Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská omáčka s hovězím masem

Klasika české kuchyně - hovězí maso s rajskou omáčkou. Recept je popsán tak podrobně, aby ho zvládli i ti, kteří chtějí rajskou omáčku s hovězím vařit poprvé. Snad vám bude chutnat.

Hodnocení receptu je 4,9 (44×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

pavla.v

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 790 kJ /
667 kcal
Bílkoviny118,01 g
Tuky7,75 g
Vláknina22,00 g
Cholesterol 235 mg
Sodík 535 mg
Sůl1,14 g
Sacharidy22,62 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mrkev, celer, petržel a cibuli omyjeme, oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Krok 2: Do papiňáku dáme rozehřát olej, pak přidáme cibuli, mrkev, celer, petržel a asi lžíci cukru, vše nakrájené najemno a osmažíme téměř dozlatova. Krok 3: Přidáme hovězí maso, rychle ho opečeme ze všech stran, přidáme ještě pepř, skořici, bobkový list, nové koření, trochu soli a zalijeme vodou, aby maso bylo ponořené a přiklopíme. Krok 4: V papiňáku dusíme zhruba 30-40 minut. Tento čas je orientační, záleží na kvalitě masa. Krok 5: Mezitím připravíme světlou jíšku tak, že na másle osmažíme hladkou mouku dozlatova. Poté maso vyndáme stranou a vyndáme i koření a skořici, zbytek přelijeme přes sítko. Krok 6: Zeleninu a cibulku rozmixujeme (kdo chce, může i v tom vývaru rozmixovat a nebo nechat kousky zeleniny bez rozmixování, kdo má rád). Krok 7: Když vše máme rozmixované, zahustíme vývar jíškou a poté přidáme rajský protlak. Krok 8: Provaříme a podle chuti můžeme přidat ocet, cukr a sůl. My máme radši sladší, ale záleží, jak kdo má rád. Poté přidáme nakrájené hovězí maso. Krok 9: Podáváme buď s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.

TIP: Tipy, díky kterým bude vaše rajská dokonalá

Zveřejněno 26. 3. 2013

Poznámka autorky pavla.v

Rajských omáček je plno, ale myslím, že tuto jsem tu ještě neviděla, vždy ji dělala moje maminka, která má recept ze staré kuchařky, kterou používala její babička. A ta mně chutná nejvíc.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská omáčka s hovězím masem

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m0Zp

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská omáčka s hovězím masem

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m0Zp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (50)

Výborná rajská.Manželovi nedělá dobře smetana ,takže plus navíc. Místo koření jsem dala pyramidku na svíčkovou , jíška nebyla vůbec potřeba, naopak jsem trochu zředila.Pochutnala si celá rodina. :yes:

Dnes jsem vyzkoušela vařit, podle vašeho receptu. Moc jsme si pochutnali.

Díky tomuto receptu se mi konečně podařilo uvařit doslova dokonalou rajskou. <3

Rajská výborná. Vařil jsem dle receptu a nějak to vyšlo, že jsem nemusel ani jíškou zahustit.

JosefZeravicky: zdravím, napíšte Ale17 vy súkromnú správu, určite si ju prečíta, tu váš dotaz pravdepodobne zapadne.

casino: DOBRÝ DEN,
jsem rád za vaši reakci na ten perník, ale já bych byl rád , aby mi napsala ta paní, co je tam ten její příspěve na ten perník, teda Ala 17, neb mně zajímá právě ten její perník.
Jistě víte, že je perníků mnoho receptu, ale nemusí se každý odit k rajské, jako ten, který ona použila. Jestli máte na ni kontakt, tak jí to prosím přepošlite
,,toš teda tak,,

JosefZeravicky:
Perník:-?
Můžete prověřit tento ověřený rcp :-)

Ala17: DOBRÝ DEN,
jistě budete souhlasit s tím, že každý máme nějak nastavené chtové pohárky už od dětství a každou změnu může posoudit jen ten, kdo to nezkusí. Bohužel těch kendalist je tu posledně víc než je zdrávo.
N apište prosím přesně o jaký perní šlo, neb i těch je spoustu, od vnavých až třeba po zázvorové. Protože rajskou děláme často, tak bych to vyzkoušel a a a a a ......
,,TOŠ TEDA TAK,,

