Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špenátová polévka s řapíkatým celerem a ricottou

Špenát je doslova nabitý spoustou prospěšných látek. Jarní krémová polévka je plná chutí a díky ricottě je krásně jemná. Před podáváním ji můžete ozdobit smetanou a lístky bazalky.

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

K@tka

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 30 min

55 min (25 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 698 kJ /
645 kcal
Bílkoviny32,38 g
Tuky27,89 g
Vláknina51,69 g
Cholesterol 88 mg
Sodík 1,09 g
Sůl2,61 g
Sacharidy40,98 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve nachystáme zeleninu. Špenátové lístky pořádně omyjeme pod proudem tekoucí vody a necháme okapat v cedníku. Krok 2: Šalotku oloupeme a nakrájíme najemno. Jarní cibulku nakrájíme včetně zelené části na tenká kolečka. Řapíky celeru omyjeme a nakrájíme na malé kostky. Krok 3: V hodně velkém hrnci rozpusťte na středním plameni lžíci másla se lžičkou oleje (aby se máslo nepřepalovalo) a osmažíme na něm šalotku, asi tak 7 minut do mírně zlatavé barvy. Krok 4: Přidáme všechnu jarní cibulku a asi tak minutu opékáme. Krok 5: Poté přimícháme kostičky řapíkatého celeru. Opékáme je za stálého míchání 5 minut. Krok 6: K celeru prolisujeme (nebo najemno nakrájený) česnek a jen necelou minutu opékáme, aby se rozvinulo jeho aroma, ale přitom nezhořkl. Krok 7: Jako poslední přidáme do hrnce všechen špenát. Neustále mícháme, aby se zelenina nepřipálila. Po 5 minutách špenátové listy zcela zavadnou a pustí trošku vody. Krok 8: K zelenině přilijeme vývar, vložíme několik lístků celerové natě a společně provaříme asi tak 6 minut, až se všechny chutě krásně propojí do jediného celku. Krok 9: Polévku přesuneme do vysoké nádoby, nebo ji mixujeme přímo v hrnci ponorným mixérem až do hladké konzistence. Přidáme velkou hrst čerstvých lístků bazalky a pořádně promixujeme. Krok 10: Nakonec do polévky vmícháme ricottu a naposled pořádně promixujeme do jemného krému. Krok 11: Osolíme a opepříme dle chuti. Vrátíme hrnec na plotnu a polévku již nevaříme, jen mírně ohříváme. Krok 12: Podáváme s čerstvě mletým pepřem a lístkem bazalky (nebo celerové natě), případně dozdobené lžičkou smetany.

TIP: Jarní polévky - přehled

Zveřejněno 10. 5. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špenátová polévka s řapíkatým celerem a ricottou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vx50

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špenátová polévka s řapíkatým celerem a ricottou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vx50

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

zdravá, jistě dobrá:yes::yes:

Paráda:-K:-p:yes:

Moc hezká a zajímavá polévka.:-p:yes:

Katko, pěkně vylepšená špenátová polévka a máš jí pěkně nazdobenou, vypadá moc hezky a dávám ti 1.bod:yes:

Tématické fráze:
polévka s řapíkatým celerem, polévka s ricotou, špenátová polévka s ricotou, špenatova polévka z lístků, špenátová polévka s ricotou, špenátová polévka s ricotou, špenátová polévka s ricotou, špenátová polévka s riccotou, jak nachystat spenatovou polevku, špenát z celerové natě, polevka s rycottou, penátová polevkas ricotou, spenatova polevka z cerstv, špenátová polévka s ricotou, top recepty špenátová polévka

Suroviny:
cibule šalotka, cibulka jarní, celer, česnek, špenát baby, vývar zeleninový, sýr ricotta, bazalka čerstvá, máslo, olej, pepř mletý, sůl

Přidat fotografie receptu