Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kapustnica

Vydatná kapustnica vydá i za hlavní jídlo, stačí si k ní ukrojit pořádný krajíc čerstvého chleba. Vylepšit jí můžete třeba haluškami, smetanou, domácí uzenou slaninou anebo jen čerstvou petrželkou.

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Semy.cz

Náročný

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 487 kJ /
833 kcal
Bílkoviny61,30 g
Tuky17,01 g
Vláknina35,08 g
Cholesterol 106 mg
Sodík 381 mg
Sůl0,60 g
Sacharidy94,98 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do vody dáme vařit uzené maso i syrové asi 1/2 hod, potom přidáme zelí, klobásku, kořenovou zeleninu, cibuli, koření celé i mleté, česnek stačí 3-4 stroužky, kmín a to vaříme dohromady dokud není všechno měkké. Krok 2: Zvlášť vaříme brambory v druhém hrnci aby byly měkké. Dáme do polévky před dokončením. Krok 3: Když máme houby, tak je spaříme v horké vodě a necháme trochu vylouhovat potom vodu slejeme a přidáme do polévky hned na začátku. Krok 4: Nakonec se udělá zápražka s cibulkou a hladkou moukou. Když někdo nemá rád zápražku, tak před dovařením může postrouhat syrový brambor do polévky. Povaříme ještě asi 5 minut.

TIP: Jak uvařit kapustnici-návod

Zveřejněno 7. 1. 2009

Poznámka autorky Semy.cz

Tradiční slovenské jídlo. Tuto polévku můžete vařit i bez masa.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kapustnica

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/73Kr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kapustnica

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/73Kr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

Kulicka223: Janka si to uz, bohuzial, neprecita. ;-(

JanaDorazinova: Moje tchýně sice není ani z Košic nebo ze Strečna , ale kapustnici umí taky dobrou podle svého receptu podobného Valašské kyselici :-):-):-)

Legenda: doplnené.

Skvělý recept! Jen v ingrediencích chybí maso a jaké houby. Mají být sušené houby, maso vepřové, třeba plec.
Ale fakt jako na Slovensku. Poštěstí se mě, že jsem koupil výborné Slovenské zelí od firmy Andaco.

Semy.cz: dovolila jsem si přidat fotku, měla jsem trochu jiný postup, ale nechtěla jsem dávat nový recept. Polévka je výborná a posílám bodík;-):yes:+

znam ji a je vyborna.mnam

Jano, koukám tvoje taky vypadá pěkně, jsem ráda že chutná ;-)

Dovolila jsem si přidat fotečku, moc dobrá!!!:-p:yes:

To máš pravdu:-D:-D Vyskúšaj raz našu kapustnicu:-D:-D

No napadlo mě to že jsi z Košic :-D:-D
Oni jsou přímo z Košic, snad i maminka byla tuším(maminka tchýně)...no ale jak říkáš, každý si to upraví podle sebe...a pak je každý recept originál...:-))

Semy, ja som z Košíc :-D:-D:-D:-D:-D aj keď pochádzam z Prešova:-D V Košiciach už bývam 35 rokov. O tej koreňovej zelenine počujem skutočne prvý raz. Aj pochádzajú z Košíc alebo sa tu len prisťahovali ?

tejaja..mě je jasné že jich je plno:-) Manželova rodina je z Košic, takže taky východ..:-)

Semy tak koukám, že obě máme tchýně na Slovensku?:-D Protože tenhle recept, o kterém píšu já je zase od mé tchýně ze Strečna! Terezka má pravdu, jiný kraj, jiný mrav, jiné jídlo. Hlavně, že nám chutná, ne?;-)

Semy, slovenských originálov je veľa:-D:-D Závisí od toho, odkiaľ to vezmeš. Inak sa robí u nás na východe, inak ešte východnejšie, niekde so sušenými slivkami, niekde s vajíčkom, niekde so zemiakmi, inde s papcunom...niekde dokonca s minimom kapusty, len s juškou ( lákem )...ale o koreňovej zelenine do kapustnice počujem prvý raz:-O ale proti gustu žiaden dišputát:-)) U nás sa robí kapustnica takto : http://www.toprecepty.cz/recept/3048-babiccina-kap...

Je to recept od mojí slovenské tchýně, takže originál ze Slovenska :-) dělala jsem jí poprvé na štědrý večer a byla opravdu výborná. A vypadá to že do 14 dnů budu dělat znova:-D

Já dělám kapustnici podobně, jen dávám méně zelí a přidávám vodu ze zelí. Taky bez klobásky, jen s uzeným a pokud je po zabíjačce, tak vlastně vývar ze všeho, co se vaří v kotli;-) No a já dávám halušky místo brambor. Ale i tohle bude určitě suprová polévka!:-p

Papriko díky :-) příbory jsou z Ikei..jako skoro vše u nás :D
Z těch lžící se jí trochu zvláštně..jde o zvyk. Nejde do ní nabrat tolik jako do klasické...ale jinak jsme s těma příborama moc spokojený. A je pravd aže doma polívku moc často nemáme...:-) Hlavně nože josu super, ostré:yes:

Zelňačku taky můžu. :-p
Semy - krásná fotka. Už dlouho obdivuji tvé talíře a teď vidím i krásné stylové příbory. Jak se z té lžíce jí? Má takový zvláštní tvar.:-O

Tématické fráze:
kapustnica, kapustnica s klobasou, kapustnica recept, polévka kapustnica, jak dlouho vařit brambory, jak dlouho vařit uzené maso, jak dlouho vařit uzené, kapustnica s uzeným, kapustnice, kapustnica recepty, zápražka, polévka ze syrového zelí, recept na kapustnicu, kapustnica polevka, kapusnice, jak vařit uzené maso, kapusnica, jak dlouho vařit klobásku, jak dlouho vařit klobásky, recepty kapustnica

Suroviny:
zelí, voda, maso uzené, maso vepřové, brambory, zelenina kořenová, houby sušené, česnek, cibule, kmín celý, sůl, pepř černý, paprika čerstvá červená, mouka hladká, máslo, cibule

Přidat fotografie receptu