Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hubník z Jizerek a Krkonoš

Hubník je pokrm ze sušených hub, jehož další hlavní suroviny tvoří bílé pečivo namočené v mléce, dále vejce a koření. Některé recepty na hubník obsahují pokrájenou slaninu. Houbový nákyp se peče v troubě dozlatova.

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

spagetka spagetka

Náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 35 min bez doby namáčení hub

65 min (30 min příprava + 35 min tepelná úprava, bez doby namáčení hub)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 117 kJ /
1 223 kcal
Bílkoviny56,98 g
Tuky36,92 g
Vláknina54,22 g
Cholesterol 1,04 g
Sodík 1,66 g
Sůl3,85 g
Sacharidy141,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Houby namočíme do vody (přes noc, nebo aspoň 2 hodiny před vařením) a v téže vodě je uvaříme do měkka. Krok 2: Troubu předehřejeme na 180 °C. Uvařené houby umeleme na masovém strojku (viz pozn.). Rohlíky namočíme do trochy mléka. Krok 3: Do mísy vlijeme houby i s vodou, rohlíky s mlékem. Ochutíme utřeným česnekem, nakrájenou cibulí, opepříme, osolíme a přidáme trošku kmínu. Krok 4: Vmícháme krupici a rozšlehaná vejce, rozmícháme - musí vzniknout těsto ani husté ani vyloženě tekuté - ale spíš tekutější konzistence. Vlijeme na rozpálené sádlo v pekáči. Povrch rovněž polijeme trochou sádla. Krok 5: Hubník vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 30 minut. Poté zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme dalších 5 minut, aby povrch ještě více zezlátnul. Upečeme dorůžova a křupava, přibližně 35 minut.

TIP: Jak se vaří ze sušených hub - návod

Zveřejněno 21. 12. 2008

Poznámka autorky spagetka

Houby není nutné mlít až po uvaření, ale lze to udělat ještě před namáčením. Peču ve velkém pekáči se zvýšenými okraji.

Tohle jídlo patří k absolutní povinnosti naší štědrovečerní večeře a i kdyby nebyly v sezoně vůbec žádné houby, tak na hubník se prostě najít a usušit musí. Zásadně na tohle jídlo je nekupujeme. Je to prostě tradice.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hubník z Jizerek a Krkonoš

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jRwP

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hubník z Jizerek a Krkonoš

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jRwP

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (32)

Jirka: Jirko, píšu v Poznámce. Nikdy je nemelu, jen drtím ;-);-)

Ještě jsem se chtěl zeptat, jestli je potřeba houby namlít, když jsem je před namočením nerozlámal. Proč se to vlastně mele? Děkuji:-)

spagetka: Děkuju:-)

Jirka: Jirko, na mé fotce kroupy nejsou, protože je do hubníku nepoužívám, ale na fotce tejaji kroupy vidět můžeš, ta je tam dala.

Ahoj, v receptu je napsaná krupice, ale na fotkách mi připadá, že tam jsou kroupy. Jak to je správně?

janatka: Děkuju moc:-K:-K:-K, prostě naši předci vymysleli pochoutku a na to nikdo nemá :yes::yes::yes::yes:

:-KPochutnali jsme si!!!:yes:

Hubník, u nás teda houbák, je VÝBORNÁ věc, u nás se bez něj svátky taky neobejdou, super je i na silvestra :)( a nebo kdykoliv, kdy přebývají houby) nemáme ale zásobu hub, takže jsme dělaly z hlívy, ta sice tak nevoní, ale chuťově taky moc moc dobrý. Tady je recept: www.dify.cz/hubnik-z-hlivy-ustricne

Posílám bodík a poděkování za recept, který jsem vůbec neznala. Dovolila jsem si jej malinko upravit. Cibulku jsem orestovala a bílky jsem vyšlehala na sníh. Bylo to moc dobré:-p:yes:

Teda, ještě že ten recept někdo připoměl, ukládám na vyzkoušení, až budou houby. Bože, hned bych si dala a máš plus, spagi:yes:

My děláme hubník na sladko.. tenhle sem ještě neměla ;-)

Terezko, naši předci holt uměli :-p;-):yes:

Tak dojedené, výborné:-!:-!:-!:yes::yes::yes: Nakoniec som dala aj krúpy, údené nieeee, mäsa bolo dosť cez sviatky. :-D:-D Manžel si zamlsal, on krúpy zbožňuje:-D:-D:-D Ešte raz díky za recept:yes::yes::-D:-D

Děkuju - jsem ráda, že chutnal. Právě na něm začnu pracovat a vedle uděiám i s uzeným - takže budou fota.No a hezký večer :yes::yes:

prave sa zjedol do poslednej mrte a manzel povedal, ze za tych 7 rokov nasho manzelstva, sa mi taky dobry nepodaril...a ze sa mozes vydavat;-), to je taka prupovidka na slovensku, ze az vtedy sa moze dievca vydat, ked vie dobre varit....

Tématické fráze:
hubník z čerstvých hub, hubník z rohlíků, houbovník ze sušených hub, vánoční hubník, krkonošský houbovník, houbovník, houbák, vánoční houbovník, hubník na sladko, hubnik s kroupami, houbák recept, hubník s uzeným, hubník z krup, houbovník recept, houbovník na sladko, houbovník krkonošský, krkonossky vanocni kuba, houbovník z čerstvých hub, recepty-hubník, nejlepší recepty z hub

Suroviny:
houby sušené, rohlík, krupice, mléko, česnek, pepř mletý, kmín drcený, sůl, cibule, vejce, sádlo

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu