Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hodolanská omáčka

Hodolanská omáčka je pojmenovaná po městské čtvrti v Olomouci. Ochutnejte tuto klasickou, moravskou, bílou omáčku s uzeninou a vejci, dejte si k ní dobrý, čerstvý chléb a jistě si pochutnáte.

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Irule Irule

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 15 min

30 min (15 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 565 kJ /
852 kcal
Bílkoviny68,70 g
Tuky40,15 g
Vláknina5,50 g
Cholesterol 858 mg
Sodík 2,84 g
Sůl6,53 g
Sacharidy51,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory očistíme, oloupeme a pokrájíme na kostičky. Krok 2: Brambory uvaříme s bobkovým listem, solí, celým pepřem, novým kořením a kabanosem nakrájeným na kostičky. Kabanos můžeme před přidáním opéct. Krok 3: Zahustíme moukou rozkvedlanou v mléce a povaříme. Krok 4: Přidáme vejce uvařená natvrdo a nakrájená na kostičky a dochutíme solí, cukrem a octem. Krok 5: Podáváme s chlebem.

Zveřejněno 4. 9. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hodolanská omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pnBX

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hodolanská omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pnBX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Náhodou jsem narazila na tento recept, ráda vařím jídla dávno zapomenutá. Jsem také z Olomouce, vyrostla jsem tam, ale již léta bydlím na Šumavě. Hodolanskou jsme jako děti milovaly a přesně takto ji znám a recept mám od babičky. :yes::yes: Do Olomouce se stále a ráda vracím,takže posílám srdečný pozdrav. :-K:-K

Pan neregi Finkule má zřejmě prudící den, jeho komentář byl smazán;-)

Irule - přesně takto recept znám ze svého dětství, jinak ho nedělám. :yes:
jungmanova12 - trochu na palici, ne?

bábina: i já ho znám jen takto, děkuji :-K

Já dělám hodolanku i se zeleninou, je hustá, že v ní stojí lžíce ,ale děti ji milují a mají dostatek zeleniny, kterou by třeba jinak nejedly.:-):yes:

marta harnová: určitě, je jedno jaká uzenina se použije. Každý podle chuti :-)

marta harnová 6. 3. 2015 11:50
jde tato omáčka udělat místo šumkového kabanosu a uzeného masa

jungmanova 12: recept jsem napsala tak, jak ji znám a dělám já. Pokud se vám nelíbí, nemusíte ho ani číst. Nikdo vás nenutí.
A nevím, kde jste přišla na to, že jsem z Prahy?:no: Už v komentářích je, že jsem z Olomouce a nikdy jsem ani jinde nebydlela;-).

Znám se smetanou (šlehačkou) nebo zakysankou, zahuštěné jíškou a uzenina se předem osmaží. Asi je více variant tohoto jídla, jako u mnoha jiných;-)

spagetka: To v receptu není a mně se zase zdá logické vodu nechat. Má to pak vůbec nějakou chuť?

Jana: To ano, ale vodu pak přece sleje a nechá okapat. Možná by to chtělo v receptu upřesnit, mně se to zdá logické, ale někomu třeba ne ;-);-)

spagetka: Ve vodě se asi vaří ty brambory s kořením a točeňákem;-)

jungmanova 12: z čeho soudíte, že všichni zdejší autoři jsou z Prahy? ;-):-D. A nikde v receptu nečtu, že by autorka ředila mléko vodou :-O:-O:-O:-O

jungmanova 12 23. 8. 2014 23:59
ach jo, ani tím nejlepším kabanosem nezachráníš děvče hodolanskou, když budeš mlíko ředit vodou. A pro autorku, co si hraje na chytrolína. U vás doma možná nebyly poměry na přidání vařeného vejce, ale stále patří do základu hodolanské, stejně tak jako uzenina, mléko nebo brambor. Ostatní suroviny se obměňují a to včetně kořenové zeleniny, nebo kyselé okurky. PRAŽAČKY PŘESTAŇTE SI UŽ HRÁT NA HANAČKY!!!!!!!!!

spagetka: ale nebyl tam přidaný, když jsem recept komentovala;-)

Mně by chutnalo :yes::yes::-K

spagetka:tak tak ;-):-D:-))

Irule: To naprosto souhlasím, klobáska tam prostě být musí ;-):-p:yes: Osobně sama uzeniny nejím, ale v takovýchto jídlech to být musí :-D

spagetka:může tam být jakákoliv uzenina. U nás mají šunkový kabanos-aspoň se tak jmenuje, a ikdyž já to až tak nemusím, tak tento mi chutná. Zdravé to moc není, když je tam uzenina, ale jako rychlovka je to dobré. Já osobně to mám raději než tzv. hluchý (bramborový) guláš ;-);-):-)

Podobné omáčky děláme, upřímně já nelpím na přesném názvu či surovinách, neb recept, niázev, suroviny se i v té dané lokalitě mění dům od domu, znám to i od nás.
Jen mě zaujal ten šunkový kabanos, muž totiž salám tohoto typu miluje, ale je to ten klasický, určo není z šunky. Mrknu se po něm v marketech. :-p:yes:
Jani R., máš tu recept přidaný do podobných, tak se nedivím, že ti to něco říká,;-):-D:-D

rajama:jsem taky z Olomouce a znám ji jen takto ;-)

hodolanská omáčka je bez vajec, jen brambory, uzenina , zatřená smetanou a dochucená sladkokysele s majoránkou-tak se dělá v Olomouci-Hodolanech....

Irčo, tuhle máčku děláme doma často a když je sezóna, tak přidáváme čerstvý kopr, né moc, jen tak na ovonění :yes:

Co mi to jen připomíná? Já dělám hodně podobnou polévku z kefíru, jen ten kabanos tam nejde. Dělám klobásovou omáčku, je taky podobná a skvělá. takže PLUS;-)

Tématické fráze:
hodolanská omáčka s vejci, hodolandská omáčka, hodolanská polévka, recept na hodolanskou omacku, hodulanská omáčka, hodolanská omáčka e kuchařka, hodolanka, hodolanka recept, hluchý guláš, top recepty omáčky, hodolandská omačka recept, recept hodolanka, recept na hodolanskou, hodolanká omáčka, recept na hodolanskou máčku, hodolandská, hudulanska omacka, omačka hodolanka, hodolanské brambory, recept na hodolanku

Suroviny:
brambory, šunkový kabanos, vejce, bobkový list, pepř, koření nové koření, mléko, mouka hladká, sůl, ocet, cukr

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu