Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chlupaté noky či knedlíky ze syrových brambor a bez vajíčka

Hodnocení receptu je 4,5 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Nadja Nadja

Snadný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 961 kJ /
469 kcal
Bílkoviny12,00 g
Tuky0,60 g
Vláknina13,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4,84 g
Sůl12,00 g
Sacharidy97,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z nastrouhaných brambor slít vodu, trochu je i vymačkat a osolit. Krok 2: Potom postupně přidávat mouku a pořádně vymíchat těsto. Krok 3: Množství mouky je závislé na vlhkosti brambor. Krok 4: Těsto musí být jen natolik tuhé, aby se noky nerozvařily, ale aby také po uvaření nebyly moc tuhé. Krok 5: Nejlépe je provést zkoušku s jedním nokem - pokud se nerozvaří, mohou se zavařit i ostatní. Krok 6: Lžicí namáčenou do vody vykrajovat noky a vhazovat je do vařící se osolené vody. Krok 7: Když vyplavou, nechat je ještě pár minut vařit, pak je děrovanou naběračkou vyndavat (na zkoušku 1 rozkrojit) a rovnou házet do připraveného zelí, nejlépe promíchaného s výpečky. Krok 8: Je také možné a lépe vypadající, když se dají samostatně do misky s rozpuštěným tukem, nejlépe se sádlem. V tuku se musí dobře obalit, aby se neslepily.

Zveřejněno 18. 3. 2013

Poznámka autorky Nadja

Část mouky lze nahradit škrobovou moučkou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chlupaté noky či knedlíky ze syrových brambor a bez vajíčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/17xj

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chlupaté noky či knedlíky ze syrových brambor a bez vajíčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/17xj

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Swarofka: jsem ráda, že chutnaly. ;-)

Výborný 🙂

Nadja:Jéé,Naďko:-)dělávám stejně,jen přidávám do mouky trošku prášku do pečiva.Vidím,že máš moje"Rychlé bramborové chlupáčky"v podobných:-)Fakt jsou chutné:-p

Vladimír: Probůh, netahej sem "ňok" zase bude diskuze, jestli je to ňok nebo vídeňský knedlík:-D:-D:-D
Nic ve zlém:-D:-D

Vladimír: :-S nevím, zda zkomolené, ale noky dělávala už moje babička, možná i její babička, ale gnocchi u nás známe teprve pár let. Výraz noky vyjadřuje tvar.
V kuchařce "Bramborová kuchyně" z r.1912 uvádí také recepty na noky - rcp č.282 Krakovské noky a rcp 283 Noky v mléce.

Vladimír: Aj u nás sa hovorí noky, nokerle, len je to niečo iné, nie zo zemiakov, ale múka+voda+vajíčko+soľ.;-)

Vladimír 19. 3. 2013 15:50
Po taliansky je názov "ňoky" (gnocchi),
po česky je to skomolené na "noky"?

Severinka: :-O Dělám stejně, ale hlavně je nemíchám s červeným zelím - to opravdu nevypadá lákavě (na talíři každé zvlášť):-p

Jiří: díky, dobrá rada, příště vyzkouším.

Tak takhle dělám chlupáčky i já, akorát já dávám mouku hrubou;-);-);-)a vykrajuju malou lžičkou, jsou to takové hopsalky,naučila mě to manželova maminka a muž je má nejraději s nějakým masíčkem jen tak na sosíku;-);-);-)

Dávám jedno vejce,velkou lžíci dělám chlupaté knedlíky, jak vyplavou a jsou hotové,naliji na ně studenou vodu,klesnou ke dnu,nejsou mazlavé.

Nadja: Já mám taky radši červené:yes::yes::yes:

jarda Kadic: nočky se neschovaly, ale obarvily se potvory, takže se zelím dost splývají. Obvykle dělám s bílým zelím, ale vnučka papá jen červené....

Takhle já “vyrábím“ halusky:-)):-)) a jak se ty mršky schovaly pod to pěkné červené zelíčko..:yes::yes:

Tématické fráze:
bramborové noky ze syrových brambor, bramborové knedlíky ze syrových brambor, chlupaté knedlíky ze syrových brambor, knedlíky ze syrových brambor, noky z brambor, chlupate noky, bramborový knedlík ze syrových brambor, chlupate knedliky bez vajec, knedlik ze syrovych brambor, noky bez brambor, noky bez vajicka, bramborový knedlík z nových brambor, chlupate bramborove noky, noky ve vajíčku, bramborové noky bez vajíčka, chlupačky ze syrových brambor, bramborové noky se syrových brambor, noky bez vajíček, chlupaté knedlíky z nových brambor, chlupaté knedlíky bez brambor

Suroviny:
brambory, sůl, mouka polohrubá

Přidat fotografie receptu