Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krompiruša - závin s bramborami a cibulí

Hodnocení receptu je 5,0 (30×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie424 kJ /
101 kcal
Bílkoviny2,90 g
Tuky0,50 g
Vláknina12,42 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 17 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy18,63 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve si zapněte troubu na asi 180°C. Krok 2: Brambory nadrobno pokrájejte nebo ještě lépe nahrubo nastrouhejte, stejně tak cibuli. Pokud brambory strouháte na struhadle a ne v robotu, pustí dost vody - trošku vymačkejte. Krok 3: V míse promíchejte se solí a pepřem a troškou podravky - brambory dost berou sůl. Krok 4: Rozpusťe si asi půlku připraveného másla, vymažte zapékací misku a do zbytku vmíchejte dvě lžíce zakysané smetany. Krok 5: Plát těsta překrojte na půl a naplňte bramborovou směsí a pokapejte máslem se zakysankou. Vzniknou vám po zavinutí dva menší "štrůdlíky", které ztvarujte do misky a pokrájejte zbylým máslem. Krok 6: Ve vyhřáté troubě pečte asi 30-40 minut - to uvidíte sami, až těsto zezlátne. Krok 7: Ještě horké polijte z hrníčku asi deckou vody, do které jste vmíchali lžičku podravky - voda se vpije, zasyčí a zvláční těsto. Pak lehce pomažte zakysanou smetanou. Jí se teplé, studené je ale dobré taky.

Zveřejněno 18. 7. 2013

Poznámka autorky hosta

Jde o tradiční chorvatský recept (krompir - brambora), má mnoho variant, někdo brambory s cibulí napřed dusí na oleji - ale to fakt není nutné, propeče se dobře, někdo používá těsto na baklavu. Já znám tento postup z dob, kdy jsem v Chorvatsku byla "jako doma"

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krompiruša - závin s bramborami a cibulí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JKOg

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krompiruša - závin s bramborami a cibulí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JKOg

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (33)

Píši to v poznámce, že se většinou používá těsto na baklavu, ale kde ho vzít;-)

hosta: Mám recept na filo cesto, doniesla som si ho z Grécka, ale ešte som ho nikdy nerobila. Snáď niekedy...;-)

Ta "prava" z testa filo, ale i tato je :yes:

erna mrkonjic: pokud jako neregi. jen neprocházíte:-K mě by zajímalo, zda ta "správná" krompiruša se dělá z listového těsta?
Děkuji za odpověď:-)

erna mrkonjic 21. 10. 2015 11:23
Dobrý den,fascinuje mě tento recept..Jsem původem z chorvatska a pravá krompiruša se opravdu dělá jinakTento recept není špatný,naopak,ale nenazívejte to krompirušou...Snad jsem tím nikoho neuraszila,ale dost mě to pobavilo...

helusa27:
No, erna mrkonjic: možná myslela těsto na PITA placky (chleba)

Zobrazit starší odpověď

:-p:-p no super!!

Zkusila jsem a je to opravdu moc dobré!!:-p

hosta: je to asi na obsahu ledničky, ale měla jsi bezva nápad:-K;-)

Parádní Jituš, určitě to někdy vyzkouším :yes::yes::-p:-K

varilamyskakasicku:no prima, asi to jde plnit různě, já příště zkusím trochu nivy nebo hermelínu - jen přidat k bramborám, díky za fotku, jako obvykle ji máš moc hezkou:-))

Tak jsem upekla závin naslano, přidala jsem s dovolením fotečku, když tak ji vymaž, dala jsem tam cibuli bílou, brambory, uzené tofu, špičičku uzeného, kvůli mnaželovi, ale moc dobré, dávám vychladnout zbytek závinu, teď se jedna šiška snědla, a díky za inspiraci:-K;-):-p:-p:-p:-p

hosta: už to peču, s tofu a vším:-D vypadá to zatím dobře, cibuli jsem neměla červenou, jen bílou, nepoužívám ani podravku a tak jsem smíchala kořeníčko podle sebe, snad to vyjde:-));-)

varilamyskakasicku: to je červená cibule, snad nezkazíš nic ale myslím, že tam není potřeba, nevím, jak s tou chutí kysané smetany, lepší by byl spíš sýr, ale nám to chutnalo takto

hosta: nemáš tam kousek uzeniny, vidím tam něco jako šunku, v řezu, nebylo by marné tam něco takového dát, hosti? co, tím asi nic nezkazím, viď;-);-);-)

