Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Djuveč (džuveč)

Tradiční balkánskou pochoutkou je djuveč s neodolatelnou kombinaci jemného koření, čerstvé zeleniny a šťavnatého masa. K tomuto sytému jídlu, které si vás podmaní svojí chutí, ani není potřeba vařit přílohu.

Hodnocení receptu je 4,7 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 50 min

80 min (30 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 595 kJ /
2 293 kcal
Bílkoviny158,86 g
Tuky53,95 g
Vláknina25,55 g
Cholesterol 357 mg
Sodík 415 mg
Sůl0,84 g
Sacharidy281,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Zeleninu a brambory nakrájíme na kostky. Krok 2: Na sádle zpěníme cibuli, přidáme maso, osmažíme, přidáme zeleninu, vmícháme sůl, koření a podlijeme trochou vývaru. Krok 3: Dusíme půl hodiny. Poté přidáme rýži a brambory Krok 4: Dusíme do měkka a dle potřeby doléváme vývar. Musí to být takové hustější.

TIP: Dušené maso - nejlepší recepty

Zveřejněno 9. 1. 2009

Poznámka autorky Bibinka

Jako přílohu lze dát ještě čerstvý chlebík, nebo uvařím brambory či rýži extra a použiji jako přílohu.

Dělám minimálně 1x do měsíce a třeba jen ze dvou, nebo jednoho druhu masa. I tak nám to moc chutná.

Zdroj: Co chutná v Evropě (toto je z Chorvatska).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Djuveč (džuveč)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADZP

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Djuveč (džuveč)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADZP

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (18)

tyhlety džuveče, kavarmy, jachnie apod. Bulharské (balkánské) jídla je skvělé dělat v našich originál bulharských zapékacích hrncích "džuvečích".
najdete je na www.i-keramika.cz
doufám že příspěvek nesmažou, nechci aby to vypadalo jako laciná reklama. já jen, že málokdo ví že se to dá u nás koupit a pak se s tím chudáci lidi tahaj z dovolený, je to velký, těžký a zabírá jim to místo - místo toho aby si raději z bulharska dovezli flašku rakije...

Bibi dneska vařím, ale jen z vepřového, hovězí nemám doma:-8:yes:

Nezdá sa Vám divné pridať k jedlu, v ktorom je ryža ešte ryžu ako prílohu alebo vôbec nejakú prílohu?
Videli ste niekdy, že keď si objednáte Paellu dostanete k nej ešte ďalšiu ryžu? Ja nie a som tu už dlhé roky.

moc děkuji je to skveli recept :-K

PS: Jeste bych rada upresnila svuj nazor. Sama se neodrikam prizpusobovani autentickych receptu vlastnim chutim a moznostem. Ovsem vzdy se snazim uchovat zakladni charakter zvolene kuchyne z konkretni lokality - a to je asi to dulezite! Vzdyt kazda domacnost v kazde oblasti konkretni jidlo upravuje jinak.
Jako typicky priklad uvadim nasi SVICKOVOU. Kdo z vas neochutnal mnoho variant tohoto naseho typickeho ceskeho chodu? … a nektere z nich maji spolecny jen ten nazev!
A proto varme cokoli, jen kdyz nam chutna, jen budme opatrni na nazvy!!!!

Po precteni vaseho receptu jsem si prave rikala totez co vam napsal autor: \"Grapin dne 10. 1. 2009\". Jsem moc rada, ze muj nazor jiz nekdo napsal prede mnou za mne.

