Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves)

Možná maďarského spisovatele Móra Jókaie neznáte, ale jeho fazolovou polévku (Jókai bableves) určitě musíte vyzkoušet. Šťavnaté vepřové maso, voňavá zelenina i pikantní klobáska dodávají polévce dokonalou chuť.

Hodnocení receptu je 4,9 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 50 min

75 min (25 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 7 porcí

7porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 727 kJ /
3 759 kcal
Bílkoviny187,42 g
Tuky227,87 g
Vláknina95,06 g
Cholesterol 1,20 g
Sodík 493 mg
Sůl0,71 g
Sacharidy194,03 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Den předem namočíme fazole. Krok 2: Druhý den je slijeme a vložíme do velké nádoby (hrnce), ve které budeme polévku připravovat. Krok 3: Přidáme uzené koleno s kostí i kůží, klobásy vcelku, bobkové listy a očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) také vcelku. Krok 4: Zalijeme studeným vývarem nebo vodou, uvedeme k varu a vaříme na mírné teplotě doměkka (měřítkem jsou fazole). Zatím nesolíme. Krok 5: Těstoviny "csipetke" připravíme z mouky a vejce a na válu zpracujeme pevné a pružné nudlové těsto, které zabalíme do potravinové fólie a vložíme na cca hodinu do ledničky. Krok 6: Z polévky vylovíme zeleninu (tu do polévky nepoužijeme). Vyndáme maso a klobásy a necháme je chladnout. Krok 7: Poté maso obereme od kosti, nakrájíme na kusy a klobásy nakrájíme na kolečka. Vše vrátíme do polévky a necháme probublávat. Krok 8: Česnek utřeme se solí. Krok 9: Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpáleném sádle ji orestujeme dozlatova. Poté zasypeme hladkou moukou, promícháme a usmažíme zlatavou jíšku, do které přidáme utřený česnek a mletou papriku. Krok 10: Takto připravenou jíšku všleháme do vroucí polévky a vaříme dále. V této chvíli polévku dosolíme a případně dochutíme něčím jemně pikantním. Krok 11: Z ledničky vyndáme nudlové těsto, krátce ho prohněteme a rozdělíme na několik dílů, z kterých vyválíme "hádky" o průměru cca 0,5 cm. Z nich odkrajujeme půlcentimetrové kousky, prstem je zploštíme a poté všechny kousky naráz vhodíme do vroucí polévky. Krok 12: Vaříme doměkka. Krok 13: Polévku podáváme se lžící chlazené zakysané smetany a sekanou petrželkou.

Zveřejněno 17. 4. 2013

Poznámka autorky Eliza

Příklad, jak se moje práce prolíná s mým koníčkem: po shlédnutí archivního zpravodajského filmu z položení základního kamene pomníku Móra Jókaie v Komárně jsem pátrala po podrobnostech o tomto spisovateli na internetu. Nejčastěji vyskakoval výše uvedený tradiční maďarský recept, který si spisovatel natolik oblíbil a zpopularizoval, že nese jeho jméno. Pokrm patří mezi deset nejoblíbenějších jídel v Maďarsku a po realizaci a ochutnání se vůbec nedivím.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1pYG

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka Móra Jókaie (Jókai bableves)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1pYG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

nemůžu jinak , než - nagyon jó !
můj táta tohle vaříval, dlouho jsem hledal, než jsem to našel u Vás.
Díky

:yes: tu polévku znám z dětství :-) realizoval jsem ji dle vašeho receptu, jen jsem v ní dle vzpomínek ponechal pokrájenou zeleninu..... excelentní. I potomci - jinak zmlsaní byli nadšení. Za mne bod +

Uložil jsem a určo udělám. ±:yes: letí.http://clupmi.blog.cz

Nemala som všetky suroviny doma,napríklad ten petržlen,ale ráno som len tak surfovala po receptoch a táto polievka sa mi zapáčila,tak som ju urobila bez petržlenu a mrkvy ale aj tak je skvelá :-*:yes::yes: Priateľ povedal že najlepšia fazuľová akú jedol:-8 Tak dávam bod a prikladám fotku :-K

Tak tomu rikam poctiva polevka..krasa na taliri..:yes::yes:

Tahle polévka je skutečně "betelná". Maďarskou kuchyni mám velmi ráda a recept jsem si už uložila:yes:

:-p :yes: :-p + 6. Recept mám v oblíbených. Moc se těším na tuhle polívčičku. Vůni a chuť cítim již teď. :-)

Děkuji za ohlasy. :-K Ten přidaný doporučený recept je opravdu velmi podobný, ale na svoji omluvu musím říct, že suroviny při vyhledávání do jejich slovenského tvaru nepřekládám a ani nebudu, protože to neumím... Slovensky psané recepty mají tu smůlu, že mohou mít česky psané bratříčky či dokonce dvojčátka...nejen ode mě.;-):-K:-)

Jó leves ad egy pontot:-D:-D:yes:

Eliza:Elí, taková polévka může báječně suplovat druhé jídlo, když si k ní dáme chlebík, nebo rohlík ap. budeme sytí až až. Polévka je zaručeně dobrá a máš ode mne 4.bod:yes:

To se mi moc líbí, zrovna přemýšlím, co zítra uvařím za polévku - už mám vybráno :yes:

Děkuju - já jsem si rozšířila spektrum chutí, pokud se maďarské kuchyně týče a fakt jsme byli nadšení. Jak se to všechno prolíná a nakonec je to dobré jídlo tím, co lidi a národy fakt spojuje!!;-):-p:-p

Miluji "HUNGARY" tradiční kuchařské skvosty :yes::yes:;-)

Moc pěkná polévka, +2:yes:

Wow bodas! Znam, mamka je od Komarna! :yes::-K

Tématické fráze:
fazolová polévka jókai, bab leves, csipetke, bobleveš, bablaveš, madarska polévka jokai, jokai fazolová polévka, polevka bablaves, madarská fazolová polévka s nudlemi, madarska fazolova polevka, madarska polevka jokaj, csipetke recept, excelentní fazolová polévka, recept na pomniku, maďarská fazolová polévka jókaj, maďarská fazolová polévka jókai, tradiční maďarská polévka, maďarská kuchyně jokai bableves, fazolová polévka dle jokaie, fazolova tradicni polevka

Suroviny:
fazole červené, koleno vepřové uzené s kostí, klobása maďarská pikantní, mrkev, celer, petrželka kořenová, bobkový list, cibule, sádlo, mouka hladká, česnek, paprika sušená sladká, vývar masový, pepř, sůl, vejce, mouka hladká, smetana zakysaná, petrželka

Přidat fotografie receptu