Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřový perkelt se zelím (Székelygulyás)

Hodnocení receptu je 4,4 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

rozmarynaH rozmarynaH

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny

Porce: 4-6

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 187 kJ /
1 957 kcal
Bílkoviny147,98 g
Tuky87,31 g
Vláknina41,63 g
Cholesterol 439 mg
Sodík 7,55 g
Sůl18,60 g
Sacharidy114,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vepřové maso nakrájíme na kostky o hraně cca 2 cm. Krok 2: Do hrnce se silným dnem dáme sádlo a slaninu nakrájenou na jemno, cibuli nakrájenou na kostičky a smažíme cca 5 minut. Krok 3: Pak hrnec odstavíme a přidáme maso a mletou papriku. Vše promícháme a hrnec vrátíme zpět na plotnu. Krok 4: Maso osolíme, přidáme kmín, feferonku a utřený česnek, podlijeme pivem a dusíme cca 30 minut. Krok 5: Ochutnáme, zda jsou chutě v pořádku a dusíme dalších 30 minut. Krok 6: Připravíme si zelí i s lákem - je domácí a máme rádi pikantní chuť. Zelí překrájíme. Krok 7: Letos je zelí poměrně měkké a není třeba vařit v opačném případě se musí uvařit. Krok 8: Na závěr vaření přidáme kysanou smetanu promíchanou s moukou, zelí a vše důkladně promícháme a necháme jen přejít varem. Guláš je mimořádně chutný a pikantní.

TIP: Jak vyrobíme domácí kysané zelí

Zveřejněno 30. 12. 2012

Poznámka autorky rozmarynaH

Inspirovala mě kniha Culinaria Maďarsko a také chuť na něco ostřejšího po sladkých vánocích.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřový perkelt se zelím (Székelygulyás)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vLnr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřový perkelt se zelím (Székelygulyás)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vLnr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

;-):-p:yes:

Peter Kusý 2. 1. 2013 20:42
magdalenka:
Nedochucujú majoránkou, ale majoránom.
Majoránka je po česky.

rozmarynka, teší ma tvoj prístup.:-K
Želám veľa chuťových zážitkov z maďarskej kuchyne - ja ju tiež milujem.

magdalenka: Magdalenko, to byla taková Plzeňsko-Maďarská variace;-) a ty knedle mi k tomu pasovaly. Díky za komentář:-K

rozmarynaH: prosím, neber moju reakciu ako rýpanie. Chcem dodať len toľko - že v Maďarsku trávim veľa času, pomaly viac ako na Slovensku, poznám ich kuchyňu, ich székelygulyás je klasika (bez knedlíkov) ale nestretla som sa nikdy s pridaním piva do szekelyguláša. Viem, že v tej knihe to tak môže byť napísané, aj že je to chutné.
(Často dochucujú aj majoránkou, príp. aj kôprom! Majú radi kombináciu smotany a kôpru.)

1974andrea: Andrejko, abych pravdu řekla, doma jsem žádné jiné pivo neměla. Mě to hořké nepřišlo, nebo že by to bylo tou rýmou:-D Nene, bylo to dobré:-p. Díky:-K:-K

Rozmarýnko, není lepší nějak jiné slabší pivo? S 12 nemám moc dobré zkušenosti,je na vaření hodně hořké;-)

rozmarynH: zapomela jsem na gulasek, skoro segedin, ale s pivkem. Tak to jsem nikdy nepridala a urcite tam vadit nebude, naopak. Neboj, dam vedet a dekuji za osvetu!

rozmarynaH: No, to já bych udělala automaticky.. Když mi neleze kůže z jazyku, není to ono!:-D

Jana Remkova: Jani díky, je moc chutný:-p. Trochu jsem jej přiostřila:-D

Takže trochu segedin, ale vypadá moc dobře:-p

spagetka: Proč tak strohý imperativ;-(

Bibinka: Bibi, díky:-K. V té knize psali, jak tenhle recept vznikl. Někdo, prý místní knihovník, si přál před uavírací dobou něco teplého k večeři. Jediné co měli, byl zbytek kyslého zelí a zbytek perkeltu. Tak prý to smíchali dohromady a dali tomu ten nesrozumitelný název. Myslím, že je mimořádně podobný segedínu:-D:-D

rozmarynaH: Rozmarýnko, to je docela podobné "segedínu", ale taková jídla my máme rádi a ty máš 1.bodík:yes:

spagetka: Už jsem opravila. Je to takový vepřový perkelt. Perkelt, tokáň a paprikáš jsou si dost podobné. Rozdíl spočívá v dobnostech: maso na perkelt se krájí na kostky, na tokáň na tenké krátké proužky a perklet má více omáčky než tokáň. Také se liší množstvím přidávané papriky, smetanou a do tokáně se přidává majoránka. Tolik "Culinaria"

Tématické fráze:
perkelt se zelím, vepřový perkelt, perklet, perklet recept, vepřový perklet, vepřový perkelt na pivu, pikantní vepřová perkelt, perkelt,tokáň, veprovi perklet, tokáň perkelt rozdíl, szekelygulyas.hu, vepřový perkelt na smetaně, szekely gulyas.hu, vepřový perkelt se zelí, perklet česky, vepřový guláš s kysaným zelím, recept na perkelt se zelím, co je o porkelt, perkelt z plecka bez smetany, székely guláš

Suroviny:
plecko vepřové, slanina, sádlo, cibule, pilsner urquell, paprika čerstvá červená, protlak rajčatový, česnek, zelí kysané, mouka hladká, smetana zakysaná, kmín celý, feferonka

Přidat fotografie receptu