Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nilský okoun s bulgurovou čočkou a omáčkou z jarní cibulky

Hodnocení receptu je 4,4 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

K@tka

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny pro 2

2

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 653 kJ /
1 590 kcal
Bílkoviny24,97 g
Tuky99,68 g
Vláknina31,66 g
Cholesterol 202 mg
Sodík 11,85 g
Sůl31,98 g
Sacharidy136,03 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve si namočte čočku asi tak na hodinu do studené vody. Mezitím si naložte rybu - větvičky citronového tymiánu oberte a ponechejte si jen lístky. Filety okouna potřete asi 3 lžičkami olivového oleje a z obou stran je obalte v připraveném tymiánu. Takto nechte odpočívat po celou dobu přípravy přílohy. Krok 2: 3 větvičky rozmarýnu společně se 3 větvičkami tymiánu zabalte do gázy nebo obinadla tak, aby se z nich mohla uvolnit chuť, ale současně neopadaly jehličky do vody. Krok 3: Namočenou čočku slijte a vsypte do hrnce společně s balíčkem bylinek. Zalijte vodou (neosolenou) a vařte asi tak 25 minut, až čočka změkne, ale nerozvaří se. Krok 4: Zatímco máte čočku na plotně, připravte si omáčku. Jarní cibulky omyjte a oddělte bílou a zelenou část. Obě nakrájejte najemno. V silnostěnné pánvi rozehřejte 1 lžíci másla s 1 lžičkou oleje a smažte na ni nejprve bílou část cibulky. Po 2 minutách přidejte zelenou nať a smažte další 2 minuty, až cibulka mírně změkne. Polovinu cibulky odložte stranou na čočku. Do zbylé cibulky vmíchejte 150g créme fraiche a dochuťte solí i čerstvě mletým pepřem, případně rozřeďte 1 lžící mléka na požadovanou hustotu omáčky. Krok 5: Nastal čas na bulgur. V rendlíku rozpusťte lžíci másla a asi 2 minuty na něm za stálého míchání opékejte bulgur. Zalijte 350 ml vývaru, přidejte svazek bylinek z čočky a vařte asi tak 3 minuty na mírném plameni. Poté zvedněte plamen na maximum a za stálého míchání nechte odpařit zbylý vývar (viz tipy a triky). Krok 6: Bulgur, společně s uvařenou a slitou čočkou přisypte k osmažené cibulce, společně prohřívejte a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Odstavte z plotny, ale přikryjte poklicí, abyste přílohu udrželi v teple. Krok 7: Nakonec je třeba připravit rybu. Filety osolte z obou stran. V silnostěnné pánvi s nepřilnavým povrchem rozpalte tak 3 lžičky olivového oleje a smažte na něm okouna z každé strany tak 4 minuty, až na povrchu krásně zezlátne. Vypněte plamen a rybku nechte ještě asi 2 minuty odpočívat v chladnoucí pánvi. Krok 8: Servírujte společně s bulgurovou čočkou a omáčkou z jarní cibulky.

Zveřejněno 24. 5. 2013

Poznámka autora K@tka

Tipy a triky, stejně jako podrobný fotopostup najdete na: http://www.foodstyle.cz/products/nilsky-okoun-s-bu...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nilský okoun s bulgurovou čočkou a omáčkou z jarní cibulky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xzxr

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nilský okoun s bulgurovou čočkou a omáčkou z jarní cibulky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xzxr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Nilského okouna jsem ještě nejedla. Musím vyzkoušet :-p:yes:

spagetka: To je asi fakt. Nejzdravější by asi vážně bylo nejíst vůbec nic... Ale do toho mám já hooodně daleko ;-)

K@tka:na to bych nesázela díky zamoření moří a oceánů ropnými havárkami, leč něco se papat musí no ;-);-);-)

Colombo65: Děkuji :-K Mě na něm baví hlavně to, že není cítit "rybinou", takže ho můžu jíst i já - zarytý odpůrce ryb. Jen škoda, že není mořský (ty ryby jsou prý zdravější...).

K@tka: dobře, píšu si do diáře :-D:-D:yes::yes::yes:

spagetka: Nemohl, na FOODsytle vkládám recepty vždy v úterý a pátek ;-) Však není všem dnům konec...

Nilský okoun je vynikající ryba a tento recept to jen dokazuje;-);-);-)

Rozhodně mě zaujala příloha, čočku i bulgur mám ráda. :yes:

To tu ten recept nemohl být včera:-S:-D? Byla jsem u rybárny a tam ho měli v nabídce, je teda trošku dražší, ale asi dobrý, recept se mi líbí, uložím, bulgur rádi :-p:-p:yes::yes:

Nikina: :-K

:-O To vypadá nádherně! :yes::-K

Tématické fráze:
bulgur s čočkou, okoun nilský recept na rozmarýnu, okoun nilsky recepty, okoun nilský recept, okoun nilský, osmažená cibulka, nilský okoun recept, recept okoun nilský, okoun recepty, filet a bulgur, okoun nilský citit rybynou, příloha k okounovi, okoun nilský s omáčkou recepty, recept okoun nilský na tymiánu, priloha okoun nilský, jarní cibulka příloha, rybí file na bylinkách zeleninový bukgur ,citronová omáčka, okoun nilský na rozmarýnu, jak připravit jarní cibulku, okoun nilsky priloha

Suroviny:
okoun nilský, tymián, tymián citronový, čočka, rozmarýn čerstvý, cibulka jarní, crème frâiche, bulgur, bujón zeleninový, máslo, olej olivový, mléko,

Přidat fotografie receptu