Dobrý den, jedenkrát jsem se na nějakých stránkách zmínila o takto připracované rajské mého dětství, pouze místo jíškou byla zahuštěná strouhaným perníkem. Bohužel vyvolala nepříjemnou odezvu. Hodně mě to mrzelo, protože lepší rajskou jsem v životě nejedla, ani v dospělosti. P.s.: Nejen kořenová zelenina, ale právě ten perník (neplněný) přivede pokrm k dokonalosti. <3

DOBRÝ DEN,
když jsem byl malý, tk ji mamka dělávala podobně a já jí říkal rajsiglová máčka. Děláme ji podobně,máme vlastní rajčatový protlak , koření dávám do ,,sítka,, , zeleninu rozmixuju.
Jako přílohu buď vlastní sekaná na placky, papriky plněné sekanou (i bez rýže), a podle chuti knedlík neo .rýže . Nedávno ji vnuk ohodnotil po třetím talířku slovy,, dědo, tedˇsi přopadám jak v rajčatovém nebi,, .
,,toš teda tak,,

:-)<3:yes::-K

Skvely delala má babi

Rajskou jsem dělala jednou a nepovedla se mi ???? .
Dnes jsem zkusila asi po dvou letech rajskou podle receptu , který je tu napsaný a super ???? musím říct , že pecka ❤️

Výborná omáčka :yes: Přidala jsem foto :-K

Omacka je vazne vyborna. :-K

Skvělý recept. Takhle jsme ji ještě nikdy nedělali a musím říct, že je to úplně něco jiného. Přidali jsme čerstvá rajčata a nedávali ocet a skořici. Byla velice chutná i takhle a není třeba zahušťovat jak už bylo zmiňováno. Moc nám chutnalo :yes::yes::yes:

Výborná. Rajskou milujeme, takže je doma na stole poměrně často. S přidanou kořenovou zeleninou jsem ji zkusila poprvé a je fakt vynikající. Ještě jsem přidala 5 velkých oloupaných rajčat. Nepotřebovala vůbec zahustit. :-8 :yes: Díky za recept. Cukru dávám víc (máme rádi sladší), ocet jsem vynechala. :-8

Děkuji za výborný recept, dělala jsem rajskou už
mnohokrát, ale takhle se mi ještě nepovedla. Ani jsem nezahušťovala, stačilo jen rozmixovat zeleninu. Super! :yes:

Ahoj, vářím rajskou stejně, jen protlak přidám na orestovanou zeleninu a nechám trochu zkaramelizovat, zesládne a dostane lepší barvu. Zatím byla vždy pochvala. Je potřeba vařit s láskou a ne rychle :-*

svetluska 1. 4. 2013 16:00
Každý člověk má asi jiné chuťové buňky a tak mu chutná něco jiného. Chce to vyzkoušet a ochutnat a potom porovnat. Já ji dělám bez zeleniny, jen z rajčat, nebo rajčatového protlaku, někdy přidám i kečup ostrý aby byla pikantní a zjemním šlehačkou. Příloha brambory nebo těstoviny, housk. knedlík, omáčku podávám i k plněným paprikám. Jíškou nezahušťuji ale hlad. moukou. Jinak používám koření - celý pepř, nové koření, bob. list, cibuli, hřebíček - nic nerestuji ale vařím je to rychlé.

Dana61: Danuško, musím Ti oponovat, určitě některé babičky a prababičky ji tak vařily, ale zdaleka ne všechny. Moje také ne a rozhodně si nechtěla nic zjednodušovat;-). Zkrátka někdo zeleninu dává a někdo ne, je to jako s bramboračkou, svíčkovou apod., každá rodina má tu svoji, která je podle nich nejlepší.:-)

velmi dobrá rajská:yes::-D takto ji vařívaly naše prababičky a babičky;-) většina z nás ji pak z nedostatku času začala vařit "jednodušeji" a tak mnozím připadá přidání kořenové zeleniny zvláštní;-)ale věřte, je to mňamka:-p

Se zeleninou nemá chybičku :yes:

Myslím si,že rajská má mnoho podob a je na každém jak si ji dochutí.
Já ji dělám jinak když mají přijít vnoučata a jinak manželovi ale jde jen o dochucování.Vše vychází ze základu,cibulová jíška,koření,cukr,protlak,ten je dobré orestovat,dolít vývarem a vařit,Když se mi podaří jíškový základ nemusím už moc dochucovat:-)):-?

