Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oříšková krupicová halva

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

danielle72 danielle72

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny

Porce: 4 - 5

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 928 kJ /
2 851 kcal
Bílkoviny42,00 g
Tuky93,33 g
Vláknina7,50 g
Cholesterol 30 mg
Sodík 205 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy457,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hrozinky namočíme do vařící vody, můžeme k nim pro chuť přidat trošku rumové tresti nebo je namočit přímo do rumu. Mléko za častého míchání svaříme s cukrem a odstavíme z plotýnky. Krok 2: V pánvi rozpustíme máslo (nebo zhřejeme olej) a přisypeme krupici s mletými nebo sekanými oříšky. Za stálého míchání krupici pražíme, dokud trochu nezezlátne (trvá to asi deset minut). Krok 3: Ke krupici po částech přidáváme mléko a promícháváme, aby nevznikly hrudky. Pak mícháme, dokud se směs nezmění v hmotu připomínající svou konzistencí velmi hustou krupicovou kaši – viz obrázek. Kdo má rád hrozinky a sušené ovoce, přimíchá je do hotové směsi. Krok 4: Připravené menší mističky vymažeme olejem a naplníme krupicovou směsí. Necháme vychladit a pak skladujeme v ledničce, nám ale halva moc chutná i teplá. Krok 5: Můžeme podávat posypané praženými oříšky a mandlemi, posypané čokoládou, zkrátka podle toho, jak má kdo mlsný jazýček :-).

Zveřejněno 3. 6. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Oříšková krupicová halva

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nmA4

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Oříšková krupicová halva

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nmA4

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (23)

Normalne tento typ chalvy miluju, jim ji casto v indicke restauraci. Tak jsem si rekla, ze ji zkusim doma. Recept jsem dodrzela na 100 %, vysledek vypadal rovnez stejne, jako obrazek. Chut ale byla odporna. Smrdelo to jak skvarene sadlo. Uz nebudu opakovat. :no:

werwer77: Samé dobré suroviny, podezřívám ořechy - když jsou dlouho vyloupané v teple, tuk v nich se pokazí a strašně páchnou , jako staré sádlo.;-(

Halvu si občas dělávám. Nyní jsem ji udělala podle tvého receptu. Je výborná:yes: S oříšky je sytá, ale tak dobrá:-K Děkuji

Sarovka: To jsem moc ráda... :-K Už jsem ji dlouho nedělala, a tak děkuji za připomenutí :-)

Ufo: Leni, děkuji za podporu:-K, nějak jsem neměla sílu na to reagovat; a Ty jsi to teď udělala za mě ;-)

V únoru jsem tuto halvu nesla na ochutnávku do místní "africké" restaurce, kde ji majitel hned zařadil na menu. Během pár dní mi vynadal, že si z něj dělají všichni (samozvaní znalci) legraci, že to žádná hlava není, protože tam není již zmíněný sezam atd. atd.... "Logicky" pak vynadal mně...

Někteří by zkrátka měli více číst a méně kritizovat, ale za mě: asi nemá moc cenu s tím bojovat;-)

Lenka : Mýlíš se. Kromě toho mála, co znáš (tedy druhu chalvy z olejnatých semen - mňam), existuje ještě mnoho dalších druhů chalvy/halvy, z nichž nejběžnější je ta pšeničná (pro nejméně 1 miliardu lidí je nejběžnější právě ta krupičná chalva), jak ji dělají např. v Indii (tam dělají i další druhy, např. z mrkve či luštěnin). Ztrapnila ses - jako většina lidí, kteří znají málo, o to však urputněji prohlašují své nedostatečné znalosti za tu PRAVOU a jedinou pravdu. Nenamáhala ses ani kouknout níže na komentář ze 03.06.2013 15:56:34, přesto přidávám odkaz na Wiki (semolina=krupice) http://en.wikipedia.org/wiki/Halva

Aby se to mohlo jmenovat halva, tak by to muselo obsahovat sezamovou nebo slunečnicovou pastu, ta je základem KAŽDÉ PRAVÉ halvy, krom toho, do halvy nepatří mléko, tohle co píšete je obyčejný puding s ořechy
:-O

elen: Elenko, děkuji za důvěru ve mě vloženou:-8 Mně to taky moc chutnalo a jednu misku jsem snědla ještě teplou - původně jsem z ní chtěla jen ochutnat, ale nějak to nešlo zastavit, prostě nešlo :-D:-D:-D

tak jsem si to dopoledne precetla, hned jsem se do toho pustila a musim se priznat, ze jsme mela co delat, abych to jeste teple NESEZRALA-doslova. Vynikajici. Chladi se mi to v lednici, az deti dorazej, budou nadsene. Diky autorce za uzasnej recept.:-K:-K:-K:-8:yes:www.restaurante nueva bodega-calpe.com

:-O to je něco pro mě, sladký já můžu - moooc můžu :yes::-K

danielle72:Dani, brusinkový kompot;-);-)

senky: Jé, Ty jsi rychlík:yes:, děkuji za fotku:-K:-K:-K. Věřím, že si v práci pochutnáte:-) Má to moc zajímavou chuť, ta opržaená krupice s oříšky/mandlemi, že?;-) A co to máš nahoře za ovoce?:-p

Tak Danulko:-K abys věděla, že nekecám, přidala jsem Ti bodík a i foto;-) Dala jsem míň hnědého cukru, příště dám ještě míň;-) mandle a brusinky(rozinky nemusím) a nacpala do jednoporcových silikonek. Je to tedy dobrota:yes::yes:

a na jahodovou variantu by stačily přisypat nasekané jahody do směsi a zamíchat. Jahodovou halvu jsem měla v indické restauraci a moc mi chutnala. Zítra vyzkouším. Díky za recept:yes:

danielle72: Ja som dostala darom chalvu z ázijskej časti Ruska a tá bola zo slnečnice. Mala som z nej zmiešané pocity, vlastne všetci u nás doma. Nie sme na taký typ sladkostí asi zvyknutí.
Ale tvoj mls sa mi veľmi páči, práve ma začala honiť mlsná.;-)

Dani,Ty jsi studnice velice chutných dobrot:-*Moc se mi tahle sladká mňamina líbí:-p:yes::-K

A nedá pokoj a nedá:-K :-D Udělám na zítra do práce:yes::yes: čeká nás těžký den a budeme potřebovat něco na nervy;-)

Tématické fráze:
halva recept, halva, co je halva, recept na indická halva, recept na halvu, recept halva, jahodova halva, indicka halva, krupicová chalva, halva recepty, indicka chalva, co je to halva, domácí halva, indicka halva recept, halva jahodová, chalva z krupice, ruská chalva, co to je halva, arabska halva recept, recept na chalvu

Suroviny:
mléko polotučné, cukr, krupice dětská, olej, ořechy strouhané, rozinky, rum, meruňky, brusinky

Přidat fotografie receptu