Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cassoulet - specialita jižní Francie

Hodnocení receptu je 4,4 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

evosheek evosheek

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny

Porce: 5-6

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 886 kJ /
2 363 kcal
Bílkoviny146,17 g
Tuky86,74 g
Vláknina75,24 g
Cholesterol 255 mg
Sodík 2,62 g
Sůl5,85 g
Sacharidy215,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dvě tři hodiny před přípravou namočíme fazole do studené vody a necháme nabobtnat, potom k nim přidáme česnek, bylinky a uvaříme je téměř doměkka. Krok 2: Uzený bůček, klobásu, kuřecí maso a cibuli nakrájíme na kostičky a dáme péci. Krok 3: Rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme, pokrájíme na kousky, stroužek česneku rozetřeme a vše podusíme v pánvi na dvou lžících tuku. Přidáme nakrájenou mrkev. Krok 4: Zalijeme vývarem a dusíme půl hodiny. Krok 5: Do pekáčku vymaštěného sádlem (olejem) urovnáme ve vrstvách fazole a masovou směs, pokapeme je vývarem, osolíme, opepříme, posypeme strouhankou. Krok 6: Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi půl hodiny, až je opečená dozlatova. Pomalým vařením a pečením se bílé fazole, maso, koření a chutná klobása promění v lahodný pokrm. Dobrou chuť!

Zveřejněno 8. 3. 2013

Poznámka autora evosheek

Cassoulet je jídlo pocházející z jihu Francie , které obsahuje maso (obvykle vepřové, husí, kachní a někdy skopové) a bílé fazole . Pokrm je pojmenován podle tradiční varné nádoby, cassole, hlubokého, kulatého, kameninového hrnce s šikmými stranami. Tradiční vlastí Cassouletu je provincie Languedoc. Zejména města Toulouse, Carcassonne , a Castelnaudary.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cassoulet - specialita jižní Francie

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RBZK

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cassoulet - specialita jižní Francie

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RBZK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (4)

Marie Kučerová 23. 9. 2014 15:59
Já toto jídlo miluji. Dobře udělaný casoulet je pochoutka. Samozřejmě, že když si to někdo koupí v konzervě nebo dá v podřadné restauraci, tak to připomíná spíš fazole s párkem a kousíčkem masa, ale ve slušné restauraci si pochutnáte. Pochopitelně pokud vám nevadí fazole.

Tohle jídlo neznám, a tak jsem si našla pár informací, třeba to bude někoho zajímat;-)
http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/vareckou-po-map...

Hmmmm, moc se mi to líbí:-p

Vladimír Kováč 8. 3. 2013 14:09
Cestujeme do Toulouse pomerne často z pracovných dôvodov.
Cassoulet môžete nájsť temer v každej reštaurácii s francúzskou kuchyňou.
Musím povedať, že mne to vôbec nechutí.
Poznám aj lepšie kombinácie s fazuľou (to je môj osobný názor!).
Toulouse je mesto s obrovským množstvom reštauácií s kuchyňou prakticky z celého sveta.

Tématické fráze:
casoulet, casulet, kasulet, vepřová panenka a cassoulet, kureci cassoulet, casoullet, fazolový cassoulet, cassulet, casullet, cossoulet, casaulet, recept casoullet, francie recepty, recepty francie, casoulete, kuřecí casulet, klobása toulouse, casoulete, kuřecí casulet, cassoullet

Suroviny:
fazole bílé, klobása, maso vepřové, bůček uzený, mrkev, sádlo husí, strouhanka, rajče, cibule, koření hřebíček, česnek, bobkový list, bouquet garni, petrželka, pepř mletý, vývar, sůl, pepř černý

Přidat fotografie receptu