Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jemný chřestový předkrm

Chřest je stále považován za luxusní zeleninu. Bílý chřest se vyznačuje svojí jemnou a lehce nasládlou chutí. Využijete jej ať už do polévky, nebo jako snadný předkrm, kdy jej stačí jen uvařit ve vodě a podávat přelitý máslem, jeho chuť tak krásně vynikne.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Roxana

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 10 min

35 min (25 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 001 kJ /
478 kcal
Bílkoviny1,54 g
Tuky33,52 g
Vláknina4,14 g
Cholesterol 102 mg
Sodík 9 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy40,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Čerstvý chřest zbavíme dřevnaté spodní části. Krok 2: Odřízneme ostrým nožem asi tak v místě, kde se chřest při ohnutí začne lámat, nikoliv pouze ohýbat. Krok 3: Pak jemně oloupeme poslední třetinu výhonků od tuhých vláken. Krok 4: Rozdělíme na 4 stejné hromádky a pomocí režné nitě či kuchyňského provázku svážeme do svazečků. Krok 5: Vzhledem k tomu, že u chřestu je odlišná doba vaření spodní části a hlaviček, je lepší, když se spodek vaří ve vodě a vršky v páře, aby neztratily svou křehkost. Krok 6: Použijeme proto velkou pánev s vyššími stěnami. Svazky chřestu podložíme varnou miskou tak, aby byla spodní část byla ponořena ve vodě, ale pánev šla přiklopit víkem. Na spodní část chřestu dáme 2 kolečka citronu, 1 malou lžičku cukru a 2 špetky soli a zalijeme vroucí vodou. Přiklopíme poklicí. Krok 7: Na středním plameni vaříme asi 10 minut, až bude změklý, ale pořád křupavý. Krok 8: Mezitím v kastrůlku rozehřejeme máslo. Krok 9: Vařený chřest necháme okapat, přendáme na talíř, polijeme máslem a ihned podáváme.

TIP: Co se jí z chřestu?

Zveřejněno 3. 2. 2013

Poznámka autorky Roxana

Jelikož jsme poněkud "rozežraná rodina" a tak jsem chřest začala připravovat i jako večeři, pak jej doplním malými bramboráčky, které příliš nekořením, aby nezanikla jemná chuť chřestu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jemný chřestový předkrm

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r7N6

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jemný chřestový předkrm

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r7N6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

Další variantou, jsem si vzpomněla je Mozarella, kterou přiložím prohřát ke chřestu, je to moc dobré a lehounké jídlo.

Tématické fráze:
chřest jako předkrm, chřestový tatarák, nejlepši předkrm, studený předkrm, předkrmy s chřestem, předkrm s chřestem, studený salát s chřestem, chřestové recepty, recept chrest jako predkrm, chresttovy predkrm, studený chřest recepty, recept na studený předkrm, chrest a mozarella, dobrý predkrm, předkrmy na lžicku, chřest jako studený předkrm, předkrmy z chřetu, jak připravit předkrm, chřest jemný recept

Suroviny:
chřest, máslo, citron, cukr hnědý, sůl

Přidat fotografie receptu