Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bigos pana Tadeusza

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

gmptop gmptop

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 399 kJ /
4 159 kcal
Bílkoviny457,81 g
Tuky165,34 g
Vláknina82,10 g
Cholesterol 1,01 g
Sodík 17,21 g
Sůl41,50 g
Sacharidy142,03 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Přípravu bigosu začínám večer před dnem vaření. Začnu namočením hub do menšího množství vody. Potom je lehce povařím a dám do hrnce i s vodou ve které byly povařeny. Krok 2: Na řadě je zelí. Dbám na to, aby nebylo ani příliš kyselé ani slané. V takových případech ho propláchnu vodou. Posekám zelí na menší kousky. Zalévám vývarem, přidávám lístky vavřínu a jalovec, zakrývám pokličkou a vařím na pomalém ohni. Vždy na to beru ten největší hrnec, který doma vlastním, ale i tak se povětšinou ukáže, že jen s námahou tím vším míchám. Krok 3: V druhém hrnci (přiměřeně rozumnějších rozměrů) zalévám vodou pokrájené zelí a rovněž vařím. Za občasného míchání, aby se nepřipálilo. Krok 4: Zatím co se zelí vaří, pokrájím maso a klobásy na kostky, orestuji na sádle, stáhnu z pánve šikovně do hrnce se zelím (tak aby mi tam zůstal tuk na osmahnutí cibule.). Osmahnu cibuli do sklovita a přihodím do hrnce. Krok 5: Určitě se spousta z vás otřásá jen při pomyšlení na sádlo, které je tu použité, ale pravý bigos, to nejsou medailony na másle připravované, ani zeleninka na oleji – nejlépe olivovém. Pravý bigos chce sádlo a basta. Krok 6: Někteří tvrdí, že uzené a klobása by se mělo restovat odděleně od syrového masa, ale s tím si nedělám hlavu.
Takže přecházím k meritu věci. Všechno mám v tom největším domácím hrnci, přidávám švestky, rajský protlak, houby i s jejich vodou, víno. Osolím, jen opatrně, ale s pepřem nešetřím. Krok 7: Přikrývám pokličkou a všechno vařím na pomalém ohni několik, hodin. Nezapomínám čas od času promíchat, neboť připálené zelí chutná opravdu hrozně. Pokud by bigos v jakémkoliv momentu inklinoval k přichycování, přilévám vodu nebo vývar, podle toho co je po ruce. Krok 8: Konečně stahuji hrnec z plotny a ochutnávám. Je to velmi dobré, ale ještě ne ideální. Nechávám vychladit, pokud mám tu možnost a venku mrzne, nechám přejít mrazem. Druhého dne bafnu hrnec a znovu ještě tak hodinku povařím.

Bigos dosahuje ideálu a dokonalosti po několikanásobném zchlazení a opětovném ohřátí. Jenomže, málo kdy se to povede. Neb i u mne „bigos prchá jako vůně“ jak praví básník.....

Zveřejněno 16. 6. 2013

Poznámka autora gmptop

Adam Mickiewicz „Pan Tadeusz”

Księga IV Dyplomatyka i łowy.

„W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno

Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;

Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,

Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.

Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,

Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.

Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada

Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.

Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,

Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;

Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa

Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;

I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie

Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie

I powietrze dokoła zionie aromatem.

Bigos już gotów. Strzelcy z trzykrotnym wiwatem,

Zbrojni łyżkami, biegną i bodą naczynie,

Miedź grzmi, dym bucha, bigos jak kamfora ginie,

Zniknął, uleciał; tylko w czeluściach saganów

Wre para, jak w kraterze zagasłych wulkanów.”

Tam v kotlících bigos hřáli. Těžko básníkovi

bigosu vůni, chuť i barvu podat slovy;

sluch pojme slov jen zvuky, rýmované stopy,

však tresti žaludek z nich městský nepochopí.

Neb jídla litevská i písně – cenit k tomu

Žít nutno na vsi, zdráv být, z honby brát se domů.

Leč chutným bigos jest i bez podmínek takých,

neb umělou je skladbou zelin všelijakých,

z nichž zeli sekané jde při něm nad vše jiné,

když, jak dí pořekadlo, samo do úst plyne.

To z vybraného masa nejlepší kusy

se v kotli uzavřeno ve své šťávě dusí,

mok ze všech žil jí prýští, žárem klokotaje,

až z nádoby to varem kypí přes okraje

a kořeněnou vůní povětří kol vssává.

