Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Empanada Gallega (plněný koláč)

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Kamili Kamili

Náročný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 55 min

55 min (55 min příprava)

Suroviny pro 12

12

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 540 kJ /
3 953 kcal
Bílkoviny196,81 g
Tuky175,10 g
Vláknina18,16 g
Cholesterol 658 mg
Sodík 8,91 g
Sůl21,71 g
Sacharidy388,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V míse si smícháme všechny ingredience na těsto, musí se všechny pěkně spojit. Těsto vyklopíme na pracovní plochu a asi 10 minut hněteme. Poté zformujeme z těsta bochánek a necháme kynout na teplém místě v míse zakryté utěrkou asi hodinu a půl. Krok 2: Plech vyložíme pečícím papírem a troubu si předehřejeme na 180°C. Krok 3: Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na poloviny. Jednu část rozválíme na obdélník, který přesuneme na připravený plech a poklademe polovinou plátků šunky tak, aby pokryly celý povrch. Jen na krajích necháme asi centimetr volno. Na šunku poklademe plátky sýru a na něj opět šunku - tak, aby kompletně zakryla sýr. Krok 4: Pak vyválíme i druhou část těsta - stačí o kousek menší obdélník, tak aby zakryl náplň. Přesuneme ho navrch a spodní volné kraje těsta přetáhneme přes horní plát těsta a přimáčkneme. Krok 5: Doprostřed empanady uděláme díru, aby mohla odcházet pára a pokud nám zbyly nějaké odřezky těsta, můžeme povrch nazdobit. Krok 6: Povrch empanady potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme 40 minut dozlatova. Před krájením necháme chvilku vychladnout.

Zveřejněno 24. 1. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Empanada Gallega (plněný koláč)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QL6G

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Empanada Gallega (plněný koláč)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QL6G

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Kamili:
Jedna z najrozšírenejších je plnená tuniakom zmiešaným so zeleninou (napr.: cibuľa, paprika, pór) a tepelne upravená pred vložením do cesta, ktorého príprava (domáca, nie priemyselná) je dosť pracná.
V obchodoch sa predáva tiež hotová (ako napr.: pizza) s niekoľkotýždňovou zárukou alebo mrazená. Treba ich v rúre dokončiť piecť. Oba druhy s rôznou náplňou, aj keď prevláda tuniaková - pobrežie Galície bolo kedysi bohaté na tuniakové ryby a tak tradícia pokračuje, aj keď dnes je lov tuniakových rýb prísne kontrolovaný.

:yes::yes::yes::yes:

Kamili:Kamili, to znám přímo ze Španělska, kde jsem to jedla poprvé a několikrát opakovala jak to chutnalo, jen to nebylo tak veliké, jak to máš ty, ale může to mít jakýkoliv tvar. Doma jsem to zkoušela jako Pajaska s ochuceným mletým a je to šťavnatější:-p;-)Dávám ti 5.bod:yes:

Já si tenhle recept brzo vyzkouším, co tam zahalim, to ještě nevím, ale takové slané “věci“ mám rád:yes::yes:

:-p:-)

Moc pěkné.:yes::yes: Dělávám také a plním čímkoliv,nejvíce nám chutná ochuceným mletým masem,to předem restuji,s trochou protlaku a zeleninou,nej je porek.Hodí se na oslavy, v létě atd.Dělávám na výlety,cestování - malé kapsy.;-)
Kvituji domácí těsto,není to obligátní tučné listové.:yes:
Tedy nic proti listovému.V tomto případě,je ale toto mnohem chutnější.:-K

Nadja: Empanada pochází ze španělského slovesa "empanar", což znamená obalit nebo zabalit do chleba. :-) Jinak Empanada může mít jakýkoliv tvar:-) nemusí to být jenom obdélník.. Koláč je rozšířený v mnoha zemích západní Evropy, latinské Ameriky a části jihovýchodní Asie.

Jo a zeleninu můžete klidně přidat, věřím, že tím nic nezkazíte;-)

Pěkný koláček se sýrem a šunkou, určitě by se mohla přidat i nějaká zeleninka.
Odkud pochází, že má takový španělský název?
:yes:+1.:yes:

Tématické fráze:
empanada, empanadas recept, empanáda s mletým masem, empanada recept, koláč plněný masem, empanady, koláč plněný sýrem, recept empanada, recept na empanada, empenady, plneny slany kolac, recept empanady, enpanada, empamada recept, kynuty kolac plneny s mletym masem spanelsky recept, španělsko empanadas recepty, nej-recepty slaný koláč s mletým masem, vegetarianske empanada kolac recept, co je to empanada, empanadas plnene mletym masem

Suroviny:
mouka hladká, voda, olej, droždí sušené, sůl, paprika sušená sladká, šunka, sýr tvrdý, vejce

Přidat fotografie receptu