Bibinka: tak už to mám v plánu na zítra, mám všechno, pak dodám fotky, máte to moc pěkné:-K:-p;-)

hosta: Jitko, udělala jsem, abych se přesvědčila, zda jsem to v Chorvatsku jedla a je to ono.;-) moc mě to lákalo a včera byl oběd-pochutnali jsme si a taťulda chválil;-) Bodíka už jsem dala, tak přidávám jen fotky:yes:

Jituško to je paráda:-KReceptík i hotová dobrota se mi moc zamlouvá:-p:yes::yes:

Moc dobry recepis. Po 3 tydenim cestovanim tento recepis udelany doma byl vyborny. Nedala jsem popravku ,ale i tak byl vynikajici. Urcite udelam znovu. Dik za recepis.

To je paráda. I když bez masa. Jsem uchvácenej. Nevím, zda k tomu ženu přesvědčím., ale vř, že se budu moc,moc snažit. +bodík 16

pipre:no to mám radost, že chutnalo, nám taky studené i teplé. Díky za hezké fotky - takhle to tu má fungovat:-))
Díky všem - opravdu zkuste, je to nenáročné, rychlé, chutné a většinou ze surovin, které jsou stále v lednici nebo ve špajzu

Jitko, dávám 100 bodů :-) Upečeno a už i téměř snězeno, teda jeden závin zatím :-) Fakt nám to moc chutnalo!! Brambory i cibuli jsem jsem strouhala pomocí stuhadla na okurky - viz foto. Krájí velmi tenké plátky a strouhám na něm i jablka na závin. V té mé troubě jsem ale pekla při 180°C hodinu. Asi peče pomaleji :-) Dovolila jsem si přidat fotky:-8:yes:+12

:yes::yes::yes:Jdu si utřít bradičku, tahle jídla miluju :yes: +10;-)

Moc prima nápad, šlo by tam tofu? Jinak paráda;-):yes:

Teda to bych si s chuti dala..:yes::yes: Zkusila bych pridat i nejake bylinky a do zakysanky mozna trochu cesneku..;-). Pekny a jednoduchy recept, ukladam..:-K

hosta:Jitko, tak takové věci jsou moc a moc dobrý, to nám zaručeně spáchám;-) a kdo ví, jestli jsem to v Chorvatsku nejedla, takových dobrot tam sním něúrekom;-) Ty máš 3.bod:yes:

Nádhera!:yes: Ukladám si...

Znam ve verzi s filo testem. Do naplne se pridava jeste balkansky syr a je to opravdu velka dobrota.

Ukládám, udělám :-p:-p, vypadá to štavnatě :yes:

spagetka: no ale to těsto, vypečené a pak zvláčněné a ta zakysanka - to je boží. Jo to je červená cibule.

Jituš, mně ten postup něco říkal. Představ si, prakticky totéž mám v kuchařce po babičce, bez listového těsta teda a přidával se tam vopich, teda libeček ještě. Takhle zkusím ale ;-):-p:yes:
Prosím tě, ty narůžovělé kousky - to je ta cibule?

vypadá to lákavě a chutně :-):-K

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
závin s bramborami, kompirusa, zavin s cibuli, chorvatsky zavin, listové těsto s bramborami, krompiruža, tradiční chorvatský recept, recept chorvatský závin, závin s bramborem a cibulí, závin z listového těsta s bramborami, listový závin s brambory, chorvatske brambory s cibuli, pita závin, zapečené štrůdlíky, pita s bramborami, chorvatske listove testo, bramborový listový závin recept, chorvatske recepty z listového těsta, pita krompirusa, krompir salat

Suroviny:
těsto listové, brambory rané, cibule červená, smetana zakysaná, máslo, sůl, pepř, podravka

Přidat fotografie receptu