Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jehněčí na jalovci

Na Boží hod velikonoční se dle tradic k obědu peče jehněčí. Spousta z nás se jehněčímu vyhýbá pro jeho specifickou vůni. Pokud ale maso dobře očistíte a dostatečně dlouho budete marinovat v nálevu, tak vás svojí chutí příjemně překvapí.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

spagetka spagetka

Náročný

Doba přípravy 125 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 65 min bez doby marinování

125 min (60 min příprava + 65 min tepelná úprava, bez doby marinování )

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 688 kJ /
4 467 kcal
Bílkoviny234,14 g
Tuky346,98 g
Vláknina38,52 g
Cholesterol 1,08 g
Sodík 4,77 g
Sůl11,73 g
Sacharidy85,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce dáme 2 litry vody a velmi mírným varem svaříme nálev z octa, jalovce, rozmarýnu, tymiánu, oloupané cibule, česneku a očištěné zeleniny - mrkve, petržele, celeru. Krok 2: Nálev vaříme zhruba 10 minut (zeleninu ne úplně do měkka, tak na skus) a necháme vychladnout. Ne úplně, stačí aby nálev byl vlahý. Krok 3: Maso očistíme, odblaníme a zbavíme tuku. Prošpikujeme slaninou a okořeníme pepřem a solí (s tou opatrně, špek je slaný), rozmarýnem a drcenými kuličkami jalovce. Krok 4: Z nálevu vyndáme zeleninu, koření ponecháme, ponoříme maso a uložíme do ledničky. Maso marinujeme 8-12 hodin, ideálně přes noc. Zeleninu také uchováme v lednici. Krok 5: Maso z nálevu vyndáme a osušíme, nálev ponecháme. Krok 6: V pekáčku nebo nádobě, ve které budeme péci maso, na másle orestujeme pokrájenou marinovanou cibuli, mrkev, celer, petržel a celé kuličky jalovce. Krok 7: Přidáme maso a zprudka opečeme po obou stranách. Zalijeme nálevem jen do výše masa. Pečeme v zakrytém pekáčku v troubě na 210 °C asi 65 minut, po 30 minutách obrátíme. Občas poléváme výpekem. Krok 8: Měkké maso vyndáme, šťávu zredukujeme. Nyní buď zeleninu vyndáme a zahustíme jen čirou šťávu nebo zeleninu rozmixujeme. Ve smetaně promícháme jíšku nebo hladkou mouku a vlijeme do šťávy. Provaříme do patřičné hustoty, případně dosolíme, opepříme. Krok 9: Podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem a s brusinkami.

TIP: Jehněčí maso - nejčastější otázky a odpovědi

Zveřejněno 21. 7. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jehněčí na jalovci

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4vgx

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jehněčí na jalovci

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4vgx

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

to musí být žraso moc bych si pochutnala, jen je problém sehnat jehněčí:-p:-p:yes::yes:+8

Jahňacie sa minulo, musíme počkať na nové :-// Ale recept ukladám, aby bol po ruke:yes:

Ladi, pamatuji si, že moje babička měla vždy kuličky jalovce naložené v alpě a to si pak kapala na cukr. Na co je užívala, to nevím, ale bylo to moc dobré, také mi dala ochutnat. Za mého mládí nás hoši jalovcem švihali o Velikonocích, to štípalo jako čert, ale v kuchyni ho mám ráda a posílám za jehněčí a kuličky 6. bodíka :-p:-K:yes:

danielle72: boly to guličky, tož si vyber :-D:-D:-D;-);-):-p:-p:yes::yes:

No pěkně jsi ten jalovec rovnejma nohama a se ctí přeskočila:yes:, jako jehně :-)) Moc hezké Ladi, jen prosím o upřesnění k receptu: jak asi vysoký ten jalovec byl? ;-)

Bahula:Evi, bylo, fáákt :-p:-p:yes::yes:

To mohlo být dobré :yes::-K

Jinak děkuju, je to pochoutka ;-):-p:yes:

Ivana Ch: Ivi, asi jde o konkrétní problémy s ledvinami, jalovec se používá na léčbu močových cest, ale je fakt, že to závisí od problému, takže radši poslechni dpoktora ;-);-):yes::yes:
- "Jalovcové bobule byly dlouho používány jako lék v mnoha kulturách. Jalovcové bobule působí jako silná dezinfekce močových cest, jsou-li konzumovány. Byly používány indiány jako bylinný lék na infekce močových cest. Západní kmeny mísily bobule Juniperus communis s kořenem dřišťálu (Berberis) v bylinném čaje k léčbě cukrovky" - je to kopie, a radši poslechhni dr., to určitě

Hm, to musí být bájo, jehněčí maso máme mooc rádi,ale tohoto receptu bych se bála kvůli našim problémům s ledvinama. Kdysi mě doktorka řekla abych jalovec radši moc nepoužívala, a když, tak jenom opatrně.Ale to je náš problém, jinak:-p:-p:-p:yes::yes::-K

Jehněčí masíčko to je pochoutka. Já bych si hned nandala. Posílám bodík :yes::yes::-K:-p

Tématické fráze:
jalovec, nálev na jehněčí, nalev na jehneci maso, jehněčí, jehneci droby, recept - jehněčí maso úprava, nálev na jehně, kuličky jalovce, jalovec v kuchyni, jídla z jehněčího masa, nalev najehnněči maso, úprava jehněčího masa, jehněčí nálev, jehněčí plec jalovec, jehněčí s jalovcem, maso na jalovci, jehněčí v nálevu, jalovec recepty, jak dlouho péci jehněčí, jehněčí droby recept

Suroviny:
plecko jehněčí, špek uzený, sůl, pepř mletý, rozmarýn, jalovec, jalovec, rozmarýn, tymián, cibule, mrkev, petržel, celer, česnek, ocet, máslo, jalovec, smetana kysaná, mouka hladká, brusinky

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu