Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská omáčka s hovězím masem

Klasika české kuchyně - hovězí maso s rajskou omáčkou. Recept je popsán tak podrobně, aby ho zvládli i ti, kteří chtějí rajskou omáčku s hovězím vařit poprvé. Snad vám bude chutnat.

Hodnocení receptu je 4,9 (44×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

pavla.v

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 790 kJ /
667 kcal
Bílkoviny118,01 g
Tuky7,75 g
Vláknina22,00 g
Cholesterol 235 mg
Sodík 535 mg
Sůl1,14 g
Sacharidy22,62 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mrkev, celer, petržel a cibuli omyjeme, oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Krok 2: Do papiňáku dáme rozehřát olej, pak přidáme cibuli, mrkev, celer, petržel a asi lžíci cukru, vše nakrájené najemno a osmažíme téměř dozlatova. Krok 3: Přidáme hovězí maso, rychle ho opečeme ze všech stran, přidáme ještě pepř, skořici, bobkový list, nové koření, trochu soli a zalijeme vodou, aby maso bylo ponořené a přiklopíme. Krok 4: V papiňáku dusíme zhruba 30-40 minut. Tento čas je orientační, záleží na kvalitě masa. Krok 5: Mezitím připravíme světlou jíšku tak, že na másle osmažíme hladkou mouku dozlatova. Poté maso vyndáme stranou a vyndáme i koření a skořici, zbytek přelijeme přes sítko. Krok 6: Zeleninu a cibulku rozmixujeme (kdo chce, může i v tom vývaru rozmixovat a nebo nechat kousky zeleniny bez rozmixování, kdo má rád). Krok 7: Když vše máme rozmixované, zahustíme vývar jíškou a poté přidáme rajský protlak. Krok 8: Provaříme a podle chuti můžeme přidat ocet, cukr a sůl. My máme radši sladší, ale záleží, jak kdo má rád. Poté přidáme nakrájené hovězí maso. Krok 9: Podáváme buď s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.

TIP: Tipy, díky kterým bude vaše rajská dokonalá

Zveřejněno 26. 3. 2013

Poznámka autorky pavla.v

Rajských omáček je plno, ale myslím, že tuto jsem tu ještě neviděla, vždy ji dělala moje maminka, která má recept ze staré kuchařky, kterou používala její babička. A ta mně chutná nejvíc.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská omáčka s hovězím masem

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m0Zp

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská omáčka s hovězím masem

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m0Zp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (50)

Výborná rajská.Manželovi nedělá dobře smetana ,takže plus navíc. Místo koření jsem dala pyramidku na svíčkovou , jíška nebyla vůbec potřeba, naopak jsem trochu zředila.Pochutnala si celá rodina. :yes:

Dnes jsem vyzkoušela vařit, podle vašeho receptu. Moc jsme si pochutnali.

Díky tomuto receptu se mi konečně podařilo uvařit doslova dokonalou rajskou. <3

Rajská výborná. Vařil jsem dle receptu a nějak to vyšlo, že jsem nemusel ani jíškou zahustit.

JosefZeravicky: zdravím, napíšte Ale17 vy súkromnú správu, určite si ju prečíta, tu váš dotaz pravdepodobne zapadne.

casino: DOBRÝ DEN,
jsem rád za vaši reakci na ten perník, ale já bych byl rád , aby mi napsala ta paní, co je tam ten její příspěve na ten perník, teda Ala 17, neb mně zajímá právě ten její perník.
Jistě víte, že je perníků mnoho receptu, ale nemusí se každý odit k rajské, jako ten, který ona použila. Jestli máte na ni kontakt, tak jí to prosím přepošlite
,,toš teda tak,,

JosefZeravicky:
Perník:-?
Můžete prověřit tento ověřený rcp :-)

Ala17: DOBRÝ DEN,
jistě budete souhlasit s tím, že každý máme nějak nastavené chtové pohárky už od dětství a každou změnu může posoudit jen ten, kdo to nezkusí. Bohužel těch kendalist je tu posledně víc než je zdrávo.
N apište prosím přesně o jaký perní šlo, neb i těch je spoustu, od vnavých až třeba po zázvorové. Protože rajskou děláme často, tak bych to vyzkoušel a a a a a ......
,,TOŠ TEDA TAK,,

Dobrý den, jedenkrát jsem se na nějakých stránkách zmínila o takto připracované rajské mého dětství, pouze místo jíškou byla zahuštěná strouhaným perníkem. Bohužel vyvolala nepříjemnou odezvu. Hodně mě to mrzelo, protože lepší rajskou jsem v životě nejedla, ani v dospělosti. P.s.: Nejen kořenová zelenina, ale právě ten perník (neplněný) přivede pokrm k dokonalosti. <3

DOBRÝ DEN,
když jsem byl malý, tk ji mamka dělávala podobně a já jí říkal rajsiglová máčka. Děláme ji podobně,máme vlastní rajčatový protlak , koření dávám do ,,sítka,, , zeleninu rozmixuju.
Jako přílohu buď vlastní sekaná na placky, papriky plněné sekanou (i bez rýže), a podle chuti knedlík neo .rýže . Nedávno ji vnuk ohodnotil po třetím talířku slovy,, dědo, tedˇsi přopadám jak v rajčatovém nebi,, .
,,toš teda tak,,

:-)<3:yes::-K

Skvely delala má babi

Rajskou jsem dělala jednou a nepovedla se mi ???? .
Dnes jsem zkusila asi po dvou letech rajskou podle receptu , který je tu napsaný a super ???? musím říct , že pecka ❤️

Výborná omáčka :yes: Přidala jsem foto :-K

Omacka je vazne vyborna. :-K

Tématické fráze:
hovězí maso s rajskou omáčkou, hovězí s rajskou omáčkou, rájska omáčka z hovězího masa, recept na rajskou omáčku s hovězím, hovězí maso na rajskou omáčku, jaké hovězí maso na rajskou omáčku, rajská omáčka se zeleninovým základem, hovezi maso v rajske omacce, maso na rajskou, jaké maso na rajskou, rajská omáčka pohlreich, hovězí v rajské omáčce, rajská omáčka s hovězím od maminky, hovězí maso k rajské omáčce, hovězí maso na rajskou, hovězí s rajskou, rajská s masem, hovezi na rajskou, prava rajska omačka, jaké maso na rajskou omáčku

Suroviny:
maso hovězí, cibule, mrkev, petržel, celer, bobkový list, koření nové koření, pepř, skořice celá, protlak rajčatový, olej, sůl, cukr, ocet, mouka hladká, máslo

Přidat fotografie receptu