Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Frankfurtská polévka

Frankfurtská polévka, vonící paprikou a cibulí, nás krásně zahřeje a skvěle si na ní pochutnáme. Přitom není složitá na přípravu, ani náročná na suroviny. Snadno ji zvládne i kuchař začátečník. Ke konci vaření do ní přidáme na kolečka nakrájené párky.

Hodnocení receptu je 4,9 (176×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 365 kJ /
804 kcal
Bílkoviny24,39 g
Tuky65,26 g
Vláknina3,50 g
Cholesterol 92 mg
Sodík 873 mg
Sůl2,10 g
Sacharidy28,77 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Krok 2: Na sádle dozlatova osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme k ní mouku a také ji krátce osmahneme. Ke konci posypeme paprikou, aby se hezky zabarvila. Krok 3: Za stálého míchání zředíme vývarem nebo vodou, povaříme, dochutíme pepřem a vegetou. Přidáme mléko, párky nakrájené na kolečka a ještě krátce povaříme. Krok 4: Můžeme posypat nakrájenou petrželovou natí. Podáváme s rohlíkem.

TIP: Abeceda polévek - recepty na každý den

Zveřejněno 16. 12. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Frankfurtská polévka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6VE

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Frankfurtská polévka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6VE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (127)

Medvidek: díky :-) Můj manžel ji miluje doplněnou čerstvým domácím rohlíkem :-8

Vynikající polévka.

Sovice85: tento recept je z Norem teplých jídel. Možná vaříte frankfurtskou jinak, ale tady se prostě vaří takto ;-)

Takhle se frankfurtská polévka nedělá :-D

Mish_Ellie: mám radost, že chutnala :-K ta smetana to musela příjemně vytunit :yes:

Výborná jen místo mléka jsem dala smetanu <3

Výborný recept, výborná polévka. Děkuji!

Helenecka 21: Ja taky . Jinak je to original ceskoslovensky recept . Historie hovori , ze nevedeli jak ji nazvat . V puvodni recepture se pouzivali frankfurske parky , tak proto . Nevim , zda ji nemci od nas prevzali .

Tuhle polévku miluji.

Už jsem ji vařila po několikáté a pokaždé moc dobrá.

Děkuji za recept. Je výtečná,chutná nám všem.:-K

Zkuste místo mléka smetanu,nebo šlehačku(tu mám raději) ale přidat,až nakonec.A na malé kostičky syrové brambory,vařit hned od začátku.

cathleen: Ta polévka má ale jednu závažnou chybu - podezřele rychle se ztrácí z hrnce ;-), asi mi na ní chodí nějaký skřítek :-D:-D:-K:-!

MamlajdaD: děkuji za vyzkoušení receptu i fotku :-K Frankfurtskou jsem na přání manžela zkoušela tak dlouho, až byla stejná, nebo aspoň velice podobná té, kterou si kdysi dávno v bistru kupovával s rohlíkem ke snídani.

cathleen: Tohle je snad jediný topácký recept na pravou frankfurtskou polévku, i když je zde na frankfurtskou spoustu variací. I já mám svojí malou změnu, dělám tuto polévku téměř stejně, jako je tato, jen dávám o něco více mléka, polévka má trochu jemnější chuť (to ale neznamená, že si nepřidám trochu pálivé papriky)! Takže po dost dlouhé době moje oblíbená frankfurtská polévka, dovoluji si přidat mé neumělé foto v pucláku, kdyby se nelíbilo, tak prosím o smazání! ;-):-8 Zdravím! :-K:-K

Já ji taky vařím se smetanou a přidávám trošku kečupu a jinak sto lidí ,sto chutí a ať si každý vaří jak chce<3

nevím o co jde, tak se dělá základní frankfurtská i podle receptury a tak ji dělají i v jídelnách bufetech i restauracích,píšu záměrně základní,protože pak už je na každým,co tam přidá,k těm bramborám,pokud se dají do kypící polévky,nebo vody nikdy se vám nerozvaří:-p,za mě protože ji dělám podobně rozhodně :yes:

Frankfurtská se jmenuje proto, že se tam dává Frankfurtský párek a ne tenký párek. na co tam dáváte Vegetu, to nevím.

mates: frankfurtský párek jsem v obchodě nepotkala, ani nepamatuji - to by byla polévka nevařitelná, kdyby do ní mohl jen tento jeden jediný druh párku. A vegetu tam přeci dávat nemusíte, ne? Dávám svoji, domácí, kde je jen zelenina a sůl...

Cožé? Kdo říká, že dávat tam česnek a brambor je blaf??
Tahle polévka se dělá takto běžně. Přkápnout na konci smetanu, a už nevařii.Pokud ji předtím delší dobu provaříte, bude mlask!:-8

vanda: blafem bych jídlo určitě nenazývala, ale tahle frankfutská je prostě vařená bez česneku a bez brambor - je stejná, jako se kdysi prodávala v bufetu a jedla s rohlíkem.

výborná,taky přidávám klobásku když mám a super!!!:yes:

Dal jsem klobásku,výborná <3 :yes:

Dnes byla k obědu a je výborná. Dala jsem pažitku a libeček:yes::-p

vepe6: taky jsem recept dlouho hledala (manžel na frankfurtskou často vzpomínal a moje pokusy pořád nebyly to pravé :-)) ) - už jsem někde psala, že je recept z Receptur teplých pokrmů, dostala jsem ho od známé ;-)

Kuchtím skoro celý život, v důchodu je to moje nejčastější činnost, abych neuhynul hlady. Ovšem Frankfurtskou jsem vařil prvně a dopadla skvěle. To mléko by mne normálně nenapadlo. Když jsem se otočil, musel mi tam někdo přidat sůl :D Tak jsem přidal něco brambor a ony tu sůl vcucly. Díky za recept a dávám*

Dělám ji podobně, ale místo mléka používám smetanu ( mléko neee)

hrabje.bas: tak nevím, ale proč zaprášit moukou a potom ještě zahustit jíškou ? Uvařit kostičky brambor - zahustit jíškou, nechat provařit ? Jíška by se měla provařit cca 20 minut a za tu dobu už uvařené kostičky brambor budou na kaši....no, každý vaří jak umí, že jo.

hrabje.bas: do přesnídávkové frankfurtské, jaká se s rohlíkem prodávala (prodává?) v bistrech apod., brambory ani česnek nepatří, blafe;-)

hrabje.bas 14. 2. 2016 08:36
FRANKFURTSKÁ All la NEBLAF: Na sádle cibulka dozlata, ve 3/4 přihodit kolečka párků, zaprášit moukou, barvička, paprika. Uvařit kostičky brambor, zahustit jíškou, provařit, stroužek česneku, dochutit a BASTAFIDLYKULATINA.

hrabje.bas 14. 2. 2016 08:32
No, tak tímto způsobem nenee, tak se vaří BLAFY.:-/

assot: a já za zprávu:-K

Doděláno,ochutnáno je vynikající, dík za recept :yes::-)

TomRaptor 19. 8. 2015 21:41
FrantaCV: Ten příspěvek s jíškou je "malinko" mimo, protože v receptu se dělá... ;-)

Super, jen na to mléko jsem neměl odvahu. A místo mouky lze také použít světlou jíšku.:yes:

Dělěl jsem ji včara. :-p je vynikající, díky za recept :yes::yes::yes::-)):-p:-p

tominaci 3. 1. 2015 11:18
http://www.toprecepty.cz/recept/3245-frankfurtska-...Dnes jsem vyzkoušel a byl jsem pochválen ženou i synem.:-)):yes:

Martin Nový, Kladno 4. 12. 2014 20:17
Já jsem polívkovej a i frankfurtská je pro mě podle tohoto receptu výborná.