Již pár let dělám taky se zeleninou a je vynikající. Nedávám jíšku, po rozmixován zeleniny je již zahuštěná.:yes::yes:

tejaja: Terezko, máš pravdu, každý má tu svou " nejlepší ". Já rajskou dělám bez zeleniny, tak ji dělala babička, maminka, tak jsem na ni zvyklá. Zkoušela jsem i se zeleninou / myslím, že už je tady taky / a vůbec nám nechutnala. Nebyla to špatná omáčka, ale pro nás to nebyla rajská.:-)

Myslím, že je zbytočné debatovať, čo do paradajkovej omáčky patrí a čo nie. Je to vec zvyklostí. U nás sa robí paradajková omáčka jednoducho a na sladko. http://www.toprecepty.cz/recept/2613-plnene-paprik...
Pamätám sa, keď moje deti chodili do školskej jedálne, niekto vymyslel, že v celom Československu musia mať školské jedálne rovnaké normy. A tak museli začať variť presne tak ako znie tento recept. So zeleninovým základom. A deti nosili celé jedlo nedotknuté späť, nikto to nechcel, nikomu nechutilo. Podobne boli zmenené aj iné jedlá, s rovnakým výsledkom. Keď konečne sa našiel niekto múdry, kto to vrátil do starých koľají, išli sa deti za paradajkovou omáčkou pozabíjať, chodilo sa opäť na dupľu:-) Takže je to fakt vec zvyklostíl kto ako varí. A rozprávať o "pravej"...pre každého je tá jeho pravá:-D

Opakuje se tu stejná debata, jako nedávno. Rajská se zeleninovým základem je podle mne výborná, navíc není třeba zahušťovat moukou (jíškou). Dělám ji tak už asi 3 roky, inspirovala jsem se Apetitem. Používám passatu, nebo domácí "protlak". Obodovala jsem už nedávno podobnou, ale +11:yes:. Malinko mě udivilo, že se tu nad tím ještě někdo pozastavuje. ;-):-))

Já osobně rajskou nemusím,tato moje mamka jí zbožňuje,a když jsem jí přečetl tento recept,tak,taková kuchařka,jako je ona ve svých 89 létech koukala,jako poslední brambor ve sklepě:-)) Pernikem jí zahušťujeme taky,ale na tu zeleninu ,to neznala.Dobře mě tak,budu jí muset co nejdřív uvařit,neměl jsem jí to ukazovat;-);-):-D:-D:-D

super recept :yes::yes::-K

jana:No jasně,že patří.Pravá "rajda"se dělá právě z tehle zeleniny a samo rajčata...;-)

spagetka:stím karamel slyším poprve příště ho tam zkusím dát.

dělám dost podobně, dávám špetku perníkového koření místo perníku, kořenovou zeleninu běžně a někdy, což možná někoho pohorší, do hotové trochu smetany. Tento recept se mi líbí:yes:

rebeka:no bud perník a nebo ta skořice celá. já jsem dala tu skořici jednu celou.

rebeka: rebi, jo perník dávám, jak jsem psala, někdy i jen karamel

u nás se vždycky rajská dělala bez kořenové zeleniny, jen s výše uvedeným kořením;-) ta tvoje vypadá chutně, někdy to takto zkusím;-):yes: a prý se ještě dává nastrouhaný perník;-)
no, každopádně mám na ni chuť už teď:-D:yes:

Vaclav Fronek:no myslím si že nic špatného v tom není, takhle jí znám a mě chutná každému chutná něco jiného.. a dělám to pro svojí dceru malou tak určitě nic pochybujícího bych tam nedala:-))

pavla.v:Pavlí, vítám tě v naší Topkové rodině jako novéhočlena a přeji ti, aby se ti u nás líbilo;-):-K
Za rajskou, kterou dělá každý jinak ti dávám 4.bod:yes:

Já základ na rajskou omáčku dělám běžně i s kořenovou zeleninou a mixujeme. Navíc zastrouhneme perníkem, někdy dáváme i karamel.

jana:omlouvám se překlep:-))

jana:Nechci kazit hezký recept tím,že se zde rozpoutá bouřlivá debata,co vlastně do rajské patří:-)Pro prorovnání přidávám odkaz z jiného webu o vaření"Rajská omáčka klasická"http://www.az-recepty.cz/rajska-omacka-d268/

Vaclav Fronek:Nez priste odsoudite, dle vas, pochybne suroviny, popremyslejte a projdete si kucharske knihy renomovanych odborniku.Rajskou omacku vari podobne jako autorka.
Kdo je to Ponrait??

já dávám druhý :yes:, protože rajskou miluju :-p

pavla.v:Dávám první bodíček za Tvou dobrotu:-p:yes:Já mám "rajskou"s kořenovou zeleninou vyzkoušenou a chuťově je velice dobrá:-)Na té Tvé je pouze pracnější to,že zeleninu krájíš najemno.Tady by stačilo v papiňáku na tuku osmahnout jen hrst nastrouhané mrkvičky a všechnu ostatní zeleninu dát vcelku.Stejně se to po uvaření všechno rozmixuje;-)Ale to je jen z mé zkušenosti(já ani tu mrkev nerestuji,je to spíš jen pro barvu a tu udělají i ty protlaky).

jaja:aSI TEN CEREL.I když jsem ochotnej to zkusit. Je to opravdu otázka zvyku. U nás je zásada -- Rajskou jednoduchou. Je pravda, že jsem se naučil dělat /protože ji zbožňujeme dělat zrycleně / a Ponrait by šílel ze základu použít Džus -- ten klepší z plechovky, ale i z krabice. Je to ta blbá uchvátaná doba a já se Pavle omlouvám. Nemyslím to zle, . Jen se trochu divím a na můj věk jsem podezíravej. Je spousta lidí co vloží recept, který je moc nejedlý, hlavně že vypadá. Já takový nejsem. Co na srdci to na jazyku. Možná někoho štvu.

Vaclav Fronek: co je pochybné????????:-O

Tady to nikdo nehlídá a schvaluje se recept automaticky:-?
Ten konec je dobrý "podáváme bud s hosukovým kedlíkem":-!:-D

Pavlo. PROSÍM bez urážky. Těch rajských je tady mrak. Nevím. Ale je to podle mne náročné. Možná i super. Ale pro mne to není i kdyby to bylo luxus, což mi nepřipadá a ještě jsou suroviny použité /některé/ pochybné. Ale možná že to někoho chytne. PROMIŇ.

jana:také jsem se divila protože jsem volala mamince jak jí dělá že ta mě chutná nejvíc a řekla mě tohle včera jsem vyzkoušela a fakt se povedla výborná. ale taky jsem se divila :-))

No tak nevím, možná se poučím, do rajské omáčky patří mrkev, petržel, celer:-O:-?

Tématické fráze:
hovězí maso s rajskou omáčkou, hovězí s rajskou omáčkou, rájska omáčka z hovězího masa, recept na rajskou omáčku s hovězím, hovězí maso na rajskou omáčku, jaké hovězí maso na rajskou omáčku, rajská omáčka se zeleninovým základem, hovezi maso v rajske omacce, maso na rajskou, jaké maso na rajskou, rajská omáčka pohlreich, hovězí v rajské omáčce, rajská omáčka s hovězím od maminky, hovězí maso k rajské omáčce, hovězí maso na rajskou, hovězí s rajskou, rajská s masem, hovezi na rajskou, prava rajska omačka, jaké maso na rajskou omáčku

Suroviny:
maso hovězí, cibule, mrkev, petržel, celer, bobkový list, koření nové koření, pepř, skořice celá, protlak rajčatový, olej, sůl, cukr, ocet, mouka hladká, máslo

Přidat fotografie receptu