Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková na hrubo

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

frodobagin

Náročný

Doba přípravy 4470 min Doba přípravy: 4320 min Doba tepelné úpravy: 150 min

4470 min (4320 min příprava + 150 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: 4-5

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 690 kJ /
4 706 kcal
Bílkoviny281,63 g
Tuky315,71 g
Vláknina81,02 g
Cholesterol 1,04 g
Sodík 5,21 g
Sůl12,51 g
Sacharidy145,76 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Naložení masa je základní krok, ale bez láku. Pokud je libo tak prošpikovat špekem (nemusí špikovat ten, kdo nemá rád špek). Špekování je vcelku jednoduché. Špek nakrájet na proužky a nechat zachladit v mrazáku. Krok 2: Špek ztuhne a lépe se špikuje do masa. Do misky nasypat sůl a pepř a zalít šťávou z vymačkaného citronu. Takto vzniklou hustou kaší potřít povrch očištěného masa a vetřít do povrchu masa. Krok 3: Na dno pekáče nasypat nahrubo nastrouhanou zeleninu a cibuli a vše promíchané s tymiánem. Na místo, kde bude ležet maso, položit bobkový list, černý pepř, nové koření, na proužky nakrájený špek a citron nakrájený na kolečka a okrájený od kůry. Krok 4: Takto prošpikované a potřené maso zasypat zeleninou tak, aby bylo maso celé zakryté. Maso možno také před založením do nastrouhané zeleniny potřít octem nebo rozehřátým máslem nebo olejem proti vysychání a lepšímu rozložení masa. Krok 5: Pekáč obalit potravinářskou fólií a nechat v chladu nejméně přes noc (nejlépe 3–4 dny). Po odležení maso vytáhnout a zprudka osmahnout na sádle nebo na olivovém oleji z pokrutin třeba na WOK pánvi), aby se maso zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Krok 6: Zeleninu na pekáči rozhrnout a opět připravit lůžko z bobkového listu, proužků špeku plátků citronu a koření. Osmahnuté maso vrátit zpátky na pekáč na připravené lůžko. Krok 7: Trochu podlít vodou a zvolna péct (cca 2 až 2,5 hodiny při 180°C a posledních 15-20 minut osmahnout do hněda kvůli barvě). Po 1 hodině pečení maso otočit a občas podlít vodou. Krok 8: Když je maso měkoučké, vytáhnout z pekáče a ze zbylé směsi odstranit věci, které tam nechci nechat (bobkový list, případně nějaké kuličky, hlavně jalovec v případě zvěřiny - může být hořký). Krok 9: Upečenou zeleninovou směs nalít do kastrolu tak jak je viz foto (možno rozmixovat v mixeru), zalít 1/3 dílu mléka, 1/3 dílu zakysané smetany a 1/3 dílu smetany ke šlehání a lehce na mírném ohni vařit. Krok 10: Nechat projít varem, podle chuti dosolit nebo osladit zkaramelizovaným cukrem. Žádné zahušťování moukou. Svíčková je excelentní. Při servírování na plátek masa lžičku brusinek, eventuálně šlehačku a neměl by chybět karlovarský knedlíček.

Zveřejněno 7. 12. 2012

Poznámka autora frodobagin

Pokud se zelenina nerozmixuje, je omáčka chuťově zajímavá. Jako na způsob chalupářské svíčkové.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková na hrubo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xLDq

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková na hrubo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xLDq

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (10)

:-p:yes::yes:

:yes::yes::yes::yes::yes::yes:

pěkně popsaný recept, já svíčkou dělám hodně podobně. Pochutnala bych si:-p:-p:yes::yes::-K:-K

aisha: zkusím.. ráda zkouším nové, nepoznané:-)

aisha: já zas perníkem zahušťuju výhradně rajskou omáčku :-D:-D:-D

rebeka: Zkus to, je to moc dobre..:yes::yes:

aisha: perníkem, jo:-?:-O to jsem nedávno taky slyšela, že se do scvíčkové přidává perník, ale ještě jsem to nezkoušela.. všechno v životě se má zkusit, proč ne;-):-?:-)

Delam hodne podobne;-), jen pecu pomaleji a dele, hotovou zeleninu propasiruji (nemusi se lovit kulicky), zahustuji jemne strouhanym pernikem..posilam bodik!:-K

Na mě je tenhle recept moooc složitý, já ti udělám “svickovou“ klidně z vepřového a za hodinku, říkám jí “Bratislavská svíčková“, protože Br.je z plecka ale zelenina je ta samá, jako na svickovou, akorát že zelenina zůstává v kostickach(nepasiruje se):-O:-O;-);-) a je tam navíc hrášek.

Hned jsem dostala chuť na svíčkovou:-p:yes:

Tématické fráze:
nalozeni masa na svickovou, naložení svíčkové, jak naložit maso na svíčkovou, jak odstranit hořkost z omáčky, servírování svíčkové, naložit maso na svičkovou, jak odstranit horkost omacky, svíčková naložení, jak odstranit hořkost, jak odstranit hořkost z guláše, židovská svíčková, naložení svíčková, naložené maso na svíčkovou, jak odstranit hořkost v omáčce, svíčková servírování, chalupářská svíčková, jak odstranit hořkost z pokrmu, naložení na svíčkovou, servírování svíčkové na smetaně, jak odstranit hořkost z jídla

Suroviny:
hovězí zadní, sůl, pepř, slanina, mrkev, petržel, celer, cibule, tymián, bobkový list, pepř černý, koření nové koření, jalovec, citron, cukr, smetana zakysaná, mléko, smetana ke šlehání, brusinky, citron, šlehačka

Přidat fotografie receptu