Ternetka, pionee: :-) :-K

Musím poděkovat za tak výborný recept na polévku, skutečně je výborná.:-

Výborná. Po malinké úpravě / párek osmahnu na cibuli, pak mouka.../ Mléko mě zarazilo, ale neodradilo a dala jsem dle receptu! Jinak už ji nedělám! Díky :yes:

tejaja: diky za záskok ;-)


Michal: Michale, teď už polívku dělávám podle oka, ale typla bych si, že tady to bude něco k 1,5 litru. Párky jsou v ní spíš pro ovonění, jinak je řidší a my doma ji jíme jen s rohlikem ;-)

Michal: Nie som autorka, ale ak sa vám zdá málo párkov, tak si pridajte. :-) Recept nie je dogma. Ovšem je to polievka, a párky sú tam len jednou zo zložiek, nie dominantnou položkou. :-)

Ahoj, jen dotaz. Možná hloupej, ale kolik litrů na vývaru na toto množství surovin? Na třeba 2l mi příjde množství párku málo:-):-p
Díky

Luděk: díky. :-)

Porada: Recept je výborný a v různých obměnách ji vařím podobně, k diskuzi: Také zastávám názor, že tolerance už je cizí slovo z nezámé galaxie. Avšak polévka má název podle párku a v Čechách se vše co obsahovalo párek jmenovalo stejně, např frankfurská pečeně... Ale ne podle oblasti a města. Podle frankfurských párků. Dobře se tu hledá inspirace na svačiny, večeře nebo i obědy... Díky za to a někdy je lepší nediskutovat a myslet si své, což jsem zrovna porušil.:no:

Dnes byla polévka k obědu, je vynikající. Děkuji za rychlý a dobrý recept:-p;-):yes:

Eva: :-) jsem ráda, že chutnala :-8

:-K Děkuju za bezva jednoduchý recept na tuto skvělou polévku! Byla VÝBORNÁ!! :)) :yes::yes::yes:

Robili sme túto polievku, je výborná, len sme chceli polievku hustejšiu, tak sme pridali fazuľu a kapání. Super :yes: Pridávam fotečku.;-)

Tuhle polévku jsem měla vždy ráda ve školní jídelně :-) Díky za tenhle snadný základní recept ;-) Přidala jsem ještě na závěr česnek a zelenou cibulku a moc jsme si pochutnali :-p

spagetka: glutasol není nezdravý???

Výborná,,,,zahřeje a zasytí....:-D :yes:

Petra: Peti, díky. Za vyzkoušení i povídání :-K

Pobavila mě diskuze k původu polévky :-D. Úplně stejně můžete, kdo tedy chcete, polemizovat o španělských ptáčcích, francouzských bramborách, ruském vejci, anglické slanině, holandském řízku atd. V těch zemích tahle jídla vůbec neznají, Češi si je tak pojmenovali proto, že většinou obsahují surovinu typickou pro tu zemi. Mimochodem, v Anglii se klasický párek prodává pod názvem "frankfurter", pod názvem "sausage", který je většinou mylně překládán jako párek, koupíte něco jako bílou grilovací klobásu. Jinak bydlím v Karlových Varech a nikdy v životě jsem ještě nejdela "karlovarský knedlík" :-D
P.S.: Polívku jsem teď o víkendu vařila (poprvé v životě) a byla skvělá - přesně ta "svačinová" frankfurtská polívka ze školní jídelny s rohlíkem. Díky za recept.

Dobrá polévka, chutnala nám, díky za inspiraci:-)

sefrovka::-D:yes:

Polévku jsem dneska vyzkoušela, je vynikající. Bodík přidán.:-K
Ještě bych se ráda vyjádřila k těm co tu pořád křičí kvůli chemii. Zajímalo by mně kde žijí. Chemie je všude kolem nás a nic s tím nenaděláme. Dámy neperou, nebo jen v mýdle? Nepoužívají čistící prostředky, pouze ocet? Nepoužívají krémy, šampony, kosmetiku? Nedýchají? Ve všem je chemie, takže vlastně jenom zbytečně otravují nevhodnými příspšvky. To by si nesměli koupit ani chleba, rohlík apod,:-))

Výborná!!!! moc nám chutnala:-K

VYNIKAJICI!!!!!Davam bodik:yes::-D

Iva: recept nie je dogma, každý si ho upraví podľa seba. Čo nechcete, tak tam nedajte :-D A čo vám chutí, pridajte. :-D

Iva: jak jsem psala dříve (díky, spagi). A kdo má koupenou a dát nechce, nedá.
A jestliže tu míníte, Ivo, komentovat takhle všechny recepty, které obsahují vegetu, maggi, masox, instantní jíšku aj. - přeji vám příjemnou práci:-D

