Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řecký plněný lilek papoutsaki

Řecký plněný lilek Papoutsaki je tradiční pokrm, který v sobě nese autentické chutě Středomoří. Název "papoutsaki" znamená v překladu "malá botička" a odkazuje na tvar lilku, který je rozříznutý napůl, naplněný lahodnou směsí a poté pečený do zlatova se sýrovou krustou.

Hodnocení receptu je 4,7 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 549 kJ /
2 760 kcal
Bílkoviny214,17 g
Tuky179,08 g
Vláknina14,87 g
Cholesterol 1,28 g
Sodík 1,49 g
Sůl3,32 g
Sacharidy67,28 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Lilky podélně rozkrojíme na poloviny a řezné plochy dobře posolíme. Necháme asi půl hodiny vypotit. Cibuli nasekáme a opečeme ji na olivovém oleji dosklovata. Krok 2: Přidáme mix hovězího a vepřového mletého masa, opečeme ho, osolíme a opepříme. Přidáme sekaná rajčata a pokrájenou petrželku. Krok 3: Polovinu mléka dáme do kastrolu, přidáme máslo a uvedeme k varu. Přilijeme druhou polovinu mléka, do kterého jsme rozmíchali hladkou mouku. Stále prošleháváme, osolíme, opepříme, přidáme sušený česnek, celá vejce, odstavíme a stále mícháme až bešamel vychladne. Krok 4: Lilky osušíme a tlakem papírové utěrky se snažíme vymačkat přebytečnou tekutinu. Řezné plochy opečeme na olivovém oleji dozlatova. Necháme mírně zchladnout a pomocí lžíce zatlačíme dužninu dovnitř. aby vznikly "lodičky" k naplnění. Krok 5: Plníme masovou směsí, zalijeme bešamelem, poklademe plátky cherry rajčátek a posypeme hrubě strouhanou mozzarellou. Vložíme do trouby, rozehřáté na 200 °C a pečeme v pekáčku s olivovým olejem asi 40 minut.

TIP: Baklažán neboli lilek - oblíbené recepty

Zveřejněno 13. 2. 2013

Poznámka autorky Eliza

Recept pochází z webových stránek řecké taverny Olympos.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řecký plněný lilek papoutsaki

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VZMo

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řecký plněný lilek papoutsaki

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VZMo

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Bibinka: U nas taky lilek neni zrovna oblibeny, ale dnes jsem tento recept delala z cukety a bylo to moooc dobry:-)

Elizo, recept jsem vyzkousela a lilek byl opravdu vynikajici. Mel velky uspech! Dekuji:-K

:-p:-p dobrotisko nandala bych si hned ;-):yes::yes::-K

:yes::-p

Další krásné jídlo z lilku :-p:yes:

:yes: krásný recept:-K

Děkuji za zájem:-K:-K.

Bibi, tak zkuste tuhle variantu, věřím, že i u Vás zachutná. ;-)

Plněný lilek je dobrota a z tohodle to úplně čiší.:yes::yes::yes:

Colombo65: :yes: :yes: Elizo paráda, fakt cítím léto..

Bodík letí :yes: Papoutsaki je v překladu "botička". Tohle jídlo je vynikající. Řekyně si dost často lilek opečou večer a nechají do rána okapat a potom to není tak mastné. Ale je to lahoda :-p

;-)Moc pěkný recept i foto, lilek máme dost často, tak ukládám:-)):yes::yes::yes:

Elí, u nás sice lilek není to pravé ořechové, ale musím ti to pochválit, jak dobře a zdravě to vypadá-ještě bych se ho mohla naučit jíst;-) Máš 5.bod:yes:

Moc pěkné:-p+:yes:

waau,to je paráda...připomíná mi to léto..někde obídek v restauraci u pláže..fakt krása:-p:yes:

...hurá krásný recept - soutěž končíííííííí;-);-);-):yes: Vítejte v realitě:-)):-)):-))

Tématické fráze:
plnene lilky po recku, lilek na řecky zpusob, paputsaki, paputsakia, plněný lilek, plněný lilek recepty, vejce po řecku recept, řecké recepty z lilku, jídlo z lilku, řecké plněné lilky, lilek recepty, paputsakia recept, lilek plneny sekanou, zapečený lilek po řecku, recept na plněný lilek, paputsaki recept, řecký pečený plněný lilek, řecké lilky, řecký zapečený plněný lilek, jidla z lilku

Suroviny:
lilek, maso mleté mix, cibule, petrželka, pepř mletý, sůl, olej olivový, rajče sekané, mléko plnotučné, máslo, mouka hladká, vejce, pepř mletý, sůl, česnek sušený, rajče cherry, sýr mozzarella

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu