Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Stifado - řecká alchymie (podle mě)

Tradiční řeckou kuchyní inspirovaný recept na pomalu vařené hovězí maso v rajčatech se spoustou aromatického koření a česneku. Maso pomalením zjemní a v omáčce dokonale vyniknou chutě koření snoubené s červeným vínem. Už jen ten mořský vánek.

Hodnocení receptu je 4,6 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

ejajama ejajama

Náročný

Doba přípravy 660 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 600 min

660 min (60 min příprava + 600 min tepelná úprava)

Suroviny pro 10 porcí

10porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 119 kJ /
4 092 kcal
Bílkoviny352,65 g
Tuky148,36 g
Vláknina118,24 g
Cholesterol 750 mg
Sodík 1,27 g
Sůl0,00 g
Sacharidy239,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hovězí maso nakrájíme na kostky, větší než na guláš, asi 5x5 cm. Krok 2: Cibuli oloupeme, malé cibulky necháme v celku, větší překrojíme na půl nebo čtvrtiny (rozhodně nekrájet nadrobno). Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Rajčata můžeme spařit, oloupat a nakrájet na čtvrtiny nebo jen rozkrájet na čtvrtiny a nechat i se slupkou. Krok 3: Koření se doporučuje zavázat do kousku čisté gázy a dát vyvařit do masa ("buket garni"). Nebo je možné dát koření do nerezového "vajíčka" na čaj a zavěsit do hrnce. Krok 4: Na hluboké pánvi (nejlépe WOKu) rozpálíme olivový olej, opečeme na něm zprudka kostky masa, aby se zatáhlo. Poté maso vybereme děrovanou naběračkou do pomalého hrnce. Krok 5: Do rozpáleného oleje po mase nasypeme cibuli a opékáme do skleněna, pak přidáme pokrájený česnek. Na ten pozor! Nesmí se přepálit, aby nezhořkl. Přesuneme to všechno na maso do pomalého hrnce. Krok 6: A teď na to všechno nasypeme nakrájená rajčata, případně k tomu můžeme přidat i konzervu rajských ve vlastní šťávě, ale pozor, aby rajčata chutí nepřevládala a nebyla z toho česká rajská. Krok 7: Kdo chce, může podle chuti pak přidat kečup, ale nepřesladit! A zalejeme to vše sklenkou suchého červeného vína. Krok 8: Vhodíme koření a dáme "pomalit" na HIGH 5-6 hodin, LOW pak i 10-12 hodin. Poklici na hrnci nejlépe podložit vařečkou, aby se odpařovala voda a sos houstnul. Průběžně promíchat a v případě potřeby dochutit solí a pepřem. Krok 9: Před ukončením pomalení můžeme podle potřeby a chuti zahustit rozdrceným starším sušeným chlebem nebo instantní jíškou. Zpravidla není zahuštění potřeba, o to se postará cibule a rajčata. Krok 10: Stifado podáváme ideálně s chlebem, ale mohou být i brambory, které se mohou před koncem vaření vložit do omáčky.

TIP: Hovězí maso a jeho rozdělení

Zveřejněno 3. 4. 2013

Poznámka autora ejajama

Blíže ke stifadu např. viz:

www.sukno.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=3961

Stifado se v Řecku připravuje i ze skopového, jehněčího. Jamie Oliver doporučuje maso na stifado předem marinovat v lednici 12 h.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Stifado - řecká alchymie (podle mě)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5wQZ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Stifado - řecká alchymie (podle mě)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5wQZ

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (29)

ejajama: nemusíš se urážet, to není nic proti Tobě, na fotografie se vztahuje autorský zákon a bez souhlasu autora se nesmí dál kopírovat a zveřejňovat, i kdybys uvedl zdroj. Tak to zkrátka je.
http://www.fotoradce.cz/fotografie-a-autorsky-zako...
Je zajímavé si to přečíst, snad potom změníš svůj názor s zjistíš, že Tě tu nikdo nechtěl poškdit;-):-)

zajímavé :-p:yes:

;-)su recepty ktore su naozaj vyborne a tento je jeden z nich , nezasluzi si tam malo bodov:yes: ale daktore sa zle fotia a tento je jeden z nich.Ano je to moja stara fotka:-8

ejajama: To je škoda, že jsi nic nepochopil. Mohly tu možná přibýt nějaké další pěkné recepty, jako tento. :-(

Ahojky, všici!
Naposledy se zapojuji do diskuze zde pod tímto mým receptem na Stifado.
Ad tejaja a magdalenka: O serveru Varecha.sk jsem se dozvěděl až z této diskuse. Do té doby jsem o něm neměl ani páru. Mnou staženou fotku jsem nechal vyhledat na strejdovi gůglovi, nikoliv přímo z Varechy.sk.
Ad logo Varecha.sk: Trvalo mi ani ne 5 minut, než jsem teď zkušebně logo z fotky vyradýroval v grafickém programu. Žádný problém!
Opravdu jsem autorem tohoto receptu, psal jsem ho včera v notýsku na pičítači nejmíň hodinu, než jsem ho sem práskl. A ještě jej několikrát upravoval a opravoval rovnou na stránce.
Na Varecha.sk je recept uveden pod zmíněnou fotkou v úplně jiné surogaci a jiném zpracování, já jej přizpůsobil pro PH, autor-anonym z Varecha.sk jej zveřejnil pro zpracování v hrnci na plotně (viz varecha.pravda.sk/recepty/hovadzie-dusene-na-cibulkach-stifado/7007-recept.html).
Takže jestli je či není nonya autorem (autorkou) fotky, je diskutabilní.
Omlouvám se ještě jednou všem, kterých se dotklo použití stažených fotek, chtěl jsem jen, když už nemám fotky vlastní, aby pro vaši názornost byly fotky co nejrealističtější a aby znázorňovaly jídlo v hrnci opravdu takové, jak ve skutečnosti vypadá a to předmětná fotka (fotky) z nabídnutých stovek bezezbytku splňovala (-ly). A že mi gůgl nabídl fotku zrovna z Varechy? Holt BIGNO! Trefa!
Už to víckrát neudělám a slibuju, že svoje recepty zde na topce už zveřejňovat nebudu.
ejajama ;-(

magdalenka: Magduška ja rozumiem, len ak Františka narážala na štýl písania, tak 2 ľudia nemajú rovnaký štýl...na to som myslela. ;-)
V každom prípade je to výborne vyzerajúce jedlo :-D;-)

tejaja: ejajama pôvodne udával, že fotku stiahol z Internetu. Bola stiahnutá z Varechy.sk - bolo tam logo. Teraz Nonya pridal svoju fotku (bez loga varechy), lebo je jej autorom, dal ju tam aj sem. Ja tomu aspoň tak rozumiem.

Stifado (Στιφαδο), je velice dobré. Řekové to dělají ze všech druhů masa. Vynikající je i králík stifádo. Jen do stifáda nedávají česnek, tymián a rozmarýn. A maso nemarinují. A troufám si tvrdit, že to vím moc dobře ;-)Řecko je můj druhý domov ;-):-K

Frantiska: to áno, ale tu tento recept nepridal Nonya, ale ejajama, tak kto je autor a kto opisuje ? alebo žeby Nonya = ejajama ? :-D;-)

ja mylsim, ze ti odpovi kladne :) uz podle stylu psani a receptu to je jeho recept na varecha.sk

nonya, je to tvoje foto ? Pýtam sa len preto, lebo je tu presne tá istá fotka, ktorá tu bola predtým, a zmazala sa, pretože to nebolo foto autora.
http://varecha.pravda.sk/recepty/hovadzie-dusene-n...

Nonya: pozerala som aj na vareche, dávam si záväzok odskúšať...;-) dokonca mám kopu malej cibule priemer 2,5 - 3 cm, doteraz sa mi ju nechcelo šúpať, nebol dôvod, radšej som kúpila veľkú.

:yes:Ja som zlenivel uz sa mi nechce stat pri hrncoch a stare recepty ako Stifado ci Bourguignon, ktore som robil v liatinovom hrnci sa vecer nalozia do PH a rano su hotove robil som stifado minuly tyzden ale som nefotil.Inac ja by som zo stifada taku dramu nerobil je to vyborny stary dedinsky recet ( aku mala taku dala).:-)

magdalenka:K občasnému nadzvihování pokličky PH a přehrabování obsahu mě vede zvědavost a mlsnota.
Řecká rajčata, to je o něčem jiném! Barva, chuť, vyzrálost, konzistence... Česká rajčata (prdlajs česká, Made in Spain, Poland, etc.!) jsou bledá, nedozrálá, vodnatá, sosík je pak vodový, proto doporučuji jeho částečné odpaření a proto doporučuji použít i "mírně jetá" rajčata, která bývají časem dozrálejší.
Perlička: Na Rhodu, ač jsme ve vnitrozemí viděli řadu obrovkých zeleninových farem, avšak opuštěných a zdevastovaných, se prodávají v krámcích rajčata v bedničkách Made in Poland :-(( . Taky podle toho chutnají ;-( .
Pravděpodobně tvůj PH funguje obdobně jako ostatní, tedy i můj.