Včera jsem zrovna tuhle polévku dělala,bohužel foto se nestihlo,tak příště:-K:yes:

Iva:ale cathleen píše, že má domácí vegetu, já si ji dělám taky doma, takže žádná chemie tam určitě není ;-);-);-)
http://www.toprecepty.cz/recept/4768-domaci-vegeta...

cathleen:
vegeta obsahuje: m.j. látka zvýrazňující chuť a vůni (glutaman sodný, inosian sodný a guanylan sodný)
Přejeme dobrou chuť. :-((
Samozřejmě nemám vůbec nic proti koření, bylinkám, ale proti chemii ano.

:yes:

Tak jdu ji vyzkoušet jsem zvědavý teda držte palce :-p

Iva: pokud nemas rada, nedavej ji a je to, ne?;-)
Navic - mam domaci vegetu, nevidim duvod, proc ji *nebrat*:-D

Ne, vegetu nebrat....

Je vyborna,:yes::yes::-K

děkuji za recept tuhle polívku mám opravdu moc rád:-p:yes:

Polévka výborná,taťka ji slupnul,ještě uvidíme,co na to přítel.Ale jednoduchá a moc dobrá :yes:

Souhlas

Porada: S poslední větou máte naprostou pravdu, bohužel:-//
Recepty na vámi jmenovaná jídla bych sem dala asi jen jako svou variantu (s Poznámkou), právě proto, že se vždy najde někdo, kdo se jde "štětit". Přesto, že by bylo čerpáno např. ze jmenovaných Receptur.
A už ji nechme být, chuděru červenou, frakfurtskou:-D

Cathleen - já s Vámi souhlasím, taky jsem si ji kupoval.:-p Nevím proč se Viktor hned štětí.Netvrdím, že je tady Německo, ale dáváte sem recepty z celého světa a pak vznikají debaty co je a co není správně. Viz např. boloňské nebo uhlířské špagety,boršče,čínské recepty halušky,golubce atd.a pak se většinou pohádáte.Vždy existují varianty, ve Španělsku neznají např. španělského ptáčka. Myslím, že to chce všeobecně více tolerance,zde i v České republice(ne v Česku).Vztahy mezi lidmi jsou bohužel už zřejmě v pr....

Tak jsem okoukla komenty a :-O Pokud vím, tak do téhle polévky patří paprika na 100%, nikde jsem ji ještě nedostala světlou bez papriky a s kapustou. Gulášová polévka je zase z hovězího masa. Asi Viktor je nějaký znalec, nejspíš nějaký šéfkuchař:-D v Německu.Tady není Německo a pokud vím, tak sem lidi dávají své recepty, jak vaří doma pro svou rodinu.Nejsou to recepty z hotelů a restaurací, ty je třeba hledat jinde. Někdy se člověk diví, jak jsou tady někteří kreativní a co jsou schopni všechno smíchat dohromady:-D Tady opravdu stačilo dát koment, že někdo dělá bez papriky a s kapustou, bez vegety. Já občas vegetu a různé dochucovadla taky použiju, no a co??? Nepřeháním to s něma, kdo nechce tak je nepoužívá. Možná tu frankfurtskou bez papriky a s kapustou zkusím :-D

Porada: P.S. Tady prece nejsme v Nemecku!:-O

Tématické fráze:
franfurska polevka, franfurtská polévka, recept na frankfurtskou polévku, frankfurtská polévka s párkem, frankfurtska, frankfurska polevka, franfurtská polévka recept, franfurska polivka, franfurktská polévka, franfurská polévka recept, frankfurtska polivka, franfurtska poleva, frantfurská polevka, frankfutská polévka, frakfurtská polévka, franktfurtská polévka, frantfurtská polévka, frankurtská polévka, frankfurtska polevka podle pohlreicha, framfurska polevka

Suroviny:
sádlo, cibule, mouka hladká, paprika sušená sladká, vývar masový, pepř mletý, vegeta, mléko, párky, nať petrželová

Přidat fotografie receptu