Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová roláda s listovým špenátem a lehkou vůní koňaku

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mirca75 mirca75

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny

Porce: 8 - 10 porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 672 kJ /
2 790 kcal
Bílkoviny310,10 g
Tuky121,23 g
Vláknina25,45 g
Cholesterol 1,10 g
Sodík 785 mg
Sůl1,50 g
Sacharidy67,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vepřové maso očistíme a prořízneme na celistvý plát. Zlehka jej naklepeme přes fólii, maso nerozklepeme na tenko, jen ho spíš paličkou zformujeme do jednotného plátu. Krok 2: Česnek oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na hrubší kostky. Čerstvý špenát přebereme, propláchneme a zlehka osušíme. Na větší pánvi si rozehřejeme lžičku olivového oleje, vsypeme polovinu česneku, rozvoníme jej a přidáme připravené špenátové listy. Ty na pánvi zlehka prohodíme a děláme je jen tak dlouho, než lehce zavadnou. Krok 3: Pak pánev odstavíme z tepla. Mrazený špenát necháme povolit, zbavíme ho přebytečné vody dále postupujeme stejně jako u čerstvého. Troubu si zapneme na 180°C. Krok 4: V pekáčku si rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a restujeme jí dozlatova. Mezitím si plát masa osolíme, posypeme hrubě pomletým pepřem a zbylým česnekem. Maso pokapeme 2 lžícemi koňaku a poklademe připraveným špenátem. Zlehka ho osolíme, poklademe pár "lístky" másla a polijeme 2 lžícemi smetany. Krok 5: Roládu si zavineme a sepneme jehlami, nebo stáhneme provázkem. Roládu zvenčí osolíme a posypeme hrubě mletým pepřem. Krok 6: Hotovou cibuli odhrneme ke stranám pekáčku, vložíme roládu a ze všech stran jí opečeme do zatažení masa. Poté maso podlijeme vroucím vývarem (vodou) do 1/3 výšky masa, přiklopíme poklicí a vložíme do rozpálené trouby, kde jí za občasného otočení a podlití (jen pokud je potřeba!) pečeme do měkka. Krok 7: Dle použité masa je to přibližně 1,5 hodiny. Během pečení seškrabujeme do šťávy přípečky ze stran pekáčku, pro pěknou finální barvu omáčky. Hotovo roládu vyjmeme a uložíme do tepla. Krok 8: Šťávu vydusíme na tuk, zasypeme moukou a restujeme aby nebyla mouka syrová. Poté podlijeme studeným vývarem (vodou), pečlivě prošleháme metličkou, aby se nám neudělaly hrudky a necháme provářet asi 20 minut. Krok 9: Poté omáčku přepasírujeme do hrnce, přidáme smetanu a jen zlehka zavaříme (smetana musí mít pokojovou teplotu, jinak se v horké omáčce srazí). Nakonec přilijeme zbylý koňak, přidáme pár vloček másla a omáčku vypneme. Krok 10: Do omáčky ještě zlehka nameleme špetku barevného pepře. Je to už jen pro finální vůni a chuť omáčky. Roládu zbavíme jehel/nití, pokrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a houskovým knedlíkem.

Zveřejněno 27. 4. 2013

Poznámka autorky mirca75

Maso si můžete připravit dopředu - plát osolit, opepřit, pokapat koňakem, zavinout a nechat pár hodin uležet. Maso krásně zkřehne a provoní se . Pak už jen rozvinete, přidáte náplň a dále dle receptu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová roláda s listovým špenátem a lehkou vůní koňaku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DZP6

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová roláda s listovým špenátem a lehkou vůní koňaku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DZP6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (14)

To je krásná fotka i recept :-O:-K:yes::-) + bodík

Děkuji vám za milé komentáře a pokud někdo roládu vyzkouší, budu jen ráda:-).
Magdalenko:-), "medvěd" nám tu neroste a neroste, mangold nemamo a tak si ráda počkám na Tvou verzi a budu jen tiše "závidět" ;-):-K.

jistě móóc dobré:yes::yes:

To se mi moc líbí, špenátek listový a masíčko vypadá úžasně křehce :yes: dávám bod..

No to je krásný a lákavý:yes: po tom alkoholu asi i krásně křehké, budu si to pamatovat, že koňak neškodí nikdy:-D

Děláš mi chutě,Tvé fotky jsou VELMI žravé :-p:-p:yes:

Mirko, krása -jako vždy;-):-):yes:

Nádhera:-p:yes:

Mirco, tomu říká "báseň na talíři", vše je krásné, čisté, hezky upravené, perfektně uvařené a nafocené, wow:-p;-):yes:

Opravdu hezký a chutný receptík:yes::-p

Roládová Mirka, vyskúšam s mangoldom a medvedím cesnakom...:-D máš to peknučké...:yes:

Moc se mě recept líbí, ukládám si ho:-p:-p:-p:yes::yes::yes:

No Miru, tebe jsem tu neviděla snad... nooo dlouho :-O:-):-), recept máš parádní a hlavně postup je :yes::yes::yes:, foto silně inspirující k realizaci :-p:-p:yes::yes:

Krásný recept, moc pěkný postup i foto - prostě paráda:yes:

Tématické fráze:
vepřová roláda se špenátem, roláda s listovým špenátem, vepřová roláda, roláda se špenátem, vepřové s listovým špenátem, vepřová pečeně se špenátem, masová roláda se špenátem, veprova rolada plnena spenatem, roláda z vepřové pečeně, buckova rolada s listovym spenatem, roláda z vepřového masa se špenátem, maso s listovým špenátem, bůčková roláda se špenátem, veprova rolada apetit, vepřová roláda plněná s litovim špenátem, co se špenátem, vepřová plec se špenátem, vepřová pečeně roláda se špenátem, vepřová roláda recept, vepřová pečeně s listovým špenátem

Suroviny:
plec vepřová, špenát čerstvý, sůl, pepř, česnek, cibule, olej olivový, olej slunečnicový, mouka hladká, máslo, koňak, smetana

Přidat fotografie receptu