Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pracny

Ořechové pracny jsou tradiční cukroví, které pekly už naše prababičky. Příprava není složitá, ale neobejdete se bez formiček. Upečte je nejlépe o prvním adventu, na vánočním stole budou proleželé a na jazyku se doslova rozplynou.

Hodnocení receptu je 4,9 (42×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hanca

Snadný

Doba přípravy 77 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 7 min

77 min (70 min příprava + 7 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie23 488 kJ /
5 614 kcal
Bílkoviny73,56 g
Tuky341,80 g
Vláknina29,55 g
Cholesterol 714 mg
Sodík 21 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy546,09 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny suroviny dáme do mísy a zpracujeme těsto. Krok 2: Těsto vtlačujeme do formiček na pracny. Ne doplna, protože pečením hodně nabyde. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 7 minut. Krok 3: Upečené pracny vyklopíme, necháme trochu vychladnout a obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Krok 4: Pracny necháme uležet nejlépe tři týdny.

TIP: Nákupy a přípravy na vánoční pečení

Zveřejněno 30. 11. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pracny

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KrvG

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pracny

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KrvG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (70)

Jsou výborné :yes::yes

Zadělala jsem v míse a bylo to super. Díky moc za typ :-)

Ronnykush: přesně :) můžete zkusit na pár kouscích, jestli vám to bude vyhovovat ;)

Troubu jsem měla na 180° a pekla jsem minimálně 12 minut :)
Těsto je chuťově výborné.

Dělám stejné akorát dávám polohrubou mouku a cukr půl na půl

vega15: jakože nemusím péct ve firmičkach ? :)

Annnn: Vejce se do pracen dává už podle prvorepublikového receptu. Formičky se nevymazují, vyklepnou se docela dobře (za tepla)

DenisaaF: Házet do koše je škoda. Stačí nechat 2-3 dny v yzavřené plechovce s rozkrojeným jablkem.

Z poloviční dávky mi vyšly na 1,5 plechu. Jinak stačí jedna formička do které vtlačovat těsto, ještě syrové vyklepnout na plech s pečícím papírem a upéct. Tvar drží a není tolik věcí k umývání ;-)

Bára: Do pracen se vejce nedává, formičky netřeba vymazávat

Recept není špatný, pracny jsou po upečení hezky měkké, takže nepotřebují nějak zvlášť dlouho odležet, jen teda pokud bych formičky nevymazala sádlem, horko těžko bych je vyklápěla.. A to se mi vždy všechny vyklápěly krásně, obzvlášt tatrankové pracny, které jsou v naší rodině nejoblíbenější <3 jediné mínus, aspoň za mě (každý máme jinou chuť) dávám tomu kakau, kterého je tam opravdu zbytečně moc, stačilo by bohatě polovina, klidně i méně... Jsou takto až moc kakaové a to já úplně nemusím.. Věřím, že se u nás po nich taky zapráší ;-)nicméně příští rok se zase vrátím k těm našim tatrankovým :-D

Tento rok je dělám poprvé a musím je déle péct, aby se dali vyklopit, jinak při 7 minutách byly uvnitř ještě neupečené :(.
A taky po upečení jsou strašně tvrdé, jako beton. Tak jsem zvědavá, jestli do to tří týdnů změkne, jinak letí do koše.
A ještě jedna poznámka - při tolika surovinách je těsta až moc, zůstala mi polovina, kterou už péct nebudu tak přemýšlím, co s tím... :-(:-(

Recept je výborný,s těstem se dobře pracuje,šlo snadno vyklápět z formiček.Chuťově mi připomínaly ty,co dělala moje babička:yes:Přidávám fotografii.

Eja57: udělala těsto, které tu v komentářích doporučovala jistá neregistrovaná uživatelka a doplnila dalšími dvěmi surovinami, aby z toho měla těsto na rohlíčky.
Já tyto pracny pekla přesně podle tohoto receptu /viz. foto/ a problém jsem neměla.

Heleya: jestli tomu správně rozumím, tak jsi vůbec nedodržela množství surovin uvedené v receptu:-? Tenhle recept je na gram totožný s mým receptem na Labužníku, který mám vyzkoušený, a pokud změníš poměry nemůže to fungovat...