Recept by měl být asi vtipný, ale propracovat se k " jádru věci " je docela problém. Myslím, že není třeba uvádět, že rajčata nesmí být nahnilá ani plesnivá, že se po olivovém oleji dobře kaká atd. Otevírat PH by se měl opravdu co nejméně. Pádlíčko je co ? Vařečka ?
Když se ale člověk " prokouše " tím románem, tak mu zůstane výborný recept.:-p:yes:
Je mi jasné, že se teď dozvím, že nemám smysl pro humor atd., ale budiž, smysl pro humor mám, ale asi jiný;-):-))

S vařením v PH mám stejné zkušenosti jako Magdalenka.Taky mě překvapila ta podložená poklička.PH otvírám maximálně 1x během vaření a to abych dosolila a dokořenila,je-li to třeba.Většinou vařím přes noc,takže dochucuji až hotový pokrm.Jinak velmi zajímavý recept,krásně napsaný.Už je v oblíbených a čeká na vyzkoušení.

Rada varím v PH, jedlo z neho je famózne. Má stupne HIGH a LOW, obyčajne používam ten vyšší. Hovädzie varím cca 5 hodín. Každé nadvihnutie pokličky znamená predĺženie doby varu, prekvapuje ma, že ty pokličku máš dokonca podloženú (aby sa voda odparovala) a priebežne stifado "prehrabuješ". Jednoducho si takýto spôsob varenia v PH neviem predstaviť. Jedlo v PH sa podlieva minimálne a nemá sa preto čo odparovať, teplota varu je nízka a vzniká skvelý sosík.
Som zvedavá na tvoje vyjadrenie, príp. ostatných majiteľov PH, je možné, že môj PH funguje inak?

Krásný recept, pěkně napsaný, hezky jsem si početla ;-)

Dávám kladné hodnocení, super. Málokdy píšu komentáře ale teď je to povinnost! Taková dobrota !!! A skořici a saturejku. Nejlepší recept co tady kdy byl. Apropos Dobrou chuť!!!!!!!!!!!:-)):-)):-)):-)):-)):-)):-))

ejajama: Tvuj recept je hodne podobny jednomu, co delam ija, jmenuje se stufato, znamena- delany na kamnech(kamna=stufa).Ten pomaly hrnec ti zavidim, je na tuto pripravu opravdu jak delany. Ja ovsem maso nechavam marinovat opravdu celou noc, pak vyndam skorici, mam ji rada, ale s mirou a dalsi postup jako ty. Nezahustuji, sosik se zahusti sam. Osobne delam z hovezi klizky, ale jedla jsem i z konskeho masa, vynikajici. Tvuj recept je opravdu moc hezky, povedl se ti naramne a kdo zkusi, urcite nebude litovat. Treba dodat, ze druhy den je jidlo jeste lepsi. Tady se dela hlavne v zime a jako priloha je perfektni polenta.

ejajama: Recept je moc pěkný, fotka by mu slušela, jen ne kradená. Nemusíš se urážet, to není nic osobního. Porušení autorského práva může být v současné době docela průšvih. ;-):-)

ejajama: Nepochopil si princíp? Pridávame len VLASTNÉ fotky.

Fotky mi už někdo smazal, tak jste, dámy, snad spokojené.:-O

ejajama: Recept je krásny, máš ho krásne napísaný, radosť čítať!

Dámy, vrhly jste se na recept (a na mě) jako vosy na zahozený bonbón:-//

;-) To je slohová práce, ne recept.;-) Než jsem to dočetla tak jsem dostala hlad :yes::-D

ejajama : zmaž fotku, cudzie fotky sa nesmú používať, ani keď to napíšeš.

1974andrea:autor píše:"Přiznám se bez mučení, fotky jsem stáhl z netu, vlastní mě nenapadlo udělat."
Ale asi nevie, že je to protiprávne...

A co ta Varecha.sk na fotce?

Tématické fráze:
hovězí stifado, králík stifado, stifádo z králika, styfado, jehněčí stifado, stifado-recept, stiffado, koření na stifádo, řecké jídlo stifado, hovězí stifado recept, recka kuchyne recepty, stifado jamie oliver, stifasdo recept, řecký guláš stifádo, guláš stifado, kralici stifado, hovězí pupek recepty, sifádo, co je stufato, stifago

Suroviny:
pupek hovězí, cibule, rajče, česnek, rajče ve vlastní šťávě, olej olivový extra virgin, bobkový list, skořice celá, koření hřebíček, pepř černý, koření nové koření, rozmarýn, tymián, sůl, pepř mletý, víno červené suché, kečup sladký, cukr, chléb, česnek, bobkový list, koření nové koření, koření hřebíček, skořice, koření oregáno sušené, víno červené suché, ocet vinný červený,

Přidat fotografie receptu