Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tortilla de patatas

Hodnocení receptu je 3,5 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

terysha.mathey terysha.mathey

Náročný

Suroviny pro 3

3

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 621 kJ /
626 kcal
Bílkoviny43,04 g
Tuky34,34 g
Vláknina7,50 g
Cholesterol 1,17 g
Sodík 462 mg
Sůl0,95 g
Sacharidy33,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oloupeme brambory, nakrájíme na tenčí plátky. Krok 2: Na pánev nalejeme olej, takové množství, aby všechny brambory tak trochu plavaly a v tom oleji se vařily. Ve chvíli, kdy do oleje přidáváme brambory, by neměl být olej úplně horký, jen rozehřátý. K tomu přídáme nakrájenou cibuli (na kolečka), sůl, na středním plameni vaříme pod pokličkou, dokud brambory nezměknou. Brambory nemají být opečené, pouze měkké, aby se daly vařečkou rozmělnit na kousky. Krok 3: Do mísy rozklepneme vejce, rozšleháme, přidáme sůl, pepř dle chuti. Krok 4: Brambory scedíme a vmícháme do vajíček (plus lze přidat např. sýr, olivy...). Připravíme si pánev s menším množstvím oleje a rozžhavíme ji. Vyklopíme do ní vejce s brambory, opékáme na každé straně asi 5 minut. Otáčíme pomocí druhé pánve či talíře, viz video níže.

Zveřejněno 25. 1. 2013

Poznámka autorky terysha.mathey

www.youtube.com/watch?v=pvlkYYdIBV0 video pro lepší představu o postupu :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tortilla de patatas

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VZNX

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tortilla de patatas

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VZNX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Minulý týden jsem testovala v Barceloně asi na deseti místech různé druhy Tortilla de patata. Minulý týden i před 16 lety, kdy jsem jsem ve Španělsku pobývala to bylo stejné. Co restaurace, jiná podchuť , jiná tloušťka omelety. Nejvíce mi chutná klasická s uvnitř opečenou cibulkou. Jedli jsme jí i bez ní, to nám moc nechutnalo, výborná byla i verze s pórkem ( veliké množství uvnitř) - tu si udělám a také se špenátem. Opravdu si nedovedu představit (neznám) ani chuťově verzi se sýrem a olivami, ale každý tvoříme pro své chuťové buňky :) Za nás úžasnost této omelety je v její jednoduchosti a tanec chutí vejce, oliváče, opečené cibulky je spolu na parketu mého talíře špičkovou klasikou doporučenou minimálně k vyzkoušení, ne -li k zařazení do vašeho kulinářských repertuáru :)

kuchařinka: Děkuji. Vím, že jsem měla pravdu a p. Jana psala trochu z cesty a nutně potřebovala ukázat svou důležitost, ale i tak mě těší, že i někdo jiný uzná, že pravda je někde jinde než u ní ;-)

kuchařinka 27. 2. 2013 20:58
Terezko, postup máte správný a máte naprostou pravdu v tom, že si každý může přidat co chce dle své chuti. Ano, existují tortilly, o kterých píše paní Jana, ale nikdo si ve španělsku na tohle nehraje. Pravý španěl vám řekne - přidat můžete cokoliv dle vaší chuti. S tím výzkumem tortilla to jsem se ale pobavila :-)) stejně tak s řepkovým olejem, o kterém jste se vůbec nezmiňovala. Mimochodem v každé části se opravdu vaří trochu odlišně, stejně jako tak v každé rodině jsou jiné chutě. Nenechte se odradit a dál kuchtěte různá jídla ;-)

terysha.mathey:
Správna kritika bolí (hoci ja som sa snažila len komentovať a informovať...).

Takže Jano, za prvé já to mám přímo od ŠPANĚLKY, rozené, za druhé i u nás v republice se každé jídlo vaří v jiném kraji jinak a každý si ho upraví a nikdy se nedá říct, který je ten původní recept a co je "klasické".

Vůbec nechápu, co řešíte. Btw. já jsem netvrdila, že tam má být španělský olej ze zakázané řepky, já to vařila v ČR :-))

Tímto s Vámi končím debatu, protože mě nebavíte ;-)

terysha.mathey:
Je mi ľúto, ale nemáte pravdu. Ja tu (v Španielsku) žijem viac ako 30 (tridsať) rokov a zhodou okolností Tortilla de patata patrí medzi moje špeciality (mám na mysli výskum a jej typické i netypické kombinácie) a musím Vám oznámiť, že nemáte pravdu. Tortilla de patata je len Tortilla de patata a nie je základom pre žiadnu inú omeletu.
Ten Váš dodatok o neregistrovaných špecialistkách je len ďalší dôkaz o Vašej neinformovanosti.
Nebola by som nič komentovala, keby som to nemala 100 % overené...!
Na dotaz o oleji ste nereagovala...! Ten klasický olej je z repky olejky, ten ktorý je v Španielsku zakázané vyrábať už 30 rokov?

Jano,každý si ve Španělsku přidává do omelety, co jen chce a pořád je základem Tortilla de patatas.
Poznámku o oleji raději nebudu komentovat :-))
Miluju takové specialistky, hlavně ty neregistrované;-)

Ako myslí autorka použitie oleja:
"lze použít ale i klasický"?
Jediný, ktorý sa na varenie používa je olivový a tak nerozumiem, čo chcela tým povedať.
Tortilla de patata je omeleta, v ktorej nie je okrem vajec a zemiakov nič iné. Ak sa pridá napr. cibuľa, tak je to Tortilla de patata y cebolla. V omelete nikdy! nebýva syr a ani olivy. To je možno variácia autorky, ale v Španielsku taká verzia neexistuje.
Existuje omeleta so špenátom (Tortilla de espinacas), so šampiňónmi (Tortilla de champiňones), s cuketou (Tortilla de calabacín), ale neexistuje so syrom alebo s olivami.

Tématické fráze:
patatas, tortilla recept, brambory patata, tortilla s cuketou, tortilla recepty, tortila video, patatas recept, tortila recept video, youtube video recepty, tortilla recept video, spanelska patata, youtube.com příprava tortily video, video recept na tortilu, tortila recept, tortilla de paptatas, patata brambora, recepty na tortily, tortilla, tortilha de batata, youtube videorecepty

Suroviny:
brambory, vejce, cibule, sůl, pepř, olej olivový, špenát, sýr, klobása, sýr balkánský, olivy, šunka

Přidat fotografie receptu