Již bigos hotov. Lovci třikrát křikli „sláva”;

lžícemi zbrojný útok vedou v nádob lůně,

měď hřmí, dým buchá, bigos prchá jako vůně,

již zmizel, uletěl již! Prázdné kotle zejí,

z nich páry jako z jícnů zhaslých sopek vějí.

Překlad: Elišky Krásnohorské

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bigos pana Tadeusza

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DZjA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bigos pana Tadeusza

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DZjA

Komentáře (34)

A kdy se přidá víno a protlak? Recept pěkný, ale postup je nedostatečný, nikdy jsem to nevařila a moc si s tím nevím rady.

Coleta: Když už máš obě zelí a maso v jednom hrnci, dáš rajský , víno ,švestky a podle libosti černý pepř - hodně ! Dávám celý pepř 1 PL lžíce , doleju vývar ! Vařím ještě 1,5 hodiny. Vypnu a šup s tím na terasu na stolek. Jalovec ,houby a bobkový list , to jde do kysaného zelí "ihned" na začátku vaření ! Má tam dvakrát napsané houby a to mate!

Kdy prosím přídáváte hlávkové zelí, resp. je mi nejasný postup v receptu, kdy dávám zelí a pak teprve maso. To zelí musí být uvařené do mrtva, ne? A kdy přidat kyselé zelí. A bobkový list a jalovec patří k hlávkovému zelí? Trochu se v postupu ztrácím. Díky za odpověď.

magdalenka: Ja sa s tým netento, mäsko opekám a pridávam naberačkou priamo do zelíčka ! Klobásu opečiem s cibulkou a ku koncu pridám. Aby sa mi moc nevyvarila!

Zobrazit 2 starší odpovědi

tak konečně jsem tento recept našla :-) ...před 12ti lety jsem ho jedla na Silvestra u známých známého :-D v Polsku...šíleně mi to zachutnalo,ale nevěděla jsem jak se to jmenuje...díky :-) a taky ještě nějakou polívku(červená-zřejmě z řepy) co se k ní přikusovalo něco jako smažené masové koule-výbornééé,ví někdo název,recept?:-Q

Tak bigos mám hotový a jdu ho dát do chladu :-). Zítra odpoledne jej budu podávat na oslavě narozenin tak jsem zvědavá na úspěch :). Jen jsem tam nalila trochu nálevu ze zelí což jsem asi neměla dělat, protože se mi zdá celkem kyselý, ale uvidíme zítra jak se chutě ještě spojí, po odležení a opětovném provaření :). Děkuji za recept :).

Bigos se mi již hotový chladí v sedmilitrovém hrnci na balkoně a čeká jej zítra opětovné povaření.Dobře jsem si pročetl rady autora a trochu jsem pozměnil postup při vaření.Nevařím pro rotu vojáků proto váha masa byla do 40 dkg.Do skleněného pekáčku jsem uložil kuřecí stehno k němu dvě gombasecké klobásky z Penny,na kostky vepřové,na plátky hovězí.Osolené pomaštěné podlité červeným vínem zakryté víkem to šlo do trouby.Kilovou hlávku zelí jsem po nakrouhání vložil do největšího hrnce ve kterém jsem nejprve posmažil špek na kostičky v množství tak že zhruba pokrývaly dno.Na základ šla pokrájená cibule středně velká -pět kusů.Jak zesklovatěla přidal jsem kostky uzené krkovičky (plátek dvoucentimetrový).v jiném hrnci jsem vařil půl litru Masoxu ve kterém se současně vařily uzené kosti s masem ve velikosti dvou pěstí.Během míchání hlávkového zelí jsem nakukoval do pekáče a jak bylo stehno měkké sundal jsem víko a slabě dopákal.Vytažené osmahnuté stehno jsem trochu ochladil a obral od kosti a maso dal k zelí,totéž jsem udělal z uzenými kostmi.Kosti do koše a maso do zelí.Dvě klobásky po rozřezání podélce a pak na půlměsíčky šly do zelí stejně jako kostky vepřového a výpek,plus vývar z Masoxu.Plátky hovězího které v troubě byly nejdéle po nakrájení šly komplet i ze zbylým vývarem do zelí.Taky tam skončil celer.jalovec,do dlaně švestek(sušených)a hrst škvarků.Pak půl kg sáček kysaného zelí a celá plechovka zelí o váze 850gr z Lídlu.Při stálem míchání šla do zelí obsah skleničky červené řepy ( Hamé 330gr) a hrnec již nebyl schopen přijmout plánované fazole v konservě a kysanou smetanu.Obojí do hrnce půjde až odeberu s tím že smetanu nebudu dávat do celého obsahu ale jen část do odebrané části určené ke konzumaci.Hrstka namočených hub byla vložena již s hlávkovým zelím rovněž kromě pepře i na špičku příborového nože caenského pepře.Ochutnávka bude až zítra po nejméně hodinovém povaření a pak využiji všech rad o uskladnění v mrazničce atd.Místa v ní bude maximálně na dvě porce tak plánuji podělit rodinu a známé.Zdravím diskutující. drlik.k@seznam.cz

