Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babaganoush (pomazánka z lilku) s pita trojhránky

Babaganoush je tradiční blízkovýchodní pomazánka z pečeného lilku, která vás osloví svou jemnou, kouřovou chutí s dotekem česneku a tahini. Ideální jako lehký předkrm nebo dip, který skvěle doplní křupavé pita trojhránky.

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

aisha

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 651 kJ /
634 kcal
Bílkoviny14,34 g
Tuky56,06 g
Vláknina7,36 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 81 mg
Sůl0,27 g
Sacharidy15,04 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Celé lilky vidličkou několikrát propíchneme, položíme na plech a při 200 °C pečeme do měkka cca 40-50 minut. Každých 10 minut lilky otočíme. Poté rozpůlíme a necháme vychladnout. Krok 2: Po vychladnutí vydlabeme dužinu, vložíme do food procesoru (mixéru), přidáme vrchovaté lžíce sezamové pasty, prolisovaný česnek (může být i více, dle chuti), citronovou šťávu, olivový olej, sůl, pepř a rozmixujeme na kaši. Dle potřeby dochutíme. Krok 3: Každý pita chléb rozdělíme na 2 části, potřeme olivovým olejem, posolíme a posypeme buď paprikou nebo tymiánem a sezamovými semínky. Krok 4: Pomocí nože rozkrájíme na trojhránky. Při 200 °C pečeme cca 5-7 minut. Pomazánku servírujeme s pečenými pita trojhránky.

TIP: Zelenina v pomazánkách

Zveřejněno 31. 12. 2012

Poznámka autorky aisha

Toto je zakladni recept na arabsky Babaganoush. Do pomazanky je dale mozne pridat lzici zakysane smetany (zjemni to chut), hladkolistou petrzelku, rimsky kmin (cumin) nebo kapary.

Chlebove trojhranky je mozne dale libovolne korenit, dle chuti kazdeho.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babaganoush (pomazánka z lilku) s pita trojhránky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pL41

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babaganoush (pomazánka z lilku) s pita trojhránky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pL41

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Právě jsem dopekl 3 velké lilky...
Ach přírodo!!! že já bláha pozval naše mladé ať se večer zastaví pro tuto pomazánku...
...hústa jsem si musel přetáhnou flastrem (rouška se dá oblafnout, že;-) protože jinak bych tu čerstvě upečenou dobrotu slupl (vlastně vysál ústy) samotnou, jen tak zlehka osolenou :yes::yes::yes::-)
Edit:
Opět jsem zapomněl plody před pečením podložit alobalem, grrrrrr...;-(:-((:-//

casino: Beru, jako že jste to tak nemyslel, takže dobrý a jdem vařit ;-);-)

spagetka:
Máte recht, ale tu hrubku v onom slově mi už opraviti nelze:-8
Měl jsem za to, že "uvozovky" jsou dostačující, aby to bylo chápáno jako nadsázka, ale asi tam měl býti ještě nějaký smajlík...:-D

casino: Netvrdím, že ve svých komentářích nemáte pravdu:-!:-!:-!, ale zdržte se, prosím, výroků typu "zdejší cházka". Zní to vůči zdejším členům - kuchařům velmi urážlivě a neférově. Od vás zas jako nabubřelost, že jen vy umíte rozpoznat kuchařský skvost a ostatní jsou... no prostě cháska.... Tímto přirovnáním si sám znevažujete svůj příspěvek, protože v mnoha lidech vzbudíte nevoli ne kvůli svému názoru, ale tím, jak se nad ně povyšujete. Vy pán, já kmán? :-//:-//:-//:-// Mnozí ani nebudou přemýšlet, zda máte či nemáte pravdu, ale naštvou se kvůli vašemu zařazení těchto lidiček, nutíte je, aby přemýšleli jako vy, jinak...
Občas vy přemýšlejte dřív nad formulacemi, než je písnete. Děkuji

Jiný název je MTABAL:yes:
Není třeba před pečením lilek podrobovat perforaci - on vám v troubě nevybuchne... a proč se připravovat o jeho šťavnatost, že?
Jedná se o prastarý rcp z dob, kdy ještě nebyla udělátka typu "food procesor" - pastu stačí rozfofrovat vidličkou:-))
A baklažán posladku znáte, nu zda-li:-? :-D http://www.turkishfood.com.au/Recipes/tabid/59/Ent...
No, možná by k němu zdejší "cházka" mohla zaujmout pozitivnější přístup než k tomuto rcp http://www.toprecepty.cz/recept/2190-kvetak-s-kaka...:-D:-D:-D

to je nádhera:-*+:yes:

krásné:-p:-p:yes::yes::-K

WAW!!!

Moc vsem dekuji za zajem a krasne komentare..:-K:-K..vsem vam preji krasny Novy rok a do roku 2013 vykroceni tou spravnou nohou ..:-K:-K

Nevidím to jinak, než že budeš muset přijet na prázdniny a budeš nám tady vařit takovéhle dobrůtky.:-p:yes:

na tom názvu jsem si málem vylomila jazyk:-D:-D ovšem na výsledném produktu bych si pošmákla;-):-p:-) krása:-K:-K:yes:

Krásné, zvlášť ty trojhránky:yes::-p:yes: Určitě zkusím:-)

Aishi, moc hezké a přeji Vám do dálky hodně zdravíčka a štěstíčka v Novém roce 2013:-K

Aisho jako vždy:-p:yes: přeji Ti a celé Tvé rodině hodně štěstí, zdraví a lásky v Novém roce:-K:-K

Aisho...to je krása :-K:-p a na dnešek jak dělané:yes::yes::yes::yes::yes::-K:-Dhezký Nový rok přeju tobě a celé tvé rodině:-K:-K:-K:-K:-K

Tématické fráze:
pomazanka z lilku, baba ganush, lilek recepty, lilek tahini, babaganus, lilek pomazanka, mtabal, pomazánka lilek tahini, babaganousch, lilkova pomazanka, pomazanka z lileku recepty, arabska pomazanka z lilku, pomazánka z lilku a tahini, lilek a tahini, babaganus recept, lilek baba, baba ganus, lilková pomazánka s tahini, pasta z lilku, recept babaganus

Suroviny:
lilek, pasta sezamová, česnek, šťáva citronová, olej olivový, sůl, pepř mletý, chléb pita, olej olivový, paprika sušená sladká, tymián, semínka sezamová, sůl

Přidat fotografie receptu