Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kváskový chléb bez hnětení

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

aisha

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 997 kJ /
1 672 kcal
Bílkoviny50,38 g
Tuky8,84 g
Vláknina28,58 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4,02 g
Sůl10,00 g
Sacharidy333,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do vyšší mísy přesijeme obě mouky, přidáme sůl, kmín, kardamom a promícháme. Krok 2: Kvásek promícháme s vodou, aby se dostatečně okysličil a přilijeme k moučné směsi. Vymícháme lepivé těsto. Přikryjeme potravinářskou fólií a necháme pres noc (12 hodin, při pokojové teplotě) kynout. Krok 3: Do rána by mělo těsto téměř zdvojnásobit objem a na povrchu by měly být jemné dírky. Těsto přendáme na pomoučenou pracovní plochu, přikryjeme mísou, ve které kynulo a necháme asi 15 minut být. Krok 4: Těsto se mírně rozteče do stran. V této fázi těsto několikrát přeložíme. Těsto uchopíme za horní dva rohy, vytáhneme mu "uši" a přeložíme směrem dolů. Stejným způsobem provedeme z levé i pravé strany. Nakonec přeložíme směrem nahoru. Krok 5: Vzniklý balíček dlaní ruky několikrát poválíme po ploše, čímž dostaneme spacifikovaný bochánek těsta, který přendáme do ošatky či misky (hladká část těsta směrem dolů, sváry nahoru), kterou jsme vyložili plátnem či utěrkou a vysypali nejlépe žitnou celozrnnou moukou. Těsto posypeme moukou, přikryjeme a necháme na teplém místě 2 hodiny kynout. Pokud se těstu nechce, přendáme více do tepla a dáme mu více času. Krok 6: Troubu, spolu s vyšší nádobou na pečení o průměru 21-23 cm (pokud možno s poklici), vyhřejeme na 250°C a necháme dalších 15 minut volně běžet. Hrnec (nádoba na pečení) musi byt hodně horký. Krok 7: Hrnec vyjmeme z trouby, rychle do něj překulíme vykynuté těsto (což může lehce zasyčet), uzavřeme a vložíme zpět do trouby. Pracujeme rychle, abychom udrželi co nejvyšší teplotu a opatrně, abychom se nepopalili. Necháme 10 minut péct. Krok 8: Poté odstraníme poklici a dalších 25 minut dopékáme (pokud chleb začíná příliš rychle hnědnout, snížíme teplotu na 230°C). Krok 9: Výsledná barva bochníku (cca 700 g) by měla být kaštanově hnědá. Chléb necháme na mřížce zcela vychladnout. Teprve potom krájíme, jinak si potrháme střídku.

Zveřejněno 26. 3. 2013

Poznámka autorky aisha

Osobne nevlastnim vhodny hrnec s poklici, proto pouzivam nekolikrat prelozeny alobal jako poklicku, kterym hrnec pevne uzavru. Dulezite je opravdu pevne uzavrit, aby neunikala para a chleb hezky vybehl (naskocil).

inspirace ze stranek pana Cuketky (lehce upraveno)

navod na zalozeni zitneho kvasku: http://www.toprecepty.cz/recept/6809-zitny-kvasek/

navod na vedeni kvasku:

http://domacipekarny.dama.cz/zajimavosti_historie_...

stranky o kvaskovani:

http://diskuse.dama.cz/diskuse.php?d=24893

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kváskový chléb bez hnětení

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lkYl

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kváskový chléb bez hnětení

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lkYl

Marie

Komentáře (19)

Nemáte někdo zkušenost s kváskem v prášku??

Chleba je nádherný :-O Taky jsem si založila kvásek a peču chleba 3x týdně.:-D Kupovaný u nás nikdo nenajde.:no: Z kvásku je famózní.:-p:-* Od pana Cuketky jsem se inspirovala taky :-));-):yes:

Bibinka: Take mam rada pukliny..chlebik nepopraskal, protoze jsem pouzila zitnou celozrnnou mouku. Po te ma chleb mensi sklon k prasklinam i mene vybehne. Dekuji za hodnoceni..:-K:-K

já zastavil své kynutí, teď celou dobu čekám, že na studeném vzduchu splasknu, a ono furt nic ;-)

aisha:Martinko, moc pěkný chlebík, jen se na nás směje;-)dělám podobný, ale nikdy ho nemám hladký, vždycy mám pukliny, které mi nevadí-mám je ráda, když chroupou:-D Dávám ti 6.bod:yes:

hanka::-))Nevím,kdo to má lepší,jestli medmic,nebo my ostatní:-D:-Dhezká poznámka;-)
Aishi,chleba je nádherný:-p:-Ka postup perfektní:yes::yes:

hanka: :-D:-D:-D:-D

medmic: Ty kyneš jen 3 hodiny:-O:-? Já už několik let a pořád kynu:-8:-D:-D

medmic: Ja jsem 4 denni kvasek pridala do testa na arabsky pita chleb, ktery tolik kynout nemusi, ale pridala jsem radeji i trochu drozdi. A celokvaskovy chleb je opravdu vyborny. Kazdopadne diky za radu, v budoucnu se muze hodit..;-);-)

Já peču s větším množstvím kvásku, ale kynu jen cca 3 hodiny (rodina by mně sežrala bez čerstvého chleba :)). Kvásek je pro mně vlastně náhrada žitné mouky. Ale předpokládám, že při menším množství by to dohnal ten čas kynutí.

medmic: Tak to jsem nezkousela..4 denni kvasek jsem doplnovala jeste trochou drozdi, neb jsem vsude na netu cetla, ze kvasek jeste neutahne kynuti sam. Mohu se zeptat, jake mnozstvi kvasku bylo v tomto pripade pouzito?

Plusko za recept, jen si dovolím lehce nesouhlasit s tím kváskem. Já peču bez droždí na cca 4 denním bez nejmenších problémů. Chlebíky jsou krásně nakynuté a není pak rozdíl (zakládám od nuly, čili žito voda).

hanka: Ja jsem to napsala velice zjednodusene, ale mohla bych vlozit odkaz na zalozeni kvasku a jeho nasledneho vedeni. Pridam odkazy..;-)

aisha: Děkuji za odpověď a nechceš to vložit rovnou do postupu:-?:yes:

hanka: Tim myslim aktivni kvasek, ze ktereho se pravidelne ubira a dokrmuje se moukou a vodou. Ja ubiram 10 g kvasku, ktere rozmicham ve 40 g vody a 40 g zitne celozrnne mouky. Po zalozeni kvasku (coz trva 3 dny) je kvasek pripraven k peceni po minimalne 14 dnech pravidelneho krmeni. Teprve potom je dostatecne silny, aby utahl kynuti celeho testa sam.

Tématické fráze:
chléb šumava bez hnětení, recept na kváskový chléb, chléb šumava bez bez hnětení, nehnětená šumava, recep na chleb bez hnetení, chleba bez kvásku, recept na kvaskovy chleba, kvaskovy chleb recept, chleba bez hnětení s kváskem, recept na chleba bez kvásku, kváskový chléb podle pana cuketky, kvaskovy chleb, chleba bez hneteni, sumava bez hneteni, kvaskový chleb od cuketky, chleb bez hneteni, žitný kváskový chléb bez bez hnětení, chléb bez kvásku, kváskový chleba recept, kváskový chléb šumava

Suroviny:
kvas žitný, mouka celozrnná žitná, mouka chlebová pšeničná, voda, sůl, kmín drcený, kardamom mletý

Přidat fotografie receptu