Bigos dělám velice ráda. Suroviny stejné, postup podobný, ale téměř vždy si přečtu u vaření tento recept i s překrásnými verši na závěr. A poslechnu si Polonezu z Pana Tadeusza:-K Díky! I z vaření se dá udělat malý svátek :-)

Irrenko, já to chápu tak, že houby namočíš, v téže vodě uvaříš a pak i s vodou, v níž se vařily dáš do toho velkého hrnce.
Mě spíš zarazilo, že houby se dávají do velkého hrnce jako první. Ale pak jsou tam ještě jednou, až mezi posledními surovinami (myslím, že toto je správně).
:-S Popis receptu je sice hezký na čtení, ale moc rozvláčný na vaření - ztrácím se v něm.
:-p Jinak bude papáníčko určitě vynikající.

Ještě jsem bigos nikdy nejedla, ale určitě se polepším;-)Je to krásně napsaný recept:yes::yes::yes:
Možná to špatně chápu:-8, ale nemělo tam být v popisu u věty "Potom je lehce povařím a dám do hrnce i s vodou ve které byly povařeny", místo povařeny - namočeny????? Je to maličkost, tak se předem omlouvám jestli to chápu špatně:-8

senky: ...aby tak smutno nebylo, tož Poloneza z Pana Tadeusza
http://www.youtube.com/watch?v=8_Tbc_XTnPw

senky: hezký fotky, líběj se mi. Sám nejsem mistr fotografie a tak se raději stříhám takovéto činnosti. :-K

senky: Přesně tak, čím rozleženější tím lepší:yes::yes:. Kdo to má ale vydržet že jo :-D:-D:-D. Fakt je výborné uvařit hodně a dát do mrazáku ;-):-p:yes::yes:

Vařila jsem ze čtvrtku na pátek v noci v pomalém hrnci, dnes je nejlepší, ale bohužel jen velmi malý zbyteček:-p:-p můj tecept se liší pouze v tom, že v něm nejsou houby:-p, švestky bych dala ráda, ale zapomněla jsem koupit:-8:-8 příště se polepším.
Už jsem bodovala, jen si dovolím přidat foto, aby receptík nebyl tak smutný:-) Pokud se autorovi nebude líbit, není problém, smažu;-)
P.S. Návštěva zládovala tyto misky plné po okraj:-D:-D

Bigos jsem kdysi dávno vařila, recept mám někde založený:-8 ale tento recept a celé povídání okolo se mi tak líbí:yes::yes: že musím brzy vyzkoušet:-);-)

Není tomu tak dávno, byl jsem příteli za svědka na druhé, v jeho osmapadesátiletém životě, svatbě. V tomto jarém – leč vystaršeném – věku setkal se s prní láskou z let malin nezralých. (bližší každá kníha „Červené knihovny, Knihy srdce, atp.) Shodou okolností právě v městě zamilovaných v Chelmne (přechovávají tam ostatky sv. Valentýna).blog.zw.com.pl/zabytki/2010/02/14/wycieczka-do-miasta-zakochanych/
Nevěsta pocházela ze 13 sourozenců. Na druhý den se konaly „popravky“, při kterých pochopitelně musel být i bigos. Všech třináct sourozenců + jeden novomanžel se rozhádali o nejlepší recepis na bigos. Pochopitelně, že se řešilo kdy dávat zelí a jaké. Kdyby to nerozstřihla šestadevadesátiletá maminka tak z toho byla „krvavá svatba“. V konečné fázi - to už maminka byla pryč – se pohádali o barscz, ale do toho jsem se musel taky vložit. Jasně nejlepší je můj.
Mimochodem v kostele Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny. Kde jsou uloženy ostatky sv. Valentýna, jim visí z klenby na řetěze jelení hlava s obrovskými parohy! Tak nevim jak to vlastně je…
Simon Syrenius v roce 1613 napsal:“ Mogłoby się wydawać, że wykonanie bigosu nie jest skomplikowane, Skladniky to kapusta i rozne rodzaje mięsa, ale diabeł tkwi w szczegółach, dla tego w każdym domu bigos szmakuje inaczej.“ Dále píše že: „kapusta ustom chętliwa i szmaczna, zwlaszcza kwaszona.”
Encyklopedia staropolska v roce 1900 zas uvádí: „ Stare gospodynie wiedzą z tradycji, że bigos robiono zawsze bądż z kapusty kwaszonej szatkowanej, bądż z niekwaszonej - ale na kwasie burakowim.
Tolik tedy k diskusi, jaké a kdy dávat zelí do bigosu.

