězdičku – otvory, kterými bude unikat pára. Předehřejeme troubu na 220 °C a koláč dáme chladit do lednice, než se trouba vyhřeje. Krok 9: Pečeme cca 45 minut do zhnědnutí, po 30 minutách překryjeme alobalem vnější části. Necháme vychladnout alespoň 3 hodiny.

TIP: Jablečný koláč, co je populární zejména v anglicky mluvících zemích

Zveřejněno 17. 11. 2012

Poznámka autorky nigge

Podrobnější postup s obrázky a další recepty na http://zghettablog.blogspot.cz/2012/11/americky-ja...

zdroj: Joy of baking

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečný koláč (Apple pie)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JWkK

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečný koláč (Apple pie)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JWkK

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Jako práce hrozná, ale výsledek...<3

Vypadá to úžasně, hned dnes vyzkouším :) :D
:-)

Pajaja:Díky a máte pravdu!:D

To je krásný koláč! Vypadá velice šťavnatě. . . Jen mi přijde, že je to moc matlání. :-S Ode mne letí rozhodně bod!:-p:yes:+

nigge: v pohodě, o nic nejde ;-)

Kanyla:
Aha, omlouvam se, to jsem si vubec nevsimla :(

Recept mám odjinud, ale je moc dobrý, takže proč ne ještě jednou.. http://www.toprecepty.cz/recept/29466-american-pie...

Tématické fráze:
apple pie, apple pie recept, jablečný pie, americky jablečný pie, apple pie americký koláč, applepie, apple pie s pudinkem, jablecny kolac apple pie, americký apple pie recept, applepie recept, american pie recept, recept na apple pie, jablečný koláč, anglický jablečný koláč, americky jablecny kolac, apple pai, jablený koláč, appel pie, recept apple pie, aple pie

Suroviny:
mouka hladká, cukr krystal, máslo, voda, jablko, cukr krystal, cukr třtinový, cukr skořice, skořice, sůl, šťáva citronová, škrob kukuřičný, máslo

Přidat fotografie receptu