Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky a smetanou
Sváteční kaldoun je tradiční česká polévka, která se často podává při slavnostních příležitostech. Její bohatá chuť vychází z kvalitního vývaru, nejčastěji z drůbežího masa, který je zahuštěn smetanou a doplněn jemnou zeleninou. Její neodmyslitelnou součástí jsou dva druhy knedlíčků.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 538 kJ / 845 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 37,14 g |
Tuky | 35,73 g |
Vláknina | 11,21 g |
Cholesterol | 768 mg |
Sodík | 884 mg |
Sůl | 2,06 g |
Sacharidy | 90,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve přichystáme vývar z drobů. Maso vložíme do studené vody, do kovového vajíčka dáme celé koření, cibuli zbavíme vrchní slupky, ale spodní necháme. Osolíme a dáme vařit.
Krok 2: Sbíráme pěnu, abychom měli čistý vývar. Vaříme cca 1,5 hodiny a na posledních 20 minut vložíme kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) vcelku. Uvařené maso i zeleninu pak vyjmeme, nakrájíme a vývar přecedíme.
Krok 3: Na játrové knedlíčky vše smícháme dohromady. Na žemlové knedlíčky pokrájíme pečivo na drobné kostičky, zalijeme mlékem s rozmíchaným vejcem a necháme nasáknout. Pak přidáme vše ostatní.
Krok 4: Z obou směsí na knedlíčky vytvarujeme přibližně stejně velké kuličky a zvlášť je uvaříme v mírně osolené vodě. Taktéž těstoviny předem uvaříme.
Krok 5: Do hrnce dáme rozpustit kousek másla, na něm orestujeme pokrájenou vařenou zeleninu, zaprášíme moukou a zasmahneme jíšku.
Krok 6: Přilijeme vývar, provaříme, přihodíme růžičky květáku a mražený hrášek a vaříme cca 10 minut.
Krok 7: Poté vlijeme do vývaru větší část smetany a ve zbylé smetaně rozmícháme žloutek.
Krok 8: Do polévky v této fázi přidáme knedlíčky, uvařené těstoviny, pokrájené maso a dochutíme muškátovým oříškem.
Krok 9: Prohřejeme, odstavíme a vmícháme žloutek se smetanou. Nakonec ozdobíme nakrájenou petrželkou.
Zveřejněno 11. 12. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky a smetanou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xLX9
Moje poznámka
Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky a smetanou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xLX9
Nejnovější recepty
Pečená uzená kachní prsa na medu s růžovým zelím a bramborovými noky
Přidáno před 7 minutami
Švýcarské vánoční dortíčky
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí játra s mandlemi na víně
Přidáno před 8 hodinami
Pomazánka se šunkou, křenem a čerstvým krémovým sýrem s bylinkami
Přidáno před 9 hodinami
Vánoční sněžítka
Přidáno před 10 hodinami
Pečené fíky s medem a s ořechy
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Smetanové gnocchi se žampiony a pórkem
Nikki1 před 3 minutami
Plněné ořechy
Handour před 14 minutami
Marokánky III - cukroví
Panova před 39 minutami
Skořicovo - mandlové rohlíčky
Panova před 47 minutami
Zapečené těstoviny s uzeným masem
Jasminita26 před 52 minutami
Kuřecí špízy
Tacek před 1 hodinou
Pečené brambory v troubě
Tacek před 1 hodinou
Makové kytičky
renatamanglova618 před 1 hodinou
Babiččina třená bábovka
EvaCh před 1 hodinou
Tématické fráze:
kaldoun pavel vítek,
kaldoun,
zavářka do kaldounu,
těstoviny do kaldounu,
vipprostreno,
knedlíčky do kaldonu,
kaldoun podle pavla vitka,
kaldoun pavla vítka,
šoulet pavla vítka,
kalgoun,
kaldoun vítek,
kaldoun recept,
co je to kaldoun,
pavel vítek facebook,
co je kaldoun,
vipprostreno recepty,
kachní kaldoun s knedlíčky,
pavel vítek kaldoun,
kachní polévka ze smetanou,
kuřecí kaldon od pavla vítka
Suroviny:
droby kachní,
pepř,
koření nové koření,
cibule,
zelenina kořenová,
hrášek,
květák,
sůl,
játra,
česnek,
majoránka sušená,
vejce,
strouhanka,
pepř,
sůl,
rohlík,
mléko,
vejce,
ořech muškátový,
petrželka,
máslo,
sůl,
těstoviny,
smetana,
žloutek,
ořech muškátový,
mouka hladká,
máslo
Komentáře (32)