Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynutý meruňkový táč

Kynuté těsto je jedno z nejoblíbenějších na přípravu buchet a koláčů. Hodí se na něj snad jakékoli ovoce. Drobenkový koláč s meruňkami je jeden z nejoblíbenějších, zvlášť když je posypaný křupavou a sladkou drobenkou.

Hodnocení receptu je 4,9 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Handy Handy

Snadný

Doba přípravy 105 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 15 min

105 min (90 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 plechy

2plechy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 634 kJ /
4 932 kcal
Bílkoviny94,61 g
Tuky216,65 g
Vláknina29,74 g
Cholesterol 661 mg
Sodík 316 mg
Sůl0,67 g
Sacharidy635,97 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mléko ohřejeme, aby bylo teplé (ne horké), nasypeme do něj cukr a rozdrobíme kvasnice.
Do mísy dáme mouku, osolíme, přidáme olej a vejce. Krok 2: Když kvásek vzejde, přilijeme ho k ostatním surovinám a vypracujeme vláčné těsto. Nemělo by být příliš tuhé, radši řidší. S moukou opatrně, každá saje tekutinu jinak. Krok 3: Dva plechy vyložíme papírem na pečení. Krok 4: Těsto rozdělíme na dvě poloviny.
Rukama těsto rozprostřeme po celém plechu (když si ruce pořádně potřeme olejem, těsto se na ně vůbec nelepí). Krok 5: Na těsto naskládáme půlky meruněk řeznou stranou nahoru, posypeme drobenkou a upečeme dorůžova ve vyhřáté troubě. Na 200 °C zhruba 15-20 minut.

TIP: Jak zpracovat úrodu meruněk

Zveřejněno 11. 11. 2008

Poznámka autorky Handy

Stejným způsobem můžeme připravit i švestkový táč. Já si těsto připravila v domácí pekárně.

Můžeme zadělat i klasicky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutý meruňkový táč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5yrX

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutý meruňkový táč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5yrX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (36)

Výborný recept, dnes jsem dělala s třešněmi. Třešně jsem poctivě vypeckovala, aby se dětem líp jedl :-)

Dnes jsem pekla se švestkami a naprosto luxusní 😍 Těsto jsem udělala na jeden plech z poloviční dávky a drobenky naopak dvojnásobek. Naprosto vynikající recept. ❤️

Výborný, nadýchaný, jemný ! ❤️:yes:

Nikdy se mi kynuté těsto nedařilo,ale toto je naprosto výborné!:yes: :-)

Zajímavé vyzkouším. Celkem jednoduché těsto.Jenom nevím,kde sehnat červený meruňky?

Ahojky, podle toho co čtu, je celá dávka na 2 plechy, tudíž v případě pečení 1 plechu dám poloviční dávku? Díky

tento recept je opravdu výborný...těsto úžasné, chutné, vláčné.... na ovocný táč už budu používat pouze tento recept :-K....

Naprosto luxusní těsto a to jsem použila jen jedno vajíčko (až jsem do mísy nasypala suroviny, zjistila jsem že mám poslední vejce :-P )
Pekla jsem s borůvkama, děti mají již půl plechu snězeného :-D
Děkuji moc a recept ukládám a přidávám bodíka.:-K

Moc dobrý recept. Koláč je křehký a vláčný, výborný! Nikdy jsem nebyla specialistka na kynuté buchty, těsto uhnětla domácí pekárna a přidala jsem vanilkový cukr a citronovou kůru a povedlo se na 1*. :-))

kucharka: díky za recept :) zkouším tentokrát podle vás...ne podle rodinného receptu, tak jsem zvědavá, zatím mám těsto vcelku řídké, tak uvidíme...ale mí žrouti to spasou :D

buchtička výtečná !!!:-p:-p:-p:-p

Všem krásné odpoledne.
Špagetko,lejanec jsem pekla včera, tento recept jsem pekla už několikrát a vždy byly koláče výborné.Recept jsem už tenkrát chválila a chválím dál.
Jen jsem nikdy nedávala čerstvé kvasnice do pekárny.
Díky tobě, jsem to včera poprvé zkusila a bylo to, jak jsi mi napsala. Vykynulo to úžasně.
Díky moc,moc za radu a těším se, jak budu tímto způsobem péct zase, protože mám hodně receptů kde jsou čerstvé kvasnice a díky tobě se už nemusím bát a hlavně budu vědět jak na to. Díky moc. Scarlet.:-K:-K:-K

scarlet: povede se neboooj a na mamku vzpomínej, je mi to jasné, neboj :-*:-*:-K:-K:-K:yes::yes::yes:

Špagetko, moc a moc děkuji za radu. Tak jdu na to, dám to do pečky, dám tam tedy ty čerstvé kvasnice budu doufat, že se povedou. Tento recept mám moc ráda, vždy mi připomene maminku a v tu chvíli je mi smutno na duši.:-K:-K:-K

scarlet: sušené droždí je vždy 1/4 čerstvého, takže podle tohoto receptu cca 11 g. Já osobně dělám raději z čerstvého. Jinak do pekárny nasypeš nejprvé tekutiny a pak pevné přísady, žádný kvásek neděláš extra, ta pečka si to udělá sama. Jo a na jednu stranu droždí, na druhou sůl, aby hned nepřišly do styku

Krásný víkend.
Mám sice blbej dotaz, ale co nadělám, když nevím.
Prosím , kolik dát kvasnic sušených, pokud bych těsto připravila v pekárně.
Přiznám se , že do pekárny dávám jen sušené a neznám tento poměr normálních a sušených.
Eventuelně, jak se dávají čerstvé kvasnice do pekárny. Udělá se první kvásek klasicky a naleje se tam, nebo se rozdrobí na mouku tak jako ty sušené.
Pokud některá z vás poradí, budu moc ráda.

supr recept. chváálíím :yes::yes::yes::yes:

Jindra z Los Angeles 5. 11. 2011 23:26
Dekuju mockrat! Konecne dobre kynute testo na kolac. Vyzkousela jsem jich hodne a nikdy to nebylo jako od maminky.My tady mame jen jednu mouku a to hladkou ale presto se to povedlo. Cela rodina si,prave ted,:-Ddiky Vam konecne pochutnava na pravem ceskem kolaci.:-K:-K:-)):yes:

Eva Pekárková 27. 7. 2011 12:10
Je to dobré, nej, těsto. Doporučuji potřít tvarohem (kostka měkkého tvarohu+lžička másla+trochu moučk.cukru+žloutek+případně kapku mléka=zamíchat). Je to vláčné a moc chutné. Dělám to s každým ovocem, je-li rybíz, tak udělám sladší tvarůžek. Dobrou chuť. Zdraví Praha

je to výborný recept,připomělo mi to táč,který dělávala moje babička,už rok ho peču podle tohoto receptu.Dneska opět s merunkami,ten bude mít více těsta a sčerným rybízem,ten bude nižši

Dneska jsem ho dělala a je luxusní, vysokej, vláčnej, mňam, takovej se mi nikdy nepovedl!:yes:

rebeka: děkuji-chvála vždy potěší,pod přísným maminčiným dohledem se učím péct a vařit.Jinak doufám,že tady nikomu nebude vadit menší pubertální netalentovaná kuchtička,kterou to baví.:-p

Monca.H.:15 let:-O kynuté těsto:-O:-? a takovýto výsledek:-O:-?tleskám a hluboce smekám:-K:yes:
ani 2x starší si na kynuté netroufnou:-!
bravo:-!:yes::yes::-K

Daniella O.: Moc díky :-):-8

Monco, mas moc peknou fotku...;-):yes:.

U nás se dělá už hodně dlouho,je výborný..přidávám foto:yes:

Jo, pekla jsem po dlouhé době, pospíchala jsem a švestky dala přesně naopak, řeznou stranou dolů. Jáááá jsem déééééédil!!!!! Momentálně je v troubě a nemám ani odvahu se jít kuknout.;-(;-(:-(:-(:-S:-)):-))

Musím "kuchařce" přiznat, že tenhle recept jsi okoukla se vším všudy. Podobný koláč se peče v mnoha rodinách, tak by mně nepřekvapilo, že se recepty shodují. Ale doslova zkopírovat postup? Proč? Mohla jsi alespoň použít vlastní slova!:-//:no:

Ted jsem právě dopekla,dovolím si přidat foto:-K

Po dlouhé jsem upekla lívanec, použila jsem višňový kompot, dovolím si přidat fotku a samozžejmě bodík.

Tématické fráze:
meruňkový táč, kynutý táč, kynutý meruňkový koláč, merunkovy kynuty tac, táč, kynutý meruňkový táč, kynutý táč s ovocem, kynutý táč s meruňkami, táč s meruňkami, švestkový táč, kynuty merunkovy kolac s drobenkou, merunkový táč s drobenkou, táč recept, kynuté těsto na táč, kynutý táč se švestkami, merunkovy kynuty kolac, recept na kynutý táč, meruňkový koláč kynutý, ovocný táč, táč s ovocem

Suroviny:
mouka polohrubá, mléko, kvasnice, cukr krystal, vejce, olej, sůl, meruňky, máslo, cukr krystal, mouka polohrubá

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu