Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Božské karamelové větrníčky

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Kamili Kamili

Náročný

Suroviny pro 14

14

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie30 074 kJ /
7 188 kcal
Bílkoviny118,24 g
Tuky461,04 g
Vláknina6,60 g
Cholesterol 2,66 g
Sodík 1,13 g
Sůl2,84 g
Sacharidy638,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve si připravíme karamelový základ. V kastrůlku se silným dnem utavíme krupicový cukr na karamel. Krok 2: Opatrně přilijeme horkou smetanu. Krok 3: Smetanu mícháme, dokud se karamel úplně nerozpustí. Pak ji přecedíme přes kovový cedník a necháme přes noc uležet v lednici. Krok 4: Druhý den připravíme z karamelového základu polevu a krém. Krok 5: Na polevu utřeme moučkový cukr se 3 lžícemi studené vody. Do polevy vmícháme 2 lžíce karamelového základu. Na karamelový krém vyšleháme smetanu téměř do tuha. Pak do ní přidáme zbylý karamelový základ a došleháme ji. Krok 6: Na vanilkový krém rozmícháme v troše mléka pudinkový prášek a dřeň z vanilky. Zbylé mléko osladíme a přivedeme k varu. Krok 7: Vmícháme pudinkovou zálivku. Krok 8: Uvaříme hustý krém a za častého promíchání ho necháme vychladnout. Pak ho našleháme a přidáme do něj pevnou šlehačku. Krém necháme v lednici asi hodinu odpočinout. Krok 9: V kastrolu se silným dnem přivedeme k varu vodu s olejem. Krok 10: Přisypeme mouku a sůl a těsto mícháme, dokud se na dně kastrolu nezačne tvořit bílý povlak. Krok 11: Těsto přendáme do misky a necháme vychladnout. Pak do něj postupně zašleháme vejce. Krok 12: Z vychladlého těsta nastříkáme pomocí cukrářského sáčku na plech větrníky. Krok 13: Troubu ohřejeme přibližně na 200 °C a rozprašovačem do ní nastříkáme vodu. Krok 14: Vložíme do ní větrníky a pečeme je, dokud nezezlátnou. Krok 15: Větrníky necháme zcela vychladnout a pak je rozkrojíme. Horní díly potřeme polevou a necháme zaschnout. Na spodní díly cukrářským sáčkem nastříkáme nejprve vanilkový, pak karamelový krém a nakonec přiložíme horní díly s polevou.

Zveřejněno 10. 2. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Božské karamelové větrníčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Kjk

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Božské karamelové větrníčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Kjk

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Pekla jsem z jedné dávky větrníky i věnečky po cca 30 kouscích, teploty a časy jsem dodržela cca podle Katky B. Krásně vyběhly i když po rozkrojení byly ještě trošku vlhké, chtělo to ještě asi minutku přidat. Jinak nespadly, jsou krásné. Měla jsem domácí vejce, tak jsem použila jen 5 ks, těsto se mi zdálo již přiměřené konzistence. Vodu s tukem samozřejmě vařící, až udělá kouli - odstavím. Po částečném vychladnutí zašlehám jedno vejce po druhém. Pekla jsem již podle tohoto receptu několikrát. Krém i poleva jsou taktéž výborné. Doporučuji. :yes:<3:-K

Klára:
Korpusy byly patrně málo propečené... Lepší je, s pečením to trošku přehnat... :-)
Já zapékám při 230°C a dopékám při 175°C a podle toho jak se v troubě "chovají", tak ke konci "suším" při 160°C

Klára: Dnes jsem pekla teprve své druhé odpalované těsto, takže zase takový profík nejsem, ale řekla bych, že je třeba ho déle péct. Já pekla podle jiného receptu tady na topkách (od Iwakk) takto:

Pečení: 1. fáze pečení- 210°C(horkovzduch)asi 12 minut v
uzavřené troubě, lehce pokapeme vodou
2. fáze sušení- 150 - 160°C(bez horkovzduchu) asi 7
minut do zlatova při uzavřené troubě
Zásadně neotvírat, ani v 1. fázi ani v 2. fázi

Vynikající recept. ;-) Sklízí úspěch u celé rodiny. :yes: Do pudinku smetanu nedávám a je ho i tak dost a karamelový krém mi vždy zbude. Těsto vyjde na zhruba 14 menších větrníků. Poradil by mi prosím někdo, jak zamezit tomu, že když větrníky vytáhnu z trouby krasně nadýchané, chvíli na to se mi zbortí. Děkuji

Opět vás všechny zdravím, ráda bych se zeptala jestli tento rozpis je na 14 větrníků v klasické podobě (těch velkých nebo větších) a nebo je to na nějaké menší. Já budu dělat menší, proto potřebuji vědět jaké kdo máte zkušenosti s velikostí X počtem-podle toho zadělám z dvojité dávky :-D

No konečně jsem našla pořádný recept na klasický větrník!!!! Moc děkuji. Jak už někdo napsal suprově popsané!! Někdy by se v tom člověk zbláznil.... Kord v karamelovém základu (zapomínají na druhou část a potom hned je bordel v hlavě :-D ) Ještě jednou děkuji :yes::yes::yes:

Chtela bych vetrnicky dneska udelat...staci odpocinuti karameloveho zakladu jen par hodin? A neni na vanilkovy krem moc 500ml mleka+500ml smetany? Dekuju moc!

Výborný, děkujem za recept. Dvě hodiny práce stojí za to. Doporučuji. ;-)

Tomášnevim: jsem ráda, že se Vám větrníčky podařily;-)

Tomášnevim 15. 2. 2013 23:40
Dnes jsem spáchal pečení dle receptu, cca 4 hodiny práce, suroviny se cenově blížili hotovým větrníkům z obchodu ale čert to vem :) byla to sranda a mohu jen doporučit.. recept je velmi přesný.

Prosila bych jeden a kafíčko k tomu:-p:yes:

Nikdy jsem je doma nedělala, ale jakmile vidím v cukrárně karamelový větrník nebo banánek, nikdy neodolám:-p:yes:

Paradicka:-p vetrnici. . .to je krasny sladky hrisek:-8 pekny receptik, vyzkousim:-p:yes:

no ty musí být úžasné:yes::-D

Dělám hodně podobné - přidávám do podob. receptů

Postup je hezky napsaný, láká mne recept vyzkoušet. ;-) Větrníky já moc ráda :-8

Výsledek bude určitě stát za to:yes::-p

Tématické fráze:
karamelový toping, recept na karamelový krém na větrníky, karamelovy topping, karamelový topping recept, karamelový krém do větrníků, karamelove vetrniky, bozske karamelove vetrniky, karamelový krém na větrníky, recept na karamelové větrníky, nadýchané větrníky na plech, božské větrníky, karamelovy topink, vetrniky karamelove, větrníčky, karamelový krém do věnečků, poleva na karamelové větrníky, karamelový krém z cukru, nadýchané větrníky, větrníky recept, větrníky recept

Suroviny:
cukr krupice, smetana ke šlehání, cukr moučkový, voda, smetana ke šlehání, mléko, pudink vanilkový, lusk vanilkový, cukr krupice, smetana ke šlehání, voda, olej, sůl, mouka hladká, vejce

Přidat fotografie receptu