Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kapustové závitky na marocký způsob

Hodnocení receptu je 4,7 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

amalia amalia

Náročný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 15 min

30 min (15 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: 4-6

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 530 kJ /
1 800 kcal
Bílkoviny198,33 g
Tuky36,24 g
Vláknina24,64 g
Cholesterol 836 mg
Sodík 731 mg
Sůl1,32 g
Sacharidy161,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z peknej hlávky kelu oddelíme asi 10 vrchných listov, zvyšok hlávky rozpolíme a vyberieme hlúbik. Krok 2: Všetko dáme na 3 minúty blanšírovať do veľkého hrnca s osolenou vriacou vodou. Krok 3: Potom scedíme a hneď vložíme do studenej vody, aby kel nestratil farbu. Krok 4: Medzitým vo vriacej vode predvaríme ryžu (7-10 minút). Krok 5: Scedíme ju a necháme odkvapkať. Krok 6: Mäso pokrájame na menšie kúsky a pomelieme ich na mäsovom mlynčeku. Krok 7: V panvičke na olivovom oleji necháme zozlatnúť nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme malé kúsky mrkvy, osolíme a krátko podusíme. Pridáme strednú časť predvareného kelu pokrájanú na tenké pásiky. Krok 8: Do misy s mäsom dáme vajcia, prelisovaný cesnak, pokrájané cherry paradajky, 4-5 lyžíc predvarenej ryže a podusenú cibuľu s mrkvou. Krok 9: Osolíme, pridáme harissu a korenie a všetko dobre premiešame. Krok 10: Z kelových listov zrežeme naplocho hrubé rebrá. Krok 11: Doprostred každého listu položíme kôpku mäsovo-zeleninovej zmesi, spodok listu zahneme dovnútra a list zakrútime do kornútika. Krok 12: Na dno zapekacej misy nasypeme zvyšok ryže, pokvapkáme olejom a poukladáme závitky. Krok 13: Pečieme 15 minút v rúre predhriatej na 170°C (multifunkčná, v normálnej elektrickej alebo v plynovej asi bude treba piecť dlhšie alebo pri vyššej teplote).

Zveřejněno 10. 9. 2013

Poznámka autorky amalia

V pôvodnom recepte bolo jahňacie mäso, ale nepodarilo sa mi ho zohnať.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kapustové závitky na marocký způsob

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VWzW

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kapustové závitky na marocký způsob

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VWzW

Marie

Komentáře (17)

Je to jistě dobré a marockou kuchyní možná inspirované. Maroko je však muslimská země a vepřové maso se tam nejí a ani se tam nedá sehnat. Nejčastěji se používá jehněčí (je tam běžné) a kuřecí (je levné), občas hovězí (je ale drahé), dost se tam jí ryby. Jiná masa jsem v Maroku nezažil.
Také harissa není v Maroku známá, je to tuším Alžírská specialita. Je ale možné, že už se do Maroka rozšířila. Naopak skořice je v masových jídlech běžná.

Vyzkoušel jsem i s jehněčím (a skořicí) a je to skvělé lehké jídlo plné chutí a šťávy. <3 Příloha - trojsýrová bramborová kaše podle Apetita. Úspěch i u přátel. :yes::yes::yes:

Tak to jsem přehlídla Amálko a moc se mi to líbí!!!:yes::yes::yes:

Anna Kocikova:veď práve...;-( ;-)

:-p:yes::-K

amalia:Vím, o čem mluvíš;-):-D

1974andrea: andrea, máš pravdu, ani mne škorica v mäse neprekáža, hoci si myslím, že k jahňacine je vhodnejšia;-), ale mám doma chlapov, a tí sú konzervatívnejší;-(:-D

amalia:Tak já bych tam tu skořici dala, je v mase moc dobrá;-) Velmi pěkné závitky:yes:

magdalenka:Nie je to suché, magdalenka, ani sama neviem prečo, ale je je tam dosť zeleniny a tá zrejme pustí dosť šťavy. Prílohu si môže každý zvoliť, akú chce, u nás stačí ryža, ktorá je v zapekacej mise pod závitkami:-K

Závitky všetkého druhu u nás idú. Recept sa mi páči, len sa chcem opýtať, či to nie je suché, keď sa to nepečie (nedusí) v nejakej šťave. Alebo sa to podáva s nejakou omáčkou? Ako sa to vlastne obyčajne konzumuje, s chlebom? Ďakujem.

hanes24: Som rada, Jirko, že ti tento recept trochu pripomenul detstvo a dúfam, že ti takáto verzia kelu bude chutiť;-)

Dobrota, bezva, ale nic pro lenochy. Jinak u nás tomu rozumíme a víme co je kél, celé mládí jsme to tak nazývali. Tehdy jsme ještě chodili na marhule a na střešně. Ale jedenkrát to udělám a budou kelové závitky, však sezona kelu je v plném proudu.:yes::yes::yes:

Korenie tam môžeš dať, aké chceš a koľko chceš, František:-))Nijaký receptnie je písmo sväté, ber to iba ako inšpiráciu. Aj ja som vynechala z pôvodného receptu škoricu, manžel (tiež František:-))) ju má rád iba v koláčoch:-D

Kapustové ptáčky,tak tomu říkávala moje babička.Letos by ji bylo 99 let.Sice tam nedávala tolika koření a bylinek ale bylo to tak dobrý že od té doby miluji kapustu v jakémkoliv provedení.

hezký a dobrý recept :yes::-p

Tématické fráze:
kapustové závitky, recept na kapustové závitky, kelove zavitky, kelove zeli, kelove zeli, priprava kelu, kapustové závitky recept, kapusta závitky, vepřové závitky v kapustovém listu, kapustová musaka, dusene kelové zelí, kapusta závitky recept, hlúbik kelu, kapustový závitek, kapustove.zavitky., hlavka kelu, marocký zavitek, mleté maso v kelu recepty, kapustove ptacci, kapustove ptacky

Suroviny:
kapusta, hovězí zadní, maso vepřové, rýže dlouhozrnná, vejce, cibule, mrkev, česnek, rajče cherry, olej olivový, sůl mořská, harissa, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá, saturejka, tymián, bazalka čerstvá, rozmarýn, koření oregáno, nať petrželová, ořech muškátový,

Přidat fotografie receptu