Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fermentovaný rybízový čaj

Hodnocení receptu je 4,7 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Natrhané listy necháme na stinném místě 6-8 hodin zavadnout. Ještě vláčné je rozprostřeme do tenčí vrstvy a válením válečkem je pomačkáme. Pak vrstvičku listů srolujeme do pevného smotku a uložíme je na teplém vlhkém místě (já jsem je ne neprodyšně přivřela do sáčku). Krok 2: Rostliny se mají v závitcích zapařit a tím se vytvoří podmínky pro fermentační procesy. Po 24-48 hodinách závitky nakrájíme na 5 mm řezy, které ve stínu usušíme. Krok 3: Barva listů je dost tmavá, vůně získá na výraznosti. Z tohoto čaje můžeme udělat třeba nálev: (výluh získaný horkou vodou, čaj přelijeme vroucí vodou a zakrytý necháme stát 15 minut) nebo macerát: (výluh zastudena, čaj necháme louhovat několik hodin až dnů ve studené vodě).

Zveřejněno 15. 8. 2013

Poznámka autorky cathleen

Čaje si můžeme přisladit medem nebo troškou cukru.

Zdroj: kniha Ovocné a zeleninové nápoje

Hodně podobný recept tu má zizala, já ten svůj dělala trochu jinak, podle postupu v uvedené knize.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fermentovaný rybízový čaj

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LGZ4

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fermentovaný rybízový čaj

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LGZ4

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

PaCaOl: mám to stejné jako ty - kdykoliv jsem na zahradě, ráda k černému rybízu čichám - miluju jeho vůni i chuť.
Jen - tady se ta jeho charakteristická vůně fermentováním dost ztratí, setře, převládá vůně černého čaje.
Ale chutná opravdu moc dobře ;-) Snad ho někdo zkusí...?

To bude krásně voňavý čajík:-p:yes:Ivuš,díky za dobrý typ(tip?)I fotka vypadá moc hezky:-K:-K

Mladé listy už asi letos nenatrhám tak příští rok,jinak miluji vůni černého rybízu, stačí se jen otřít o keřík, sušené s jahodovým a ostružinovým listím také voňavý čajík.

srettka:Mne by zase zajímala Kamilko ta tvoje "frndmentace", to je zřejmě nějaký nový způsob úpravy, myslíš, že se mám pokusit ji hledat ve wikipedii? ;-):-):-))

Zvlastni zpusob cajicku, tento zpusob neznam. O frndmentaci jsem slysela, jen jsem si nedovedla, co to je. Tohle bych ale kostla;-):yes:

:-O jů, Jani, díky za dobrou připomínku!:yes:

Čajík bude určitě výborný, zdravý a voňavý, jen by neměl přijít do styku s kovem /lžička/ a scedit by se měl přes sítko z umělé hmoty. Jinak + 2. bodík :-p:-K:yes:

Tématické fráze:
fermentovaný maso, fermentovaný čaj, rybízový čaj, rybízový pečený čaj, rybízový sirup vařený, peceny caj s rybizem, rybizovy list, pečený čaj rybízový, fermentované ředkvičky, fermentovaný sirup, fermentovaný domácí čaj, rybizovy caj jak, pečený rybízový čaj, pečený čaj rybizovy recept, co jsou fermentované čaje?, recept na rybizovy peceny caj, jak se dela caj z listu cerneho rybizu, fermentované čaje, fermentovaný čaj recept, vařený rybízový čaj

Suroviny:
rybíz černý

Přidat fotografie receptu