Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pojednání o BORŠČI

Hodnocení receptu je 4,3 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

evosheek evosheek

Náročný

Doba přípravy ad libitum

ad libitum

Suroviny

Porce: ad libitum

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Boršč (také boršč, bortsch, borstch, Borsh, boršč, Ukrajinský: борщ, v jidiš: באָרשט) je polévkou, která je populární v mnoha zemích střední a východní Evropy. Ve většině těchto zemí, je vyroben s červenou řepou jako hlavní přísadou. Krok 2: Ta dodává polévce výraznou červeno-fialovou barvu. V některých zemích, jsou jako hlavní složka použita rajčata, přičemž řepy se užívá jako sekundární složky. Polévky bez řepy také existují, jako je oranžový boršč založený na bázi rajčatového protlaku a zelený boršč na bázi šťovíku, kopřivy či jiné byliny. Krok 3: Polskou variantou boršče je barszcz, což je čistý vývar z červené řepy, který se v Polsku podává i o Štědrém dnu například s uszky, což jsou taštičky z vaječného těsta plněné houbami a vařené v polévce. Je to vlastně polský typ ravioly. Krok 4: Polévka je součástí kulinářského dědictví mnoha národů východní a střední Evropy. Do kuchyně Severní Ameriky a anglicky mluvících národů se boršč dostal prostřednictvím ukrajinských přistěhovalců. Jsou 2 hlavní varianty boršče - teplý a studený. Oba jsou založeny na řepě, ale existují i výjimky. Krok 5: Horký boršč je vydatná polévka, je téměř vždy s hovězím nebo vepřovým vývarem. Obvykle obsahuje těžké škrobnaté druhy zeleniny včetně brambor a řepy, ale může také obsahovat kořenovou zeleninu, papriky a rajčata. Obvykle se podává jako předkrm s tmavým žitným chlebem. Krok 6: Studený boršč se podává za studena v mnoha různých národních kuchyních, v Litvě (šaltibarščiai), v Bělorusku (Chaładnik, Хaлaднiк [khaladnik]), v Polsku (Chłodnik), v Lotyšsku (Aukstā Župa) na Ukrajině (Холодник [kholodnyk], doslova "chladič"), v Rusku (swekolnik). Ale i v jiných částech Evropy se podávají studené polévky, v Maďarsku jsou to polévky ze sezonního ovoce (hideg gyümölesleves), ve Španělsku zeleninová polévka (gaspacho), v Bulharsku okurková polévka (tarator).

Zveřejněno 28. 1. 2013

Poznámka autora evosheek

Jsem přesvědčen, že chuťových variací v kulinářském umění tolik, co melodických a rytmických nápadů v hudbě. Píseň Šla Nanynka do zelí, zahraje vesnický muzikant jinak než třeba Petr Janda nebo houslistka Gabriela Demeterová. Boršč v podání Gordona Ramsaye je to samé, co Nanynka v aranžmá Ennio Morriconeho. Avšak já dávám přednost lidovosti a tradičnosti. Velice dobře si pamatuji, jak moc mi chutnal boršč s teplým klučenickým chlebem v jedné písecké hospodě. Přeji všem, uživatelům TOP RECEPTŮ, aby dokázali ocenit tvůrčí přístupy druhých k různým receptům, které se na těchto stránkách objevují.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pojednání o BORŠČI

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vJDX

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pojednání o BORŠČI

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vJDX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (11)

U nás se většinou dělá postní boršč, tedy bez masa a masového bujónu. Cholodnyk děláme místo salátu a to z řepy, brambor, mrkve, kopru, cibule, kyselých okurek a vajec -> vše se zalije sladkokyselým nálevem a nechá se do rána v ledničce, potom se to scedí, dá se tam lžíce smetany/majonézy :)

takže u nás dnes taky boršč... hovězí přední, vepřové plecko, bobkáč, nové koření a celý pepř... z toho vývar a pak klasika: slanina, kořenová zelenina, hlávkové zelí, řepa, brambory... prostě výborná záležitost:-p:yes:
posílám bodík a fotík:-D

Mně se to "papo" líbí a přidala bych si do něj lžíci kysané osolené smetany s čerstvým koprem :-p mňam!;-):-8:yes:

evosheek:Za málo, jsem ráda, že se líbí;-)

1974andrea: Andreo, díky! Foto i food styling jsou skvělé.

Jitkas::-D:-8 Jitko díky:-K

andrea: Do ktere kategorie bude zarazen nevim, ovsem trida urcite PRVNI, podtrida-krasa nadherna!

Ivošku, dnes jsem vařila borčš, tak přidávám fotky a vyber si, která varianta tomu odpovídá;-)

Zuzana: Zuzano ty ses do mne obula, že ty po mně jedeš?

Ale prd velebnosti. Jsou dost radikální rozdíly v borščích mezi jednotlivými zeměmi - polsko (z řepného kvasu), pobaltí, rusko(tři druhy vývaru), bělorusko(s houbami), ukrajina (s rajčaty)... A navíc každá kuchařska si ho vaří jinak- něco jako bramborový salát v ČR.

Základem je nějaké zelí a řepa. To je tak všechno, co můžete definovat. A to že je to polévka. Ani to co má být čerstvé, kysané a nebo nakládané nesjednotíte...

Prečítala som si so záujmom...vďaka. Ale si myslím, že by to malo byť medzi článkami a nie medzi receptami.

Tématické fráze:
boršč, ukrajinský boršč s červenou řepou, příloha k boršči, polská okurková polévka, kvas z červené řepy, recept na písecký dort, mail vitya.in loc:cz, ukrajinský kvas, boršč za studena, boršč polivka, polsky boršč s červenou řepou, polsky barszcz z uzeneho masa, řepný kvas, mražený boršč, co k boršči, boršč wikipedie, písecký dort variace, boršč recept, boršč vepřové plecko, polský barszcz recept

Suroviny:
bobkový list, brambory, celer, cibule, citron, cuketa, cukr, řepa červená, fazole červené, zelí červené, česnek, mouka hladká, zelí hlávkové, kližka hovězí, přední hovězí, koření hřebíček, chilli, jalovec, kečup ostrý, kedlubna, klobása, kmín celý, kopr, maso krůtí, salám kuřecí, zelí kysané, kyška, maggi, máslo, salám měkký, mléko, maso mleté, kost hovězí morková, směs zeleninová mražená, mrkev, celer, koření nové koření, ocet, pepř, petržel, nať petrželová, rajče, protlak rajčatový, okurka salátová, paprika sušená sladká, slanina, lečo, sůl, špek, prsa krůtí, bok uzený, vejce, plec vepřová, žebra vepřová, vývar masový, smetana zakysaná, paprika čerstvá zelená, fazolky zelené,

Přidat fotografie receptu