Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

GHÍ (přepuštěné máslo)

Přepuštěné máslo, nebo-li ghí, se používá na smažení nebo pečení, kde se cení nejen jeho vlastnosti, ale i jeho slabě nasládlá jemně oříšková chuť a vůně. Snadno si ho tak můžete vyrobit doma. Potřebujete jen klasické máslo, hrnec a trochu času.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

evosheek evosheek

Snadný

Doba přípravy 305 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 300 min doba vaření je orientační

305 min (5 min příprava + 300 min tepelná úprava, doba vaření je orientační)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie31 129 kJ /
7 440 kcal
Bílkoviny7,00 g
Tuky820,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 2,55 g
Sodík 20 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy8,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V hrnci se silným, pokud možno světlým dnem, aby byly dobře vidět nečistoty, rozpustíme máslo. Na co nejmírnějším ohni (pod hrnec je dobré dát silnou kovovou plotýnku) máslo vaříme tak, aby příliš nepěnilo. Krok 2: Během první 1/2 hodiny sbíráme pěnu, která se vytváří na povrchu. Dalších 5-8 hodin necháme ghí na co nejmírnějším ohni (čím déle, tím bude lepší). Krok 3: Přecedíme přes čisté plátno a přelijeme do suché a čisté nádoby. Když celý postup 3 x zopakujeme, vydrží nám ghí ve výborném stavu rok i více.

Zveřejněno 27. 1. 2013

Poznámka autora evosheek

Doporučuje se připravovat ghí alespoň z 1 kg „makkhanu“ (másla). Z 1 kg másla získáme asi 1 l ghí. Ghí má vyšší bod přepalování (200-250°C) než původní máslo (150-180°C) a delší trvanlivost i mimo lednici. Správně připravené a dokonale přečištěné ghí, které je uchováváno v uzavřených nádobách na chladném a suchém místě, vydrží měsíce.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

GHÍ (přepuštěné máslo)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LBAX

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

GHÍ (přepuštěné máslo)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LBAX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (35)

Tak doufám že tohle se mi povede první pokus byla katastrofa

Amira: ahoj, nejde mi sem přidat odkaz (je to fotopostup v jpg formátu od mé kamarádky), pošlu ti to do SZ

spagetka: Jde tedy použít pomalý hrnec? Děkuji.

Můžu na výrobu GHÍ použít pomalý hrnec, když "Dalších 5-8 hodin necháme ghí na co nejmírnějším ohni (čím déle, tím bude lepší)."?

Malý tip z homodomo.cz/prepustene-maslo-ghi-recept-domaci-vyroba-ghi/ Při filtrování lze použít filtr na kávu. Elegantní a rychlé. Používám takovéhle filtry www.cerstvakava.cz/product/papirove-filtry-hario-v60-bile_1.jpg :yes::yes::yes:

evosheek 2. 2. 2016 15:52
renatě: máslo se musí skrz látku takřka propasírovat a papír je pro tuto činnost naprosto nevhodný.;-)

šlo by použít na cezení másla místo látky filtrační papír?

Lucie V. 7. 2. 2014 14:41
Tento recept je jedinečný, rozdílný od ostatních a žádná "rychlovka", je popsán správný postup i použití. Není tudíž duplicitní a pokud si dáte tu práci a přečtete si ostatní návody, tak to pochopíte velmi rychle. Já za sebe děkuji, takto má příprava ghí vypadat :yes:

Džavarlah Nehrú 23. 10. 2013 10:07
disketka: Já máslo "táhnu" několik hodin. A to z toho důvodu, že je třeba důkladně oddělit mléčnou složku od tukové. Je třeba pravidelně sbírat pěnu. Takto tažené máslo pak je mnohem trvanlivější a vydrží mnoho měsíců.

Není 5-8 hodin moc? V jiných receptech je buď 10-15 minut
nebo 45 minut. Já jsem ho vařila na co nejmírnějším ohni 45 minut a zdá se mi už i tak dost hnědé.
Není tak dlouhá doba varu zbytečná?
Prosím o vysvětlení jaký je v rozdíl pokud se vaří 45 minut nebo
8 hodin. Moc děkuji za odpověď.

Taktéž ukládám tuto verzi a děkuji autorovi:yes: :-K

Prošla jsem všechny recepty na přepuštěné máslo a rozhodně si ukládám tento. Je to dobře vysvětleno, navíc popsána doba trvanlivosti apod.
Moc děkuji, konečně pořádně vím, jak na to:-K
Bodík + oblíbené :yes:

Rád bych k tomu ještě dodal, že tzv. "přepuštěné" máslo je vlastně čistý máslový tuk, tím varem se z něj odstraní voda, a spečou se zbytky mléčných bílkovin, které se následně zcedí. Jinak můžu říct, že před více jak dvaceti lety jsem tohle dělával, v kotlích po pětistech litrech. Mlékárna takhle využívala a zpracovávala nájezdy a konce výroby zmáselńovače. pekaři se po tomhle mohli utlouct! Pro výrobu doporučuji opravdu kvalitní máslo, s co nejvyšším podílem mléčného tuku...

www.toprecepty.cz: Díky příteli! Již jsem se obával, že jsem rozpoutal 2. dívčí válku. Ještě že tyto stránky nečte Ellen Ripley ani Lara Croft. Již bych byl synem smrti. DÍKY, DÍKY, DÍKY!

Zdravím, tento recept nám byl nahlášen jako duplicitní, ale porovnal jsem ho s dalšími a kvůli propracovanějšímu a celkem i rozdílnému postupu jsem ho nechal. Mažeme opravdu úplně stejné recepty, protože každá i drobná změna v receptu může úplně změnit výsledek.

ivulinka: Ale ano, je duplicitní, ale myslím, že 3. verze téhož není tak hrozná jako 48 verze jiného :-)

Tématické fráze:
ghí recept, vyroba ghi, ghí, jak správně přepustit máslo, výroba přepuštěného másla, přepuštěné máslo ghí, domácí výroba ghí másla, recept ghi, máslo ghí, recept na ghi, přepuštěné máslo ghí recepty, jak se dělá ghí, příprava ghí, jak vyrobit ghí, jak udělat ghí, přepuštěné máslo recept, přepuštěné máslo ghí recept, přepuštěné máslo výroba, jak vyrobit přepuštěné máslo, ghi máslo recept

Suroviny:
máslo

Přidat fotografie receptu