Ale ještě mi napadlo - kompaktní těsto z toho ani podle receptu nevytvoříš, kouli třeba...smícháš, propracuješ, drobí se to, no a prostě vtlačuješ do formiček na pracny...jsou fakt moc dobré...

Bára: Tak jsem udělala - těsto nešlo zpracovat (200+200+200+100..) nevím kde se stala chyba (přidala jsem navíc 34g ořechů a 34 mouky. Teď z toho budu tvořit "rohlíčky";-(

Dnes jsem recept vyzkoušela a pracny jsou vynikající<3. Formičky jsem lehce vytřela papírem od sádla a šly krásně vyklápět. Děkuji za recept, přidávám do oblíbených!!!!:yes::yes::yes:

Zatim nejlepsi co jsem kdy delala !<3:yes::yes:

Dnes jsem pekla a jsou vynikající!!!! Krásně se vyklopily z formiček bez vymazání. Přidávám do oblíbených!!!!! Děkuji za recept!:yes::-K

Pracny jsme dělali včera podle receptu a jsou tvrdý, za jak dlouho změknou? Nebo budou pořád tvrdé děkuji moc

Zuzana: A do krabice můžeš přidat do ubrousku zabalenou půlku jablka:-)

Zobrazit starší odpověď

Letos upečeno, jen z poloviční dávky. Kakaa je v receptu na nás docela dost, dala jsem místo 20 g jen 15 g a dosypala moukou.
Letos jsem poprve vyzkoušela silikonové formičky, problém s vyklepáváním a vymazáváním mi tedy odpadl.
A musí se nechat uležet.
Fotka a bod;-)

Milé Ženy,
s politováním musím konstatovat, že ačkoliv jsem udělala vše dle receptu, pracny nešly vyklopit a chuťově opravdu nic moc. Obyčejně mám ozkoušený recept od mamky, bohužel nebyla doma, tak jsem zkusila osvědčené recepty z internetu. Za mě tedy bohužel :no:

Kdo by měl obdobnou zkušenost nabízím ozkoušený recept (už ho mám):
200g másla
2OOg mletých ořechů
200g hladké mouky
100g cuktu
kakao dle chuti
1 celé vejce
vanilka (vanilkový cukr).

Formičky vymazat máslem!
Jdou skvěle vyklepnout, skvělá chuť...

U všech těst, která dělám do formiček, nahrazuju (podle své babičky) část másla sádlem (tak lžíci) a je po problému s vyklápěním.:-)

Abych nezapomněla, tohle těsto jde i vykrajovat.

Pečte bez formiček......Poradím vám..., kousky těsta pomoučete stačí zespoda, natlačte do formiček a vyklepněte na suchý plech,upečte....Nikdo to nepozná a je po problému, jestli vymázat formičky, nevymazávat, šly vyklepnout, nešly....:-)

Tak nevim kde se stala chyba, ale me se vubec nepovedli, vypadali jako sukerkandl, prvni varka sla do kose druhou jsem skousela vselijak 8 minut, 10 minut a porad bez uspechu. Tak slo testo do kose

Supr recept, výborné cukroví. Bála jsem se, že pracny nevyklepu z formiček a až na pár výjimek (to jsem dala více těsta dco formičky) šly všechny pěkně vyklepat.

Podle tohoto receptu peču pracny už několik let,krásně jdou z formiček vyklepnout a jsou fakt výborné.:-)

Super recept, šly krásně ven z formiček. :yes:

Naprosto skvělý recept :-)

Do pracen dávám vždy 100%ní tuk a pak jdou stoprocentně vyklepnout z formiček :-)

Annie:
klidně to nechte zatím "u ledu", možná přibudou ještě další nepodarky a asi tak na Šimona dejte vše do pytlíku, trošku to pošlapte (ne na prach!) přidejte zbytky krémů, čokopolev, ale hlavně pro spjení "marmeládu",pak do toho cákněte rumu (ať si svišti zvykají už od mala) a můžete přidat rozinky a vůbec kde co. Můžete vedle nepečených kuliček plnit do lineckých košíčků, mezi kolečka atd. atd.
Když to rozetřete na piškotový plát máznutý džemem tak to má trvanlivost 2-3 dny, před podáváním nazdobíte šlehačkou, tak vám ruce urvou a příště vám bude toho "odpadu" chybět:-)) ...a říká se tomu SVĚŽENKY:-D:-D:-D

