Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křupavé okurky bez zavařování

Na zavařování okurek existuje spousta receptů, většina je však pracná. Tento způsob zavařování je na čas méně náročný a hlavně není potřeba zavařovací hrnec, který v mnoha domácnostech možná i chybí.

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Danca Danca

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 10 min

60 min (50 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Okurky pečlivě omyjeme a necháme trochu oschnout. Krok 2: Poté je naskládáme do čistě vymytých a vysušených sklenic, na jejichž dno jsme dali několik koleček mrkve, cibule a snítku kopru. Krok 3: Stavíme je na stole na nějakou silnější podložku např. korkovou nebo na froté ručník. Krok 4: Nálev připravíme dle návodu na sáčku svařením vody a octa, přidáme Deko a nakonec vhodíme sacharin. Krok 5: Horkým lákem zaléváme okurky tak, aby byly ponořené, sklenice ihned zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Krok 6: Pracujeme opatrně, vše je horké. Je dobré použít např. kuchyňskou chňapku. Krok 7: Když jsou sklenice vlažné, obrátíme je a dáme do chladna. Okurky takto zůstanou krásně křehoučké a již po týdnu můžeme ochutnávat.

TIP: Okurky v naší kuchyni

Zveřejněno 27. 7. 2013

Poznámka autorky Danca

Práce jde velmi rychle a odpadá sterilizace! Opravdu takto připravené okurky vydrží do příští sklizně... pokud je ovšem nestihnete sníst :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křupavé okurky bez zavařování

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WKkQ

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křupavé okurky bez zavařování

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WKkQ

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (47)

Přidává do nich někdo z vás vinný list? Jako třeba píší na www.super-bydleni.cz/zavarovani-okurek-vse-co-potrebujete-vedet/ :-?

TuroJan:
To listoví prý urychluje (iniciuje) kvašení, no ale mně to tak nepřišlo...:-)
Technická:
Pokuste se vkládat funkční odkazy:-K
https://www.super-bydleni.cz/zavarovani-okurek-vse...
***
Současně s praním nakládačky před nakládáním naložím do lavoru s vodou a nechám asi den, aby se "vydýchaly" a pustily vzduch:-)
Sklo po vymytí nevysouším...
...zato ale vidličkou provedu u každé okurčičky torturu několika vpichy :yes:

Zobrazit starší odpověď

Zaveřil jsem okurky ve studeným nálevu a chytly zákal co stím?

Okurky bez zavařování jsme dělaly před 4 roky na zkoušku a ještě letos jsme našly 2 sklinky ve špajzu kde je přes léto teplo kolem 23 - 27 stupňů - máme tam všechny zavařeniny, a okurky i po takové době jsou dobré. Teď zkoušíme stejným způsobem dělat papriku

dělám je hodně podobně. jen nedávám pouze sacharin-viz podobný recpt a stejně je dám na 5 minut do hrnce. Sychr je sychr :-D

Dříve se okurky ani jinak nedělali. Dříve myslím,. asi tak před 50lety.Jen místo šroubovacích víček se dával celofán. Tyto okurky neměli chybu

Děkuju za odpovědi,dám je tedy do lednice,když to ničemu nevadí tak s tím problém také nemám:-))Dám vědět jak chutnaly.:-)

BlankaZ: Blani, my máme takovou chladnější komoru, kde je přes léto myslím tak maximálně 25 stupňů... dávám tam kompoty, steril.zeleninu a konzervy. Nemám zkušenost s uskladněním konkrétně těchto okurek v teplejším prostředí, možná bych v tom případě volila raději tu ledničku a třeba jen jednu sklenici zkusila nechat mimo...:-K

BlankaZ: no tak když nevaděj v lednici, tak jsi bez starostí :yes::yes::yes:

Spíž máme,ale není tam o nic chladněji:-S:-DDo lednice bych je dát mohla,mám celé jedno patro volné,tak jestli nebude ničemu vadit když je budu uchovávat přímo v lednici......?Nikdy jsem okurky nedělala,dostávali jsme od dědy.......

BlankaZ: Blani, nevím, jaké chladno myslí autorka, ale pokud je v bytě takové vedro jako v těchto dnech - tedy přes dvacet stupňů, já mám 25°C, asi bych je do příští sklizně takto neskladovala - jen krátkodobě, to asi by šlo. Co nějaká chladnější chodba, špajzka, sklep? V lednici to zas zbytečně zabírá místo. Na druhou stranu tam je ocet, který by měl jako konzervant taky stačit.....Danča se určitě konkrétněji vyjádří ;-);-)

Dát je do chladna znamená je dát do lednice?Jinou možnost nemám,nebo je můžu nechat při pokojové teplotě?Prosím poraďte:-)

Chci udělat jen pár sklenic,takže vyzkouším:-)

Ilona: :-) ak je to ako píšeš, tak uhorky prešli mliečnym kvasením. Uhorky sú v pohode, kľudne ich jedzte, akurát môžu byť kyslejšie ako by boli bez toho. Ale je to ok, nezávadné. ;-)

Pěkný den,povlak se udělal hned jak to sestydlo,sklenice drží,okurky dobré a křupavé,akorát to nevypadá pěkně,když se to promíchá,nálev je zakalený. Okurky se z police ztrácejí,tak asi chutnají.Poradí mi někdo? Díky

:-((ja tomuá nejak neverim....radsi zavarit...

Tématické fráze:
zavarovani okurek, nakládané okurky bez zavařování, zavařujeme okurky, okurky bez sterilizace, sterilizace okurek, deko na zavarovani, recept na zavařování okurek, zavařovani okurek recept, deko na okurky, zakalené okurky, zavařování okurek bez sterilizace, zavařování okurek deko, nakladane okurky bez sterilizace, rychlokvašky z deka, nakládačky bez zavařování, deko bez sterilizace, recepty na zavařování okurek, okurky nakladačky bez zavařováni, zavarovani okurek s dekem, deko steril

Suroviny:
okurky sterilované, cibule, mrkev, kopr, voda, ocet, deko, sacharin

Přidat fotografie receptu