Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hladká Ančka

Hodnocení receptu je 4,6 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 262 kJ /
1 258 kcal
Bílkoviny72,25 g
Tuky39,02 g
Vláknina20,65 g
Cholesterol 837 mg
Sodík 740 mg
Sůl1,63 g
Sacharidy146,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory vařte ve slupce asi 20 minut do změknutí a vejce uvařte natvrdo. Cibuli oloupejte a nakrájejte na menší kostičky, nasypte ji do rendlíku a zalijte malým množstvím vody, přidejte kmín a vařte asi 15 minut. Poté rozmixujte. Krok 2: Část mléka nalijte do hrnečku a důkladně v něm rozmíchejte 2 lžíce hladké mouky. Zbytek mléka přiveďte těsně pod bod varu, přilijte rozmíchanou mouku, vývar z cibule a vařte do zhoustnutí. Krok 3: Nakonec osolte, okyselte octem a dochuťte cukrem. Můžete přidat lžíci másla. Do každého talíře dejte část brambor a vejce a zalijte polévkou. Podávejte ozdobené petrželkou.

Zveřejněno 24. 1. 2013

Poznámka autorky hosta

V severovýchodních Čechách se dnes podle nářečních výzkumů vyskytuje varianta výrazu hladká ančka, která byla dosud pro dialektologa etymologickou i sémantickou hádankou.

Výchozí je tu zjevně původní a velmi starobylý název kučka. Ten se však jako nářeční archaismus stal pro uživatele postupně jen expresívně zabarveným seskupením hlásek, který — podobně jako v jiných případech — byl pak dobrým podkladem pro tzv. adideaci — žertovné zkřížení s jiným, významově naprosto vzdáleným, zvukově však blízkým výrazem — osobním jménem Ančka.

V sousloví hladká ančka dosud nebyl správně vyložen ani původ a význam slova hladká. Proč právě tato polévka, která není nápadně jemná, „hladší“ než jiné, má v názvu právě tento atribut? Proč se nejmenuje pouze ančka? Odpověď dává frazeologické spojení doložené v Jungmannově slovníku: „hladkou míti (žertem) ‚hlad míti‘ . Přídavné jméno v sousloví tedy žertem vystihuje vlastnost této polévky: je „hladová“, tj. málo sytá, lehce stravitelná, a zároveň byla jídlem prostých lidí, chudých — hladových.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hladká Ančka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XVrv

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hladká Ančka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XVrv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

U nás se tomu říká "vejce na kyselo". Vařím jednoduššeji - do hnce dám vařit 2 velké cibule a kmín. Když se ta začne vařit zahustím šlehačkou, ve které je rozkvedlaná hladká mouka, povařím na mírném ohni 20 min. Cibuli vyndám (tu sní manžel, ten ji má rád) a jinak vše stejně. Brambory - hodně hrubě"šťouchané s cibulkou" v míse a každý si přidává podle svého.

Vďaka za recept aj čteníčko...:yes:

Já hladová rozhodně nejsem;-):-D:-DAle tuhle mňamku bych si klidně dala také:-p+3:-K:yes:
Moc hezky jsem si v poznámce početla a dozvěděla jsem se zase nové věci,děkuji:-*:-K

Hosti, u nás se tomu říká "hladká Anča" a anča je dobrá, jemná a rychlá. Máš 2.bod:yes:

Teď jsem se lekl, že jsem místo Topek otevřel Ottův slovník naučný!“Hajnej, Kubo, Anče, to kyselo je moc kyselý, koukejte mě uvařit tu Ančku!!!“

Tématické fráze:
polévka ančka, polévka hladká anča, ančka, hladká anička, polévka anča, recept na hladkou ančku, ančí guláš, polevka anča hladka, recept na hladkou ancu, hladová polévka, hladká anna recept, hladová mouka, hladkáančka, hladka anča polevka, ančka polévka, recept polévka ančka, anicka hladká, polěvka hladká anička, polivka hladka anicka, anča hladká polevka recept

Suroviny:
brambory, vejce, cibule, kmín mletý, mléko, mouka hladká, sůl, ocet, cukr, petrželka, máslo

Přidat fotografie receptu