Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jehněčí kolínko na víně s celerovou kaší

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Mirusha Mirusha

Náročný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie25 658 kJ /
6 132 kcal
Bílkoviny442,12 g
Tuky317,42 g
Vláknina82,58 g
Cholesterol 1,28 g
Sodík 3,30 g
Sůl7,64 g
Sacharidy233,67 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kolena nařízneme nožem a prošpikujeme česnekem. Důkladně do nich vetřeme sůl. Krok 2: Cibuli pokrájíme na větší kousky a v rozpáleném hrnci na středním ohni ji orestujeme na dvou lžících másla. Přidáme kuličky pepře, bobkové listy a kolena a zprudka orestujeme. Krok 3: Jakmile kolena ztmavnou, přidáme protlak a rozmarýn a ještě krátce orestujeme. Poté zalijeme vínem, přivedeme k varu, oheň stáhneme na a víno varem zredukujeme na polovinu. Krok 4: Přidáme zbytek česneku a přilijeme vývar, osolíme, opepříme a zavaříme. Krok 5: Přiklopíme pokličkou a vložíme ho do trouby rozehřáté na 160°C. Pečeme 1 hodinu a 40 minut. Krok 6: Upečené kolena vyjmeme z kastrolu a ponecháme na teplém místě. Omáčku přecedíme přes jemné sítko a v původním hrnci na plotýnce na středním ohni zredukujeme témeř na konzistenci sirupu. Krok 7: Očistíme mrkev, celer a petržel, nakrájíme je na kostičky 0,5x0,5 cm a vložíme do omáčky. Vaříme ještě cca.10 minut na mírné ohni. Omáčku dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Krok 8: Do omáčky vrátíme kolínka, aby se obalila omáčkou a prohřála. Podáváme s celerovou kaší. Krok 9: Postup na celerovou kaši: V osolené vodě uvaříme neoloupané, pouze očištěné brambory. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky 2x2 cm. Celer očistíme a nakrájíme ho na větší kostky 3x3 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubo. Krok 10: V rendlíku orestujeme cibuli spolu s celerem zlehka na 2 lžících rozehřátého másla (restujeme pomalu na menším ohni cca. 20 minut, ne do tmavé barvy, jen aby celer změkl. Přidáme uvařené brambory, přilijeme mléko a osolíme. Přivedeme k varu a chvilku provaříme. Krok 11: Stáhneme z ohně a propasírujeme, nebo rozmixujeme tyčovým mixérem. K pyré přilijeme smetanu, krátce povaříme na mírném ohni (stačí 2 minuty) a nakonec přidáme zbylé rozpuštěné máslo. Kaši vymícháme dohladka a případně dochutíme solí.

Zveřejněno 17. 4. 2013

Poznámka autorky Mirusha

Opět z mé oblíbené kuchařky od pana Vaňka "Kouzlo kuchyně Čech a Moravy". Kolínka byly součástí našeho velikonočního menu :) Bylo to opravdu výborné...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jehněčí kolínko na víně s celerovou kaší

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5wlA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jehněčí kolínko na víně s celerovou kaší

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5wlA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (3)

Celerovou kaši máme moc rádi a to kolínko s báječnou šťávou,jůů;-)mňam:-p:yes::-K

Knihu mám, recept jsem také již dělala, proto bez rozmyslu dávám plus, protože je to velká dobrota! :yes: :-K

:-p:-p:yes::yes:

Tématické fráze:
jehneci kolena, jehněčí kolínko, jehneci koleno, jehneci koleno recept, pečené jehněčí koleno, jehněčí kolínko recept, jehněčí na víně, recepty jehněčí koleno, koleno na vine, jehněčí koleno na víně, pecena jehneci kolinka, jehneci kolinko vanek, jehněčí vaněk, recept na jehněčí koleno, pečené kolínko na víně, jehněčí koleno recept vaněk, jehněčí kolínko pomalu pečené, pečené jehněčí na víně, pomalu pečené jehněčí kolínko, jehněčí koleno na červenem vine

Suroviny:
koleno jehněčí, máslo, cibule, česnek, pepř černý, bobkový list, protlak rajčatový, rozmarýn, víno červené suché, vývar drůbeží, celer, mrkev, petržel, sůl, pepř, celer, cibule, brambory, máslo, máslo, mléko, smetana 33%, sůl

Přidat fotografie receptu