Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Seitan

Na výrobu seitanu, speciality asijské kuchyně, nemusíte mít žádné speciální vybavení. Stačí vlažná voda a hladká mouka. Promýváním pšeničného těsta vznikne lehce tvarovatelná hmota, kterou můžeme nahradit živočišné bílkoviny v pokrmech.

Hodnocení receptu je 4,8 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lucie2211

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 146 kJ /
3 620 kcal
Bílkoviny115,00 g
Tuky20,00 g
Vláknina30,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 10 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy730,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hladké mouky přidejte vodu (vlažnou) a utvořte těsto. Svou konzistencí připomíná klasické těsto. Nevadí, pokud bude tužší, či řidší. Krok 2: Těsto necháme tak hodinku až dvě v lednici odpočívat. Nemusíte ničím přikrývat. Je potřeba jen, aby těsto trošku ztuhlo. Mísu s těstem vložíme v umyvadle pod mírně tekoucí teplou (vlažnou) vodu. A nyní přichází to nejdůležitější – vymývání škrobu. Krok 3: Těsto opatrně hněteme a snažíme se ho spojovat dohromady. Ze začátku se bude trhat na malé kousky a různě oddělovat. Po pár minutách, až se začne škrob odplavovat, se těsto začne spojovat. Neustále s nim pracujeme. Bíle zabarvenou vodu, která se vyplavuje odstraňujeme pryč. Krok 4: Vymývání škrobu bude trvat cca 10-20 minut, v závislosti na tom, kolik mouky jsme použili a jak jsme zruční. Když se přestane vyplavat škrob získáme jednotnou a krásně tvárnou hmotu. Krok 5: Hmotu nakrájíme na řízky, které povaříme ve vroucí vodě s kořením (např. sójová omáčka,vegeta,česnek). Po vhození do vroucí vody zamícháme odspodu vařečkou, aby se nakrájené plátky nepřichytly. Vaříme cca pět minut po vyplavání na povrch. Krok 6: Po povaření můžeme plátky libovolně obalovat, krájet, mrazit.

Zveřejněno 3. 2. 2013

Poznámka autorky lucie2211

Toto jídlo je určeno spíš pro vegetariány, ale může ho jíst kdokoliv. Z 1 kg hladké mouky budete mít cca 10 malých řízků. Proto gramáž záleží jen a jen na vás.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Seitan

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jJVW

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Seitan

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jJVW

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

tejaja: asi nezáleží na tom, zda seitan bude z mouky polohrubé nebo hladké.;-)
Roman Uhrin v kuchařce "Zdravá kuchyňa v praxi" popisuje výrobu seitanu z HLADKÉ mouky a na kurzu u něj jsme ho také z hladké vyráběli.:yes:;-)

az na tu cenu za vodu

magdalenka: Magduška, nevšimla som si...:-8 ale máš to napísané správne, takto ako si napísala sa robí seitan, múka polohrubá a striedanie vôd:yes:;-)

Do podobných som pridala, ako seitan vyrábam ja...

Navštevovala som kurz makrobiotiky, a tam sme sa seitan učili pripravovať. Takže to vymývanie sa robí tak, že sa vody striedajú: studená, teplá ( skôr vlažná ), studená...
Výsledok stojí za to a vyjde vás to oveľa lacnejšie ako hotový seitan z obchodu.;-)

Tématické fráze:
seitan recepty, seitan, šeitan recept, recepty ze seitanu, recepty seitan, recept seitan, co je seitan, recept na seitan, šejtan, recept ze seitanu, saitan, seitan cena, jak správně pracovat s marcipánem, šejtan recept, seitan řízek, vegetariánské maso seitan recept, jak se dela seitan, výroba seitanu, saitan recept, šejtan recepty

Suroviny:
mouka hladká, voda, koření, omáčka sojová, česnek

Přidat fotografie receptu