spagetka:
Děkuji za odpověd,líbí se mi i Váš recept a v komentíku pro tento jste napsala,že s vínkem vyzkoušíte,tak váhám který že to bude.:-K:-p
Hezký den přeji.

helwe59: Zelí určitě vaříš zvlášť. Je lepší nejprve vařit hlávkové (má delší dobu varu) a až po cca 20 min. přidat kysané a dovařit do měkka. Můžeš i každé zvlášť, ale zbytečně si přiděláš nádobí.

Není mi jasné ve které fázi vaření přidám hlávkové zelí ke kysanému.
Vše jsem pochopila ale podle popisu se zelí vaří zvlášt ano?

Hned jak jsem začala číst jsem věděla, kdo je autorem. Moc hezké;-):yes::yes:

To musím udělat podle Vás, já ho dělám proti Vám moc zjednodušený, ale tento recept ukládám a hodnotím:yes::yes:

Na bigos stále sbírám odvahu, váš recept je velmi inspirující:yes:.

gmptop: moudrá to slova
čumím jak sova.
Tiše si tu mlaskám,
s receptem se laskám.........:-p::yes::yes:

Zerduska: ono záleží opravdu ale na zvyku té které rodiny. Já sice také dávám obojí, autor tu taky, ale u strejdy jen kysané a ochutnala jsem i jen ze sladkého. Takže tisíc druhů bigosů, tisíc chutí :-D:-D:-D;-);-);-)

Zerduska: ale autor taky dává kyselé i hlávkové;-)

jo, bigos to je dobrůtka. Vzpomínám, jak můj muž ze Slezska rodem připravil kdysi desetilitrový kastrol na oslavu kamarádky narozenin. nezapomenutelným byl pohled na jistého nejmenovaného, bohatého, jak seděl, měl kastrol mezi koleny a vyjídal zbytky ode dna s labužnickým výrazem.
jinak - my tam ale dáváme napůl sladké a napůl kysané zelí. připadá mi to takové jemnější.
co vy na to?
Z.

Vazne,tvuj popis je nadherny. Ja miluji obyc. segedynsky gulas, toto je primo fascinujici. I kdyz venku mame skoro 30°C, ochutnala bych urcite a s chuti.

zizala: Ty vostudo, jak to, žes tohle opominula?:-O:-O:-D:-D:-D. marš zítra do knihovny. ;-);-):yes::yes::yes:

:-O:-)):-)) Krásné počtení, děkuji:-K. Nic od pana Mickiewicze jsem nečetla :-8, ale pokud je celá knížka tak pěkná, jako tato pasáž, asi si ji vypůjčím v knihovně ;-)

Miloško, umíš...:yes:
Dnes som povečerala pri špliechaní mora šalát z chobotnice...ale bigos je bigos. U nás sa udomácnil, varím v kotli a nikdy ho nie je dosť.
Páčko. :-K

Postup máš podobný jako já, i závěr se mi líbí, správný bigos se musí rozležet, uležet, proto dělám hodně porcí a marš s nima do mražáku.:-D:-D:-D, je fakt, že kolik Poláků, tolik variant bigosu a tahle není určo špatná, neb všechny varianty bigosu mi moc chutnaly, díky příbuzným v Polsku, tohle s tím vínkem určitě zkusím :-p:yes::yes::yes:

Bigos jsem měla tu čest ochutnat asi dvakrát a přímo mne nadchnul, zrovna jako tvůj popis vaření:-D;-):yes::yes:

Tématické fráze:
bigos nejlepší recepty, bigos nejlepší recept, výborný vynikající bigos bigoš, bigos, bigos.pl, bigos.pl, bigos recept, povaření masa před uzením, připálené zelí, vepřový bigoš, jak uvařit bigus, bigos-nejlepší recept, bigoš v pomalém hrnci, kwaszona kapusta, bigos z uzeného masa, povareni klobas pred uzenim, pravy bigos, watch krvavý valentýn, bigos recept sušené švestky, bigos pl

Suroviny:
zelí kysané, zelí hlávkové, maso hovězí, klobása, bok uzený, vývar, švestky sušené, houby sušené, cibule, víno červené, protlak rajčatový, vavřín, jalovec, sádlo

Přidat fotografie receptu