Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky a smetanou

Sváteční kaldoun je tradiční česká polévka, která se často podává při slavnostních příležitostech. Její bohatá chuť vychází z kvalitního vývaru, nejčastěji z drůbežího masa, který je zahuštěn smetanou a doplněn jemnou zeleninou. Její neodmyslitelnou součástí jsou dva druhy knedlíčků.

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 120 min

150 min (30 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 538 kJ /
845 kcal
Bílkoviny37,14 g
Tuky35,73 g
Vláknina11,21 g
Cholesterol 768 mg
Sodík 884 mg
Sůl2,06 g
Sacharidy90,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve přichystáme vývar z drobů. Maso vložíme do studené vody, do kovového vajíčka dáme celé koření, cibuli zbavíme vrchní slupky, ale spodní necháme. Osolíme a dáme vařit. Krok 2: Sbíráme pěnu, abychom měli čistý vývar. Vaříme cca 1,5 hodiny a na posledních 20 minut vložíme kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) vcelku. Uvařené maso i zeleninu pak vyjmeme, nakrájíme a vývar přecedíme. Krok 3: Na játrové knedlíčky vše smícháme dohromady. Na žemlové knedlíčky pokrájíme pečivo na drobné kostičky, zalijeme mlékem s rozmíchaným vejcem a necháme nasáknout. Pak přidáme vše ostatní. Krok 4: Z obou směsí na knedlíčky vytvarujeme přibližně stejně velké kuličky a zvlášť je uvaříme v mírně osolené vodě. Taktéž těstoviny předem uvaříme. Krok 5: Do hrnce dáme rozpustit kousek másla, na něm orestujeme pokrájenou vařenou zeleninu, zaprášíme moukou a zasmahneme jíšku. Krok 6: Přilijeme vývar, provaříme, přihodíme růžičky květáku a mražený hrášek a vaříme cca 10 minut. Krok 7: Poté vlijeme do vývaru větší část smetany a ve zbylé smetaně rozmícháme žloutek. Krok 8: Do polévky v této fázi přidáme knedlíčky, uvařené těstoviny, pokrájené maso a dochutíme muškátovým oříškem. Krok 9: Prohřejeme, odstavíme a vmícháme žloutek se smetanou. Nakonec ozdobíme nakrájenou petrželkou.

TIP: Polévka kaldoun - postup přípravy

Zveřejněno 11. 12. 2012

Poznámka autorky 1974andrea

Tato staročeská polévka je vskutku vydatná, ale myslím, že patří na sváteční stůl. Inspirovala jsem se receptem ze stránek Apetitu. Přidávám 2 recepty na kaldouny, ale každý je trochu jiný.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky a smetanou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xLX9

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky a smetanou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xLX9

Komentáře (32)

:-)<3:yes::yes: Výborná polévka. U nás také tradiční, tak ji dělávala babička i mamka. :-K

ing.zdenek.trojan@seznam.cz: Díky moc :-K

Lahodná :yes:

janatka:Ivetko, já si až teď všimla, žes připravovala tuhle polévku:-8. Moc děkuju za fotečku a vyzkoušení:-K

Vařila jsem z krůtích drobů,zahušťovala jsem jíškou a přidala strouhání.byla skvělá.Viděla jsem ji v pořadu prostřeno,tak musela být vyzkoušená.:-K:-p

Díky všem za zájem o recept:-K, je sice trochu časově náročnější, ale určitě se vyplatí jej zkusit připravit;-)

:yes::-p krásná polévečka a určitě vynikající

Milovaná polévka,dělávám také bez knedlíčků.Už moje bábi ji vařívala,když jsme přišli ,, z venku promrzlí "zahřála a zasytila .Klidně někdy použila i droby z domácí slepice či husy.Super polévka.:yes::yes:

1974andrea: kouknu, díky:-K

Luxus:-p:yes::-K

varilamyskakasicku:To tady psala Dana61, že to tak dělá;-) Zrovna u jednoho z přidaných podobných;-)

1974andrea: Ty jsi ale Andy, jednou psala, že na polévky moc nejsi, to asi manžel spíš viď?:-K

Tchyně, ještě udělala takové to své - nějaké pěkné nudlové těstíčko, z něho udělala takové trubičky do spirálky, dělala je přes struhadlo, kde je rovnou zamáčkla a pak je dala vařit, bylo to moc dobroučké, už jsem to pak nikde nikdy neviděla, ale juknu do stařičké kuchařky:-K dala bych si ji, ale tato polévka byla u tchyně vždy přímo jídelní dar :-K

maris: souhlas, my to máme tak, jak píšeš, naučila nás to babička, prababička ji také tak dělala, má maminka také,´teď už i děti ji tak vaří:-K;-)

1974andrea: máš pravdu Andry s Tvou kuchyní by se mi u Vás moc líbilo, protože ty jsi paní kuchařka:-K:-K:yes::yes:

Tématické fráze:
kaldoun pavel vítek, kaldoun, zavářka do kaldounu, těstoviny do kaldounu, vipprostreno, knedlíčky do kaldonu, kaldoun podle pavla vitka, kaldoun pavla vítka, šoulet pavla vítka, kalgoun, kaldoun vítek, kaldoun recept, co je to kaldoun, pavel vítek facebook, co je kaldoun, vipprostreno recepty, kachní kaldoun s knedlíčky, pavel vítek kaldoun, kachní polévka ze smetanou, kuřecí kaldon od pavla vítka

Suroviny:
droby kachní, pepř, koření nové koření, cibule, zelenina kořenová, hrášek, květák, sůl, játra, česnek, majoránka sušená, vejce, strouhanka, pepř, sůl, rohlík, mléko, vejce, ořech muškátový, petrželka, máslo, sůl, těstoviny, smetana, žloutek, ořech muškátový, mouka hladká, máslo

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu