Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mie Goreng udang (Fried Noodles with shrimps) (Smažené nudle s krevetami)

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

evosheek evosheek

Snadný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 20 min

20 min (20 min příprava)

Suroviny

Porce: 4 porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 197 kJ /
525 kcal
Bílkoviny70,87 g
Tuky7,04 g
Vláknina20,55 g
Cholesterol 465 mg
Sodík 3,75 g
Sůl8,42 g
Sacharidy38,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Olej zahřejeme ve wok pánvi a přidáme cibuli a česnek.
Lehce opražíme.
Přidáme ústřicovou omáčkou, a karipastu. Krok 2: Když vše začne vonět přidáme krevety a kuřecí vývar. Krok 3: Přivedeme k varu a přidáme nudle a fazolové lusky. Krok 4: Smažíme dokud se neodpaří všechna kapalina a odstavíme z plotny.
Zdobíme s červenou paprikou a ihned podáváme.

Toto je základní recept.
Můžete improvizovat a přidávat různé ingredience dle vašeho gusta.

Zveřejněno 19. 2. 2013

Poznámka autora evosheek

Podle Wikipedie je mie goreng (Smažené nudle) pokrmem běžným v Indonésii, Malajsii a Singapuru. Toto jídlo je v Indonésii všudypřítomné a můžete je nalézt po celé zemi. Prodávájí jej ve všech stáncích a restauracích. Společně s mie goreng se prodává i nasi goreng (smažená rýže). Je běžně k dostání na stáncích mamak v Singapuru a Malajsii a bývá často velmi kořeněné. Základní surovinou jsou nudle smažené s česnekem, cibulí nebo šalotkou, smažené krevety, kuře, plátky bakso (karbanátky), nebo hovězí maso. Dále chilli, čínské zelí, kapusta, rajčata, vejce a okurka). Variant indonéského Mie goreng bývá obvykle více. Mie goreng obvykle obsahuje kuře, ale mie Goreng sapi obsahuje hovězí maso, v mie Goreng kambing se používá kozí nebo skopové maso,v mie Goreng udang se užívá krevet, směsi ryb či chobotnice.

Malajsie je volená federativní konstituční monarchie v jihovýchodní Asii. Jejími sousedy jsou Indonésie, Brunej, Singapur a Thajsko. Od Filipín ji oddělují dva úzké průlivy a Suluské moře mezi nimi. Nejstarší obyvatelé přišli roku 300 př. n. l. z jižní Číny. Do konce 1. století vytvořili prosperující obchodní společnost, která byla ve spojení s Indií i Čínou. Roku 1509 byla Malaka dobyta Portugalci, čímž začala evropská nadvláda nad zemí. Brzy se stala centrem výnosného obchodu s kořením. Roku 1614 byli vystřídáni Nizozemci, kteří v zemi zůstali na 200 let. S Nizozemci začal upadat obchod s kořením. V 17. století byl poloostrov sjednocen. Roku 1795 Britové získali Malaku a roku 1819 přístav Singapur. Roku 1824 převzali nad celou Malajsií správu Britové. Za druhé světové války byla okupována Japonci. Po válce začíná malajská válka za nezávislost a sjednocení. Na poloostrově vznikla Malajská komunistická strana, která pod vedením komunistické Číny bojovala s Brity. Reakci na nástup komunistů na poloostrově vznikla antikomunistická a antikoloniální koalice, která komunisty porazila a ve volbách v roce 1955 získala většinu. Roku 1957 dosáhla nezávislosti. Roku 1963 byly připojeny ostrovní státy Sarawak a Sabah na Borneu. Roku 1965 opustil federaci ostrov Singapur a prohlásil se nezávislým městským státem, čímž získala Malajsie dnešní hranice. Malajsie je členem OSN a Commonwealthu.

Pevninská část státu je hornatá. Pohoří se směrem na jih snižují. Na jihu země převládají nížiny. Ostrovní Malajsie má bažinaté pobřeží a ve vnitrozemí vysoké hory. Podnebí je rovníkové s vysokými teplotami a vysokou vlhkostí po celý rok. Monzuny přinášejí každý rok hojné srážky. Horské oblasti jsou pokryty tropickým pralesem. Mezi nejvzácnější živočichy patří orangutan, tygr či nosorožec.

