Babiččiny blbouny
Ovoce začíná mít poctivou plnou chuť a byl by hřích toho nevyužít. Připravte si s námi českou klasiku v podobě babiččiných blbounů. Kynuté ovocné knedlíky jsou v sezóně plněné čerstvým ovocem, v zimě povidly nebo marmeládou.
Suroviny pro 16 kusů
16kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 8 193 kJ / 1 958 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 58,63 g |
| Tuky | 14,77 g |
| Vláknina | 13,68 g |
| Cholesterol | 271 mg |
| Sodík | 1,79 g |
| Sůl | 4,41 g |
| Sacharidy | 390,84 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy prosejeme všechnu mouku a do ní uděláme větší důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, posypeme moučkovým cukrem a zalijeme necelou polovinou vlažného mléka. Trošku zasypeme moukou a promícháme - pouze to, co je v důlku. Necháme vzejít kvásek, cca 15 minut.
Krok 2: Potom přimícháme zbytek mléka, ve kterém jsme rozmíchali vajíčko. Umícháme hladké těsto. V teple necháme kynout asi hodinu.
Krok 3: Pak lehce prohněteme a jemně vyválíme. Větším hrnkem vykrojíme kolečka, do kterých dáme ovoce, zabalíme a v ruce uválíme kuličky. Necháme je chvíli ležet, asi 10 minut, aby ještě nakynuly.
Krok 4: Poté je dáme vařit do vroucí vody na cca 5-8 minut (podle velikosti knedlíků). V polovině vaření knedlíky, které vyplavaly na povrch, vařečkou otočíme, aby se uvařily po celé ploše. Knedlíky jsou uvařené, když se po zapíchnutí párátka nelepí těsto.
Krok 5: Vyjmeme je z vody a propícháme vidličkou.
Krok 6: Na talíři posypeme cukrem, mákem nebo nastrouhaným tvarohem a polijeme rozpuštěným máslem.
Zveřejněno 10. 11. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Babiččiny blbouny
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/W6lo
Moje poznámka
Babiččiny blbouny
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/W6lo
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 19 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 20 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 21 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 22 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 47 minutami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 51 minutami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 52 minutami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 56 minutami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 2 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 3 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 3 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 4 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 4 hodinami
Tématické fráze:
babiččiny recepty,
kynuté knedlíky blbouni,
kynuté knedlíky s povidly,
babiččiny ovocné kynuté knedlíky,
babiččiny kynuté knedlíky,
babiččiny kynuté ovocné knedlíky,
kynute blbouny,
kynute povidlove knedliky,
babiččiny recepty.cz,
těsto na blbouny,
kynuté blbouni,
borůvkové blbouny,
knedlíky blbouni,
povidlové kynuté knedlíky,
ovocné kynuté knedlíky blbouni,
povidlove knedliky,
kynute knedliky,
kynuté knedlíky blbouny,
knedliky blbouny,
pralinkové knedlíky
Suroviny:
mouka polohrubá,
mléko,
droždí čerstvé,
cukr moučkový,
vejce,
sůl,
švestky,
povidla švestková,
mák mletý,
tvaroh na strouhání,
cukr moučkový,
máslo
Komentáře (81)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Autorovi děkuji!
Dneska jsem dělala a byli úplně luxusní