Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jehněčí na jalovci

Na Boží hod velikonoční se dle tradic k obědu peče jehněčí. Spousta z nás se jehněčímu vyhýbá pro jeho specifickou vůni. Pokud ale maso dobře očistíte a dostatečně dlouho budete marinovat v nálevu, tak vás svojí chutí příjemně překvapí.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

spagetka spagetka

Náročný

Doba přípravy 125 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 65 min bez doby marinování

125 min (60 min příprava + 65 min tepelná úprava, bez doby marinování )

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 688 kJ /
4 467 kcal
Bílkoviny234,14 g
Tuky346,98 g
Vláknina38,52 g
Cholesterol 1,08 g
Sodík 4,77 g
Sůl11,73 g
Sacharidy85,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce dáme 2 litry vody a velmi mírným varem svaříme nálev z jalovce, rozmarýnu, tymiánu, oloupané cibule, mrkve, petržele, celeru, česneku a octa. Krok 2: Nálev vaříme zhruba 10 minut (zeleninu ne úplně do měkka, tak na skus) a necháme vychladnout. Ne úplně, stačí aby nálev byl vlahý. Krok 3: Maso očistíme, odblaníme a zbavíme tuku. Prošpikujeme slaninou a okořeníme pepřem a solí (s tou opatrně, špek je slaný), rozmarýnem a drceným jalovcem. Krok 4: Z nálevu vyndáme zeleninu, koření ponecháme, ponoříme maso a uložíme do ledničky, marinujeme 8-12 hodin, ideálně přes noc. Zeleninu také uchováme v lednici. Krok 5: V pekáčku nebo nádobě, ve které budeme péci maso, orestujeme na másle marinovanou cibuli, mrkev, celer, petržel nakrájené na větší kousky a celé kuličky jalovce. Maso z nálevu vyndáme a osušíme, nálev ponecháme. Krok 6: Přidáme maso a zprudka opečeme na obou stranách. Zalijeme nálevem jen do výše masa. Pečeme v zakrytém pekáčku v troubě na 210°C asi 65 minut, po 30 minutách obrátíme. Občas poléváme výpekem. Krok 7: Měkké maso vyndáme, šťávu zredukujeme. Nyní buď zeleninu vyndáme a zahustíme jen čirou šťávu nebo zeleninu rozmixujeme. Ve smetaně promícháme jíšku nebo hladkou mouku a vlijeme do šťávy. Krok 8: Provaříme do patřičné hustoty, případně dosolíme, opepříme. Podáváme s houskovým knedlíkem a s brusinkami.

TIP: Jehněčí maso - nejčastější otázky a odpovědi

Zveřejněno 21. 7. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jehněčí na jalovci

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4vgx

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jehněčí na jalovci

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4vgx

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

to musí být žraso moc bych si pochutnala, jen je problém sehnat jehněčí:-p:-p:yes::yes:+8

Jahňacie sa minulo, musíme počkať na nové :-// Ale recept ukladám, aby bol po ruke:yes:

Ladi, pamatuji si, že moje babička měla vždy kuličky jalovce naložené v alpě a to si pak kapala na cukr. Na co je užívala, to nevím, ale bylo to moc dobré, také mi dala ochutnat. Za mého mládí nás hoši jalovcem švihali o Velikonocích, to štípalo jako čert, ale v kuchyni ho mám ráda a posílám za jehněčí a kuličky 6. bodíka :-p:-K:yes:

danielle72: boly to guličky, tož si vyber :-D:-D:-D;-);-):-p:-p:yes::yes:

No pěkně jsi ten jalovec rovnejma nohama a se ctí přeskočila:yes:, jako jehně :-)) Moc hezké Ladi, jen prosím o upřesnění k receptu: jak asi vysoký ten jalovec byl? ;-)

Bahula:Evi, bylo, fáákt :-p:-p:yes::yes:

To mohlo být dobré :yes::-K

Jinak děkuju, je to pochoutka ;-):-p:yes:

Ivana Ch: Ivi, asi jde o konkrétní problémy s ledvinami, jalovec se používá na léčbu močových cest, ale je fakt, že to závisí od problému, takže radši poslechni dpoktora ;-);-):yes::yes:
- "Jalovcové bobule byly dlouho používány jako lék v mnoha kulturách. Jalovcové bobule působí jako silná dezinfekce močových cest, jsou-li konzumovány. Byly používány indiány jako bylinný lék na infekce močových cest. Západní kmeny mísily bobule Juniperus communis s kořenem dřišťálu (Berberis) v bylinném čaje k léčbě cukrovky" - je to kopie, a radši poslechhni dr., to určitě

Hm, to musí být bájo, jehněčí maso máme mooc rádi,ale tohoto receptu bych se bála kvůli našim problémům s ledvinama. Kdysi mě doktorka řekla abych jalovec radši moc nepoužívala, a když, tak jenom opatrně.Ale to je náš problém, jinak:-p:-p:-p:yes::yes::-K

Jehněčí masíčko to je pochoutka. Já bych si hned nandala. Posílám bodík :yes::yes::-K:-p

Tématické fráze:
jalovec, nálev na jehněčí, nalev na jehneci maso, jehněčí, jehneci droby, recept - jehněčí maso úprava, nálev na jehně, kuličky jalovce, jalovec v kuchyni, jídla z jehněčího masa, nalev najehnněči maso, úprava jehněčího masa, jehněčí nálev, jehněčí plec jalovec, jehněčí s jalovcem, maso na jalovci, jehněčí v nálevu, jalovec recepty, jak dlouho péci jehněčí, jehněčí droby recept

Suroviny:
plecko jehněčí, špek uzený, sůl, pepř mletý, rozmarýn, jalovec, jalovec, rozmarýn, tymián, cibule, mrkev, kořen petržele, celer, česnek, ocet, máslo, jalovec, smetana kysaná, mouka hladká, brusinky

Přidat fotografie receptu