Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chutná žampionová omáčka

Smetanová žampionová omáčka nejlépe chutná v kombinaci s kuřecím masem a houskovým knedlíkem. Zajímavou chuť dotváří tmavá sójová omáčka. Zajisté si na ní pochutnáte ať už k obědu, nebo k večeři.

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Středně náročný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 35 min

40 min (5 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 255 kJ /
1 734 kcal
Bílkoviny10,64 g
Tuky179,92 g
Vláknina6,16 g
Cholesterol 346 mg
Sodík 1,68 g
Sůl4,25 g
Sacharidy16,93 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Žampiony nakrájíme na plátky, slaninu na kostičky. Krok 2: Do odpovídajícího hrnce dáme máslo a až se rozpustí, přidáme slaninu a po chvíli cibuli. Mícháme a necháme obojí osmažit do světla. Krok 3: Pak přidáme žampiony a necháme chvíli dusit, aby se nám nepřipekly. Krok 4: Přidáme sójovou omáčku, kajenský pepř, promícháme a zalijeme 250 ml vody. Dusíme dál tak dlouho, až se nám voda dost vydusí a žampiony s cibulí budou husté. Krok 5: Přidáme prolisovaný česnek, osolíme dle své chuti, zalijeme smetanou a můžeme dát malé množství vody, bude-li omáčka moc hustá. Krok 6: Nakonec nasypeme hrstičku nasekané petrželky. Necháme povařit. Krok 7: Omáčku můžeme podávat s kuřecím masem (nebo bez masa) a s knedlíky.

TIP: Jak připravit hladké domácí knedlíky?

Zveřejněno 5. 3. 2013

Poznámka autorky Bibinka

Omáčka má díky sojovce úplně jinou a moc dobrou chuť. Do omáčky jsem dala pečené kuřecí maso, natrhané na kousky. Může se dát jakékoliv a nebo jí nechat jen tak bez masa. Když nepodlijeme žampiony a až se téměř vyvaří voda, tak jen zalijeme smetanou a můžeme použít jako dresink k nějakému hodícímu se jídlu k masu. Podávala jsem s knedlíky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chutná žampionová omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QLoL

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chutná žampionová omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QLoL

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

taddy1: jj, učený z nebe nespadl

Bibinko, tohle ne... Já oceňuji snahu, ale tohle je opravdu, jako když pejsek s kočičkou pekli dort. Je tu moc ingrediencí, které úplně přehluší chuť žampionů a - upřímně řečeno - moc spolu nejdou dohromady. Opravdu méně je v kuchyni více a se žampiony, které si říkají o jemnou chuťovou úpravu, to platí o to víc. Tak příště znovu a maličko (no, spíš o hodně) líp. Držím palečky, učený s nebe nespadl. :-)

paní Babicová 24. 4. 2013 03:50
Po přečtení tohoto receptu a shlédnutí ilustračních obrázků mě popadl pocit, který lze popsat tímto smajlíkem: ;-( Tohle jídlo vypadá, jak kdyby ho už minimálně jednou někdo pozřel a dát do toho tmavou hustou sojovou omáčku, když je jídlo ze smetany může udělat asi leda hodně duševně slabý jedinec, který asi vůbec nemá páru o tom, jak vlastně uvařit dobré jídlo...:-((

Zdá se mi to, nebo jste degradovala na vařičku blafů?:-((:no:

+1:yes:

:-p mně by chutnala já mám houbičky ráda. :yes::yes:

nezdá se mi moc chutná.

Lenka+Leona, díky za upozornění, už je to opravené:-K:yes:

A mně by pro změnu zajímalo, jak se dají naředit žampiony,:-? píšete to v textu :-8

Nějak se Vám do textu připletly špagety :-)

Tématické fráze:
zampionova omacka k masu, žampionová omáčka se smetanou, žampionova omačka, žampionová omáčka se smetanou k masu, zampionová omáčka na špagety, žampionová omáčka tmavá, zampionova omáčka na maso, kuřecí maso na žampionech se smetanou, žampionová omáčka se slaninou, tmavá omáčka k masu, žampionová omáčka recept, recept na žampionovou omáčku, dobrá žampionová omáčka, zampiony k masu, tmavá žampionová omáčka, omáčka se žampiony, žampionová omáčka bez masa, omačka žampionova, tmavé žampiony, jak uvarit zampionovou omacku

Suroviny:
žampióny, cibule, slanina, česnek, omáčka sojová, máslo, petrželka, pepř cayenský, smetana 33%, sůl

Přidat fotografie receptu