Teprve dneska jsem objevila tento recept.Dělám skoro totožně.Skopové dávám jenom když ho mám.Místo baklažánu někdy cuketu. Ten baklažán tady u nás nekoupím vůbec, to jenon když jedu do města. Brambory nedávám vůbec, mužský je tam nechtějí.Rýže dávám daleko víc. Hotové sypu sýrem. Je to skoro obdoba rizota, ale tohle nám víc chutná.
jo ještě přidávám feferonku, ta u nás musí být ve všem.:-K:-K:-K

Dnes byl opět k obědu a bez přílohy. Dala jsem dost rýže i brambor, tak nebylo třeba:-pPřidám si sem fotku repete;-)

Já "džuveč" dělám tak, že do velkého vymaštěného papiňáku vrstvím na plátky syrové brambory,cibuli,zeleninu(hodně kapusty, květák,mrkev, kedlub)
s plátky masa hovězího, vepřového a skopového je-li.Vše prosypávám vypranou rýží a kořením na jehněčí + solím. Vše podliju dostatkem vody, uzavřu a dusím 1/2 hod.Naše 6 členná rodina toto jídlo z 1 hrnce miluje.

Maruško H.,jsem moc ráda, že jsem se Ti trefila tím receptem do "znovuobjevení":-! Ať Ti chutná:-p

Bibinka...tak za tenhle recept jsem vážně vděčná.Kdysi jsem ho dělávala,ale úplně mi nějak vypadl z hlavy.Je to báječné jídlo.Určitě ho udělám brzy:-)):yes:

gropin a nemohla by si ten recept normalne vlozit do databazy?
musela by si sa ale zaregistrovat;-)

Moc děkuji za změnu názvu a za odstranění nežádoucí duplicity příspěvku.

Grapin a název receptu jsem na Tvé doporučení změnila.:yes:

Grapin, velmi Ti děkuji za popis opravdu pravého djuveče:yes:
Ono je to s ním tak, že manžel sloužil u vás v UN (Unprofor)a tam mu nesmírně ten Djuveč moc chutnal:-p, tak jsem po něm pátrala a vypátrala tento v Chorvatské kuchyni v kuchařce: Co chutná v Evropě. Pokusím se ho jistě někdy udělat podle Tebe.;-) Ď

Možná, že je to dobré, ale není to pravý djuveć. Pocházím ze srbsko-chorvatské hranice, tak bych to měla vědět. Pravý djuveć se dusí v troubě - maso pohromadě s bramabory, rýží i zeleninou, s tím že maso se nejprve opeče na skoro suché pánvičce, jen lehce potřené olejem nebo se opraží na grilu nad prořezem z vinné révy. Tím se právě získává ona jedinečná chuť. Zelenina, brambory ani maso se nesmí krájet na kostky, ale na tenké plátky a prokládají se jednotlivé vrstvy. Nepoužíváme bobkový list a neslyšela jsem ani o paprice, ale často naskládáné vrstvy před pečením místo vody zaléváme lehce osolenou šťávou z rajčat. A NIKDY, ale NIKDY se nesmí použít sádlo. U nás žije hodně muslimů, používáme takřka výhradně olej a mnoho z nás, i když muslimové nejsme, nepoužíváme ani vepřové. Djuveć děláme často i z králíka, velmi často z kozy, skopové je vůbec nejlepší druh masa pro naši kuchyni.
Neříkám, že recept, který napsala Bibinka je špatný, ale není to djuveć a já bych byla ráda, aby vyškrtla aspoň slovo pravý z názvu.

Marti, fakt je suprovej:-p

musí být výborný :-p

Tématické fráze:
jak se vaří džuveč, džuveč se sýrem, balkánský džuveč, kuřecí džuveč, vepřový džuveč, džuveč z mletého masa, chorvatský džuveč, džuvač, džuveč z vepřového masa, džuveč s rýží, džuveč video, džuveč rýže, džueč, bulharský džuveč, hovězí džuveč, džuvedž, džuveč z kuřecího masa, skopové maso recepty, jak se dela dzuvec, recept na vepřový džuveč

Suroviny:
maso hovězí, maso vepřové, maso skopové, cibule, rajče, paprika, baklažán, paprika sušená sladká, sádlo, brambory, rýže, vývar masový, bobkový list, petrželka, pepř mletý, sůl

Přidat fotografie receptu