Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí chléb (výborný)

Domácí křupavý chléb si můžete snadno připravit i vy, podle našeho receptu to zvládnete hravě. Tento chléb potřebuje delší kynutí, ideální je proto zadělat těsto večer a ráno upečete voňavý bochník se zlatou kůrkou.

Hodnocení receptu je 4,7 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

pavla.v

Středně náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 135 min Doba tepelné úpravy: 45 min + několikahodinové kynutí těsta

180 min (135 min příprava + 45 min tepelná úprava, + několikahodinové kynutí těsta)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 522 kJ /
2 754 kcal
Bílkoviny88,13 g
Tuky16,00 g
Vláknina25,88 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4,82 g
Sůl12,00 g
Sacharidy551,38 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny suroviny smícháme a vypracujeme z nich těsto, které dáme kynout. Krok 2: Po 8 až 12 hodinách (ale třeba i po 6, všechno je o teple a o těstě, jak hutný nebo nadýchaný chléb preferujeme) těsto vyndáme na pomoučený vál a gumovou stěrkou nebo pomoučenýma rukama roztaháme silou na placku cca 2-4 cm. Necháme 15 minut odpočívat. Těsto přeložíme na třetiny svrchu a zespodu a pak na třetiny zleva a zprava. Krok 3: Necháme 30 minut zakryté utěrkou odpočívat. Poté ještě dalších 30 minut, ale to už zapneme troubu na 230 °C (spodní a horní ohřev) a tu druhou půlhodinu v ní necháme nahřát pekáč i s pokličkou. Krok 4: Vykynuté těsto přendáme do horkého pekáčku a přiklopíme poklicí. Povrch chleba můžeme posypat dle své chuti. Krok 5: Pečeme 30 minut při 230 °C. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě dalších cca 15 minut.

TIP: Jak uchovat chléb a pečivo co jak nejdéle

Zveřejněno 21. 5. 2013

Poznámka autorky pavla.v

Peču v normálním hrnci.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí chléb (výborný)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JKr2

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí chléb (výborný)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JKr2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

satelit: cesto vyklopíš do rozpálenej nádoby BEZ pečiaceho papiera, priklopíš, okamžite sa začne piecť a neprilepí sa.

Proč musí být nádoba na pečení chleba horká???

Můj první chléb, povedl se a je opravdu výborný, jiný recept ani nebudu zkoušet 🥖👍🏻🤩

Mohu se zeptat, jestli po přeložení a kynutí se chleba ještě nějak tvaruje? A jestli se nemá postříkat vodou. Mám za sebou první pokus, viz foto.

Taxi-Tonda 14. 12. 2017 00:21
:yes:

Včera jsem zadělala a dnes ráno upekla - vynikající, chutný, křupavý, zlaťoučký na povrchu, nadýchaná střídka.Chuť je vyvážená - prostě paráda, budu péct častěji. Díky za typ.Zdena

Dnes upečeno a protože jsem neměla čas čekat tolik hodin,tak kynul necelých šest.A myslím,že nevadí-výborný.Dala jsem foto.:yes:

prave jsem zadelala a zitra budu pect, dam vedet jak to dopadlo

Jdu na to zadelano 12 hodin necham
:-8

Včera večer jsem na něj zadělala, dnes ráno pekla. Na první pokus těsto malinko řidší, dělala jsem z hladké bílé a stačilo by tak 1,25
vody, ale povedl se i tak a já jsem nadšená! :yes::yes::yes:
Budu praktikovat častěji :-D:-D:-K

:-K moc dobrej, jeden aby si hlídal,aby na něj zbylo....

Tématické fráze:
domací chleba v troubě výborný, recept na domácí chléb, domaci chleb recept, výborný domácí chleba, výborný domácí chléb, domácí chleba recept, domácí chleba, recept na výborný domácí chléb, recept na vyborny domaci chleba, domácí chléb, jak upéct domácí chleba, výborný chléb, výborný domácí chleba recept, recept na domací chleba, recepty na domácí chléb, vyborny domaci chleb recept, recept na chléb, výborný chleba, domácí chleby, chleba domací

Suroviny:
mouka hladká, droždí sušené, sůl, kmín drcený, voda, cibulka, česnek, bylinky, škvarky, rajče sušené, olivy

Přidat fotografie receptu