Annie: řešení existuje, už je to upečené, takže doporučuju drť smíchat např. s rumem, nebo zředit jen vodou, pokud je to i pro děti, a udělat kuličky. Ty se dají obalit v kokosu, čokoládě atd. prostě budete mít nepečené cukroví. Nic si z toho nedělejte, že to nešlo vyklopit, příště se to povede :yes::yes: a tohle prostě využijte takto a ještě se tvařte, že to byl úmysl, úspěch je zaručen ;-);-);-)

Tak těsto je na chuť dobré, ale z formiček jsem nedostala ani jednu, teď vymýšlím co s miskou pracnové drti :-//

Včera jsem je úspěšně dopekla :-), formičky jsem vymazávat nemusela, krásně se vyklepávaly. Pracny jsou vynikající :yes:.

Šárka B. 8. 12. 2013 18:39
Těď jsem je dopekla nemají chybu. Díky za recept. ;-):yes:

Děkuji.

Denny: Já nechávám aspoň hodinu;-)

Těsto se nemusí nechat odležet do druhého dne?

mám podobný recept od dědečka, tak přidám jen fotku ;-):-K, jsou skvělé :-p:-p:-p

Jana Jelínková: cca na 200 stupňů asi 8-10 min v rozehřáté troubě:-)

Jana Jelínková 4. 12. 2013 11:06
Jana Remkova:
Dobrý den, na kolik stupňů jste je pekla a kolik cca minut?

Přidávám ti foto. Receptů na pracny-medvědí tlapky je tady hodně a tak nebudu vkládat další. Já mám recept od mojí mámy už 30 let starý;-) Ještě ohledně toho vymazávání formiček. Nikdy jsem je nevymázavala, ale bacha na tuk. Jakýkoliv jiný, než Hera, nebo máslo by problém mohl dělat. Například Stela obsahuje hodně vody a pak to opravdu nejde z formiček ven;-)

Tak jsem je vyzkoušela a jsou opravdu výborné :yes:. Příští Vánoce je udělám zase podle tohoto receptu. Udílím bodík a děkuji za recept :-K.

Jedny z nejlepsich pracen, jake jsem kdy delala. Moc nam chutnali a pristi vanoce budou zase tyhle.:-p Bodik leti :yes:10:yes: a pridavam i fotku tech mych:-K

Tyhle pracny jsem jako malá holka milovala, máma je pekla jen pro mě. Později je nahradily pracny z tatranek, ale letos už je musím upéct. Mám na ně hroznou chut´, snad budou chutnat i manželovi a dcerám a udělám je podle tohoto receptu. Pak sem napíšu, jak se povedly.

Výborné:yes:. Jen kdybych, já trouba, nespálila první várku. Pořád se mi zdáli málo pečené, a pak už bylo pozdě :-)). Prostě tmavé těsto ;-):-)):-)). Děkuji za recept :-K.

Bara: To může klidně být formičkama. Pamatuji se, že jsme doma také s tím vždy zápasili. Co mám svou domácnost, koupila jsem si nové lesklé a není problém, zatím se vždy vyklopily dobře, ať byl recept jaký byl. A ničím nevymazávám, ani nevysypávám. Těsto je mastné dost.

já každou formičku vymažu tukem (používám Ceres) a vyklepnout jdou perfektně.
používám stejný recept - akorát ještě přidávám malinko rumu

Já si uz nevim rady pora dokola to delam podle toho kdo tady co napise a stejne mi to nejde vyklepnout neni to treba formickama mam takove hlinikove stare po babicce...uz jsem z toho na nervy...;-(

Jaroslav Bláha: Formičky nevymazávam. Robím tak, že z cesta urobím najprv guličku, obalím zľahka v múke a až potom vtláčam do formičky. Nikdy sa mi neprichytí, pekne sa vyklopí ( za horúca ).
Formičky umývam aj so saponátom, nikdy to nevadí, pokiaľ postupujem uvedeným spôsobom.

