Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jehněčí kýta s kaparovou omáčkou

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

evosheek evosheek

Náročný

Doba přípravy 220 min Doba přípravy: 220 min

220 min (220 min příprava)

Suroviny

Porce: 6 porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 265 kJ /
1 737 kcal
Bílkoviny51,48 g
Tuky34,92 g
Vláknina81,63 g
Cholesterol 77 mg
Sodík 1,98 g
Sůl4,40 g
Sacharidy227,61 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do vyhřáté trouby dáme jehněčí kýtu v hlubším pekáči a zároveň i všechnu očištěnou a pokrájenou zeleninu. Cibuli a česnek přidáme v celku. Vše osolíme, opeříme, přidáme tymián, zalijeme vínem a horkou vodou tak, aby maso bylo potopené. Krok 2: Přiklopené dusíme zhruba dvě hodiny. Půl hodiny před koncem dušení přidáme pokrájené brambory a těstoviny. Krok 3: Mezitím připravíme kaparovou omáčku. Do rozpuštěného másla nasypeme mouku a minutu až dvě ji opražíme. Pak přilijeme šťávu z jehněčího, uvedeme do varu a asi deset minut povaříme. Vmícháme smetanu, posekané kapary a zelené koření, osolíme, opeříme. Omáčka má mít řidší konzistenci. Krok 4: Naporcované maso podáváme se zeleninou, bramborami a těstovinami v hlubokých talířích zalité šťávou. Kaparovou omáčku podáváme zvlášť.

Zveřejněno 24. 2. 2013

Poznámka autora evosheek

Toto jídlo je původem z Irska, jehož kuchyně je svým složením blízká té české. Základem irské kuchyně jsou tradičně brambory a ostatní zelenina, zejména zelí, kapusta a cibule. Dnes k nim navíc přibylo velké množství masa: skopového, jehněčího i hovězího. Pěstování brambor bylo v zemi zavedeno v 16. století a brambory pak výrazně ovlivnily irskou historii. V letech 1845–1849 totiž postihl Irsko katastrofální hladomor. Jeho hlavní příčinou byla totální neúroda brambor, které tvořily hlavní zdroj potravy pro Iry. Další příčinou byla pro Irsko zničující britská ekonomická politika a neochota Velké Británie Irsku pomoci. Příčinou neúrody bylo i velmi vlhké počasí, které podpořilo masivní rozšíření houbových chorob brambor; hlavní roli zde sehrála plíseň bramborová (Phytophthora infestans). Odhaduje se, že během hladomoru zemřelo něco mezi půl miliónem a jedním a půl miliónem lidí z více než 8 miliónové irské populace a další dva milióny odešly z Irska hledat si obživu jinde ve světě. Nejčastěji v USA, Velké Británii, Kanadě či Austrálii.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jehněčí kýta s kaparovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4KMx

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jehněčí kýta s kaparovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4KMx

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (9)

evosheek::yes::yes::yes::yes::yes:

Bibinka: Bibinko máme neděli a dnes jsem na internet hodil recepty za pět dní. Ale vařím rád. A má rodina je ráda, že vařím rád. A na mytí nádobí máme myčku. Takže je vše fajn. Zdravím!:-K

:yes::yes::-p

evosheek:Ivo, ty jsi se do toho dal člověče, ty jsi dneska dělal tolik dobrých jídel a moc se mi u nich líbí i to tvé historické povídání, které si ráda čtu;-) Dávám ti 3.bod:yes:

evosheek: Díky, to bych asi mohla. :-p;-):-))

to bude výborné;-):yes::yes::-K

Alexiss: Máš ho tam:-)):-K

Alexiss: Hned to opravím

Ahoj, moc ráda bych se podívala na správnou fotku. ;-);-);-):-D:-D

Tématické fráze:
phytophtora infestans, phytophtora infestans, jehněčí kýta, jehněčí s omáčkou, recepty jehněčí kýta, jehněčí na capari, jehněčí kýta v celku, jehněčí recepty, jehněčí kýta top recepty, jeneci maso, srnčí s kaparovou omáčkou, jehněčí irska kyta recepty, jehněčí kýta,kapary, jeněčí recept česnek, recepty skopové s omáčkou, kaparovou omáčkou, jehněčí kýta s omáčkou, jeněčí kýta recepty, jehněčí v troubě, skopové s kaparovou omáčkou

Suroviny:
kýta jehněčí, pórek, mrkev, celer, cibule, česnek, víno bílé suché, tymián, sůl, pepř, brambory, těstoviny, máslo, mouka, vývar, smetana, kapary, bazalka čerstvá, sůl, pepř

Přidat fotografie receptu