Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

"Sedmikráskový med" s limetami a třtinovým cukrem

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

K@tka

Náročný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 90 min

130 min (40 min příprava + 90 min tepelná úprava)

Podobně jako připravujeme pampeliškový med, můžeme připravit med, či spíše sirup, i ze sedmikrásek. Jeho jemnou chuť doplní voňavé limety. Med poslouží na doslazení jídel, nebo může pomoci při kašli a zánětech v krku.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie23 173 kJ /
5 539 kcal
Bílkoviny1,37 g
Tuky0,34 g
Vláknina6,17 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 39 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 379,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sedmikráskám odštípejte pomocí nehtů stonky těsně pod hlavičkami, abyste měli jen čistý květ. Krok 2: Květy nasypte do větší mísy, zalijte studenou vodou a nechte alespoň 20 minut máčet, abyste odplavili veškerý hmyz. Krok 3: Mezitím připravte limetky. Pomocí škrabky na brambory je zbavte zelené kůry a ostrým nožem nakrájejte na tenká kolečka. Krok 4: Jakmile jsou květy krásně čisté, slijte vodu a přesuňte je do tepluvzdorné nádoby s víkem (výborně se hodí hrnec s poklicí). Krok 5: Přidejte nakrájené limety a zalijte litrem vroucí vody. Nechejte zchladnout na pokojovou teplotu, přiklopte poklicí a uložte alespoň na 3, lépe však na 5 dnů do lednice. Krok 6: Uleželý odvar slijte pomocí cedníku vyloženého čistou utěrkou a obsah utěrky ještě pořádně vyždímejte, abyste ze sedmikrásek i limetek dostali co nejvíce chuti. Krok 7: Čistý výluh přesuňte do hrnce nebo hluboké pánve s nepřilnavým dnem a přisypte veškerý třtinový cukr. Krok 8: Med vařte na nižším středním plameni (tedy na tom skoro nejslabším) za stálého míchání. Jakmile se na povrchu medu vytvoří hustá světlá pěna, odstraňte ji pomocí malého cedníčku. Krok 9: Během vaření bude mít pravděpodobně med několikrát tendence vzkypět a jít vám naproti (proto je třeba se od plotny nevzdalovat) – v tu chvíli plamen snižte na minimum a míchejte, dokud se hladina opět nezklidní. Po chvíli opět trošku zvyšte plamen. Krok 10: Abyste poznali, zda má med vyhovující konzistenci, ukápněte trošku na talířek a vložte ho na pár minut do ledničky, aby zcela vychladl. Pak do něj smočte prst a zvedněte ho nahoru – pokud se med krásně táhne a jeho vlákno hezky drží a netrhá se, máte hotovo. Krok 11: Horkým medem naplňte pomocí naběračky připravené čisté sklenice (před plněním je dobré propláchnout sklenice horkou vodou, aby pod vřelým medem nepopraskaly). Krok 12: Zavíčkujte, pořádně utáhněte závit, otočte sklenice dnem vzhůru a takto je nechejte vychladnout.

TIP: Jak udělat sirup a med ze sedmikrásek

Zveřejněno 18. 6. 2013

Poznámka autora K@tka

Tipy a triky k receptu, stejně jako podrobný fotopostup najdete na: http://www.foodstyle.cz/products/sedmikraskovy-med...

Sedmikráskový med podávejte do čaje při úporném vlhkém kašli (protože usnadňuje vykašlávání), ale i na palačinky namísto sirupu, nebo třeba k snídaňovým toastům.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Sedmikráskový med" s limetami a třtinovým cukrem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2qZj

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Sedmikráskový med" s limetami a třtinovým cukrem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2qZj

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Devcata kolik sklenic ztoho mate??dekuji

Bosana: Na váhu je to asi 55g sedmikrásek ;-)

Když se mi nechtělo počítat pampelišky do 400 ks tak jsem prostě položila na váhu 10 květů a vypočítala kolik bude vážit +- 400 ks. Asi bych postupovala stejně u sedmikrásek,vážila bych rovnou 100 ks.
Zkusím ho,miluju tyhle přírodní věci. je to skvělý recept.:-K:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

asi pracnější, ale jistě skvělé:-K:-):yes::yes:

;-):-p:yes:

Katuš,podobně dělávám lipový med:-pale s květy není taková piplačka,jako přichystat těch 1000květů sedmikrásky:-)to bych asi nedala:-D
Máš to moc hezky popsané a k tomu moc príma fotky:-K:-K:yes:

Znám z dětství, sama jsem ho ale nedělala. A souhlas, sedmikrásky jsou výborná léčivka na kašel(v kombinaci s podbělem):-p:yes:

K@tko, teda ten med se mi moc líbí a sedmikrásek mám hóóódně, ale počítat do tisíce:-Oó šmarja jósef a ta piplačka s tím, ale nic méně mě to moc láká-no uvidím, třeba se přemluvím a spáchám ho:-D Máš 3.bod:yes:

:yes::-p:-K

:yes::-p;-)

Tématické fráze:
sedmikráskový med, sedmikraskovy med recept, sedmikráskový med 1000květů, zdravý sedmikráskový med, sedmikráskový med s limetkou, sedmikráskový med se zázvorem, sedmikráskový sirup na kašel, med ze sedmikrasek, med z pampelisek a sedmikrasek, 800 ks sedmikráskový med, med z květů sedmikrásek, med z pampelišek bez cukru, jak dlouho varit sedmikraskovy med, sedmikraskovy med bez vareni, sedmikráskový sirup 1000 květů, sedmikraskovy med, cukr trtinovy s limetkou recepty, sirup z květů černého bezu s třtinovým cukrem recept, váha medu, sedmikráskový med limetky

Suroviny:
květy sedmikrásky, cukr třtinový, limetka

Přidat fotografie receptu