Malajské přísloví

Strom neodepře svůj stín ani tomu, kdo ho přichází porazit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mie Goreng udang (Fried Noodles with shrimps) (Smažené nudle s krevetami)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6VEO

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mie Goreng udang (Fried Noodles with shrimps) (Smažené nudle s krevetami)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6VEO

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

badak::-8 hlavne ze si rozumieme , aj ja som stravil v tych koncinach dost vela casu, nie ako turista :yes:

Nonya: Asi by bylo o čem povídat... Každý jsme ovšem hovořili o něčem jiném, ty o stylu vaření a já o významu "nonya" v malajštině, nebo indonézské "bahasa". Ostatně mojí ženě říkali pět let právě "nonya", zatímco já byl jen "tuan"...;-)
Asi zkusím též přidat něco ve smyslu "fůze!...

:-8, hmm badak,je to na dlhe rozpravanie o tej cinskej fuzii radsej si to precitaj vo Wiki:
http://en.wikipedia.org/wiki/Peranakan_cuisine
Ked pojdes nahodou do Singapore tu mas zoznam 10 najlepsich cinskych fuzii restauraci -Nonya -peranakan ;-)
http://is.asia-city.com/restaurants/article/best-p...

Nonya: Díky za informace, budu nad nimi přemýšlet.

Nonya: Bezvadná exkurze do historie Malaysie. Jinak souhlas s připomínkami "nonya" k receptu, vajíčko by nemělo chybět stejně jako u "nasi goren" a místo kari určitě nějaký sambál. Malé pošťouchnutí :-)) "nonya" není čínská fůze, ale prostě malajsky "paní".

Velmi pekne popisane, ale sorry polka surovin ti chyba a ta zelena kari :no:? Je to povodne cinske jedlo ako moj nic Nonya - je to fuzia.
Toto ulicne jedlo sa robi skor takto :
http://www.youtube.com/watch?v=sCxdO_wwbEk

Tak podle fotky bych rozhodně nepoznala,že se jedná o typické indonéské jídlo a to jsem tam strávila několik měsíců!Variací je jistě spousta ale nikdy nesmí chybět smažené vajíčko,které se buď zamíchá a osmaží spolu s nudlemi nebo se dá navrch a v žádném případě tam nepatří zelená kari pasta!Tento recept je v Babicově stylu,takže by se hodil jiný název!

Hezký, zajímavý recept a super počtení;-):yes:

Ajá si při čtení tohoto receptu vzpomněl na Sandokana a na Mariannu, perlu Labuanu.....:-D:-D:-D:-D:-D:-D jinak,z krevet mám nejradši bůček , zelo, knedlo:-)):-)):-)):-)) ale, máš to parádní, jako vždy:yes::yes::yes:

:-D:yes:I já bych si pochutnal;-):yes::yes::yes:

Andrea López 19. 2. 2013 19:22
U nás sa to dá jesť v malajzijskej reštaurácii, ale to zelené a červené vyzerá trochu fajnovejšie.
Tiež existuje polotovar, na prekvapenie veľmi dobre ochutený a tiež zelenina je v jemnejšej podobe. Máme to veľmi radi.

hezké a zajímavé čtení, pěkný recept:-);-):yes:

nadherny prislovi, to si budu pamatovat. Za jidlo bod, tuhle kuchyni miluju:yes::yes:a krevety jsou k zblazneni dobry:-p

Hezky jsem si početla :yes: a docela určitě bych si pochutnala :-p

Tématické fráze:
mie goreng, mie goreng recept, nudle mie, nudle s krevetami, indonéské nudle, mie nudle, nudle nasi goreng, cinske nudle s krevetami, recept mie goreng, čína s krevetami, bakso recept, indonézské nudle, mail mie.cz loc:cz, mie goreng s kuřecím masem, indonéské smažené nudle, malajske nudle, recept na mie goreng, recept na čínu s krevetkami, cina s krevetama, malajské nudle recept

Suroviny:
cibule, česnek, ústřicová omáčka, pasta kari zelená, krevety, nudle, bujon kuřecí, lusky fazolové, paprika čerstvá červená, olej

Přidat fotografie receptu