Jaroslav Bláha: Formičky nikdy nevymazávám, těsto se hůře peče a lepí se na formičky. Formičky pouze vytírám papírovou utěrkou. Pracny většinou nejdou vyklepnou když jsou málo upečené a vymazané nebo moc těsta ve formičce, jak píše Bibinka. Tohle těsto neznám, ale ve formičkách peču asi 10 min. na 200´C, nechám chvíli vychladnout a pak krásně lehce vyklopím.:-K

Jaroslav Bláha: napíšu několik důležitých rad a pokuste se najít v tom, co jste neudělal-formičky vymazat tukem, nikdy je nemýt v saponátu jen vodou, při plnění těstem dávat málo aby nešlo moc nahoru a musí v nich být žlábek skoro na položený palec, používat pouze práškový cukr na těsto a pracny vyklapovat ihned jak se vyndají z trouby, já s nimi mrskám rukavicí na horké hrnce na vál. To jsem teda zvědavá, protože to jde báječně;-):yes:

Jaroslav Bláha 8. 12. 2011 14:04
Potřebuji poradit.Dělali jsme doma těsto,formičky jsme vymazávali,pak jsme koupili těsto a v obou případech nam nešli pracny vyklápět.Čím to může být,snad formičkami? Děkuji

Už se na ně chystám;-):yes:

jó povedli se,děkuji za recept:yes:;-)

včéra jsem dělala úžasné přesně jak dělala moje mamka:-):-):-):-):yes::yes::yes::yes:

adam bartoň 4. 12. 2010 17:35
Naše drahé děti mají už vše za sebou. Máme krásné pracny. Recept je vynikající. Jen trošku víc boptná než dle nešeho rodinného :)

Přeji pěkný večer, nikdy jsem nevymazávala formičky na žádné cukroví a vždy vše bylo v pohodě. Já na pečení používám máslo, nebo půl na půl máslo hera :-)

Katko, je tady recept na perníčky a má kladné ohlasy v komentářích, já osobně ale nedělala http://www.toprecepty.cz/recept/3094-pernicky/

Nemate nekdo recept na pracny nebo pernicky, ktere se nemuseji nechavat moc ulezet ( 3 tydny uz asi nestihnu ) a daji se konzumovat skoro hned? Mooooc dekuji. katka.vor@hotmail.com

Hanco, vůbec to nevadí, že už tu recept je, tvůj se dost liší, alespoň si můžeme vybrat :yes:

Tak to se omlouvám,jsem si nevšimla, že už tu tento recept je, tak snad vám to neva. A jinak ohledně těch formiček vymazávat ani vysypávat se nemusejí, jdou pěkně vyklopit i bez vymazání..

Oprava - jde tam tukové těsto a ne jsem. Sorry

U nás se formičky nevymazávaly nikdy. Vždyť tam jsem tukové tešto !!!

Šárko, slyším to tady často, vymazávat a někdy snad i vysypávat formičky. Takže, já říkám néé, nikdy jsem to nedělla, to bys teda na tom pěkně skysla!!:-O Stačí, když použiješ dobrý tuk, žádný vodnatý, v mém případě HERA, myslím do toho těsta, nebo máslo, jak kdo uzná za vhodné, já použila heru:-)

zAJÍMALO BY MĚ, ZDA SE FORMIČKY VYMAZÁVAJÍ, či nikoli a zda se dobře vyklepávají.

Moc hezké, vypadají svěle, ale obávám se, že ten recept už je tady, jako medvědí tlapky od tejaji, tak snad to nebude nikomu vadit, je to aktuální a aspoň to nikdo nemusí nikde hledat.;-)

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
nejlepší recept na pracny, cukroví pracny, pracny cukroví recept, těsto na pracny, vanoční pracny, medvědí pracny, nejlepší pracny, pracny vanocni cukrovi, ořechové pracny, pracny těsto recepty, pracny cukrovi, vánoční cukroví pracny, pracny ořechové, pracnové těsto, vánoční pracny recept, výborné pracny, recepty na pracny vánoční cukroví, pracny těsto, vánoční cukroví nejlepší recepty pracny, cokoladove pracny

Suroviny:
máslo, mouka hladká, cukr moučkový, ořechy mleté, kakao, skořice mletá, koření hřebíček, cukr moučkový, cukr vanilkový

Přidat fotografie receptu