Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková

Typickou českou klasickou omáčkou, kterou podáváme při slavnostních příležitostech, je svíčková. Specifickou chuť smetanové omáčky utváří kořenová zelenina a citrónová šťáva. Samozřejmě nesmí chybět šťavnaté hovězí maso a houskový knedlík.

Hodnocení receptu je 4,8 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

kristyna g. kristyna g.

Snadný

Doba přípravy 145 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 130 min bez doby odležení masa

145 min (15 min příprava + 130 min tepelná úprava, bez doby odležení masa)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie891 kJ /
213 kcal
Bílkoviny7,05 g
Tuky3,20 g
Vláknina22,51 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 1,09 g
Sůl2,76 g
Sacharidy28,96 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hovězí maso osolíme, opepříme, prošpikujeme, zasypeme cibulí pokrájenou nadrobno a zalijeme olejem. Necháme tři dny odležet. Krok 2: Špek nakrájíme na kostičky. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Krok 3: V hrnci rozehřejeme špek. Přidáme nakrájenou zeleninu, restujeme a přidáme maso, které necháme ze všech stran zatáhnout. Krok 4: Podlijeme vroucí vodou, přidáme koření v sítku a zeleninový bujón. Vaříme dvě hodiny. Krok 5: Maso vyjmeme a omáčku rozmixujeme. Dle potřeby osolíme a opepříme, přidáme citrónovou šťávu a zalijeme smetanou. Krok 6: Krátce povaříme a vrátíme zpět maso. Servírujeme s knedlíkem, plátkem citronu, trochou smetany a brusinkami.

TIP: Desatero o svíčkové - jak ji udělat, aby byla jako od babičky

Zveřejněno 3. 3. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r7LK

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r7LK

Marie

Komentáře (19)

Parádní oběd ;-) :yes: :yes:

:-S

janek53:vzdyd píšu že je to vařené:-D

Mě to připadá jako vařené hovězí (žádné dušení či pečení) a omáčka z vývaru:-( Milion lidí, milion chutí:-/

fotka vypada suprově. jj mají pravdus podobností receptu ale co :) hlavně že chutná..ode mě máš taky +, držím palce do dalšího vaření :)

kristyna.g 4. 3. 2013 16:13
Nonya: Díky :) já to neřeším. ofotila jsem si to a dala sem prostě jen tak chtěla jsem to zkusit.... a beru jak klady tak zápory :))Já ani nedoufala že sem vůbec někdo napíše..a ono i pobaví to číst ty komenty :)

kristyna.g 4. 3. 2013 16:09
zdravím,
na této strance jsem poprvé takže jsem si bohužel nezjistila co v jakém receptu je abych sem nedávala stejny.Zkusila jsem jí poprvé uvařit a vložit sem recept tak se předem všem omlouvám že bohužel i já tam dávám mrkev a celer atd... tudíž je to asi stejné :)
Tara23 ja si opravdu nemyslím , že dělám nejlepší svíčkovou na světě ani to tam nikde nepišu ;-)
Ilonahen.... je prošpikované špekem a osolené opepřene a nalozene v oleji a cibuli. :)
Fanda.. já si z toho opravdu nic nedělám :))))
Péťa.. Díky ;-):-)

:-(Koukám, taky chytej Lojza! Asi špatně vstávali, oba!:-D:-D:-D

:-))Máš to pěkné, svíčkovou, tu můžu!:yes:Na ty čarody kašli, ty tu budou provokovat stále, pokud se nejedná o kámošky.:-D:-D:-D:-p

Bod odo mna, pekne si to odfotila ja nezijem v europe a svieckovu som nikdy nerobil pre mna je to pekna snaha a nevidim ziaden rozdiel medzi tymto receptom receptami co tu velke kucharky pridaju medzi cinskymi a indickymi a dostavaju obrovske mnozstvo bodov a pritom by si tak zasluzia -5 :no: nedaj sa odradit

kristyno.g, ty ti dali, baby hašteřivé, ale mají pravdu.:-((:-((:-((

bikyno: Fakt :-O :-D

Recept na chleb se sadlem a cibuli tu je, v sekci pro zacatecniky:-*

x.XXX.x:

jan.alois: včera tu bylo to samé s bramborovým plněným knedlíkem - už jich je tu "milion", takže mě to nepřekvapuje a ani mě nepřekvapí, když zítra přibyde další "svíčková" anebo třeba rybí pomazánka, kde bude použita nějaká jiná konzerva s rybičkama :-D:-D:-D
Mimochodem, "recept" na chléb se sádlem s cibulí tu není a to mě třeba PŘEKVAPUJE :-D:-D:-D

Mně překvapuje ,že sem vůbec někdo takový recept dává. Nechci polemizovat ,ale pokud chci vložit recept tak se napřed podívám jestli tu už takový je a pokud je a je jich hodně tak ho sem nedám. To bychom tu za chvíli mohly mít 250 koprovek a nebo rajských a jiných omáček. Nebo recept na chleba ze sádlem a cibulí.:-D Je ale fakt,že je to otevřený web .

Olinka5555: překvapuje? To mě vůbec nepřekvapuje :-D:-D:-D

To maso je jen prošpikované nebo jak naložené?

Přesně tak,někdo ji vaří, někdo peče, někdo nakládá a někdo ne, prostě co rodina, to jiný recept, jiný poměr surovin a jiné koření. a jen tak mimochodem, to samé si myslím i já:-)))) Překvapuje mě, že je tady během dvou dnů podobný recept.

Je tady mnoho receptů na svíčkovou. Každý má ten svůj a nenechá na něj dopustit.:-D V tomhle receptu je na mě málo zeleniny a přebytečné bujony. Máme rodinný recept po prababičce a taky si myslím že děláme tu nejlepší svíčkovou na světě :-D

Tématické fráze:
svíčkova, svíčková recept, recept na svíčkovou, recept svíčková, nejlepší svíčková, vepřová panenka recept, svíčková recepty, nejlepsi svickova recept, recepty svíčková, svíčková z vepřové panenky, recepty na svíčkovou, top recepty svíčková, vařena svíčková, jak uvařit svičkovou, recept na nejlepší svíčkovou, poměr zeleniny na svíčkovou, svíčková poměr zeleniny, jak servírovat svíčkovou, recepty z vepřové panenky, maso na svickovou

Suroviny:
maso hovězí, mrkev, cibule, celer, petržel, koření nové koření, pepř červený, bobkový list, sůl, pepř mletý, smetana, bujón zeleninový, špek, šťáva citronová,

Přidat fotografie receptu