Krok 1: Brambory oloupat a nakrájet na půlky až čtvrtky podle velikosti jednotlivých brambor (kvůli lepšímu uvaření).
Krok 2: Celer opláchnout a rozkrojit na půl. Půlku hlízy nakrájet na kolečka cca 1-2 cm silná nebo na půlkolečka a takto připravený celer zbavit slupky (jde to lépe než okrajovat celou hlízu).
Krok 3: Brambory a celer dát do vyššího hrnce s vodou a mírně osolit.
Krok 4: Mrkev oškrábat a nastrouhat na jemném struhadle.
Krok 5: Jablka vyjádřit, oloupat a následně nastrouhat na jemném struhadle.
Krok 6: Cibuli oloupat a nastrouhat na jemném struhadle.
Krok 7: Mrkev, jablka a cibuli dát do plastového přecezovacího síta a propláchnout pod proudem vody, aby se vypláchla hořká šťáva z cibule.
Krok 8: Plastové síto umístit nad hrnec s bramborami a celerem a může se mírně vařit (cca 20-30 minut).
Krok 9: Nastrouhaná zelenina se krásně propaří nad vařícími se bramborami a celerem.
Krok 10: Hrášek v samostatném menším hrnci mírně vařit do měkka tak, aby se při míchání v bramborovém salátě nerozmačkal (cca 10-12 minut).
Krok 11: Vejce v samostaném menším hrnci uvařit na tvrdo (cca 8-10 minut).
Krok 12: Než se brambory a vše ostatní uvaří a propaří připravíme si majonézu. Z citronů vymačkat šťávu na odšťavnovači. Z okurek nakládaných odkrojit konce a nastrouhat na hrubém struhadle. Z nastrouhaných okurek jemně vymačkat šťávu a takto nastrouhané a vymačkané okurky přesunout do míchací misky.
Krok 13: Dále do míchací misky k okurkám přidat majonézu, hořčici, stolní olej, citronovou šťávu z odšťavnovače, cukr moučkový, sůl a pepř. Celé to promíchat a podle chuti opatrně dochutit citronovou šťávou, pepřem a solí.
Krok 14: Po uvaření brambor a celeru také nastrouhaná zelenina v přecezovacím sítu krásně změkla.
Krok 15: Propařenou nastrouhanou zeleninu opět propláchnout v přecezovacím sítu pod proudem vody k dokonalému odstranění hořké šťávy z cibule a jemně vymačkat přebytečnou vodu a šťávu tak, aby výsledný bramborový salát nebyl příliš řídký.
Krok 16: Takto připravenou zeleninu přendat do hlubokého talíře a do tohoto talíře nastrouhat na jemném struhadle uvařený celer.
Krok 17: Uvařená vejce oloupat a protlačit přes kráječ na vejce do hlubokého talíře k nastrouhané zelenině.
Krok 18: Uvařený hrášek také mohu přesypat k zelenině a vejcím.
Krok 19: Uvařené brambory scedit a přesypat do velkého lavoru a nechat vychladnout.
Krok 20: Mezitím než brambory vychladnou mohu poumývat veškeré nádobí.
Krok 21: Brambory po vychladnutí protlačit přes kráječ brambor zpět do velkého lavoru.
Krok 22: Dále do velkého lavoru nasypat zeleninu a vše ostatní z hlubokého talíře.
Krok 23: Na to celé nalít připravenou majonézu z míchací misky.
Krok 24: Celé to opatrně promíchat tak, aby z toho nevznikla bramborová kaše a nechat do druhého dne v lednici odležet.
Dobrá zpráva pro nedočkavce. Již takto připravený a neodleželý salát je velmi chutný. Ale po odležení je to mazec.
Komentáře (51)