Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houskové knedlíky bez vážení

Toto je recept pro ty, kteří se bojí kynutého těsta a přesto se nechtějí knedlíků vzdát. Rovněž je tato příprava přílohy k pokrmům mnohem rychlejší, neboť odpadá doba, kdy běžné kynuté těsto kyne.

Hodnocení receptu je 4,9 (47×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 25 min

45 min (20 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 533 kJ /
1 084 kcal
Bílkoviny32,98 g
Tuky9,90 g
Vláknina9,65 g
Cholesterol 213 mg
Sodík 1,93 g
Sůl4,79 g
Sacharidy210,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Prosátou mouku s práškem do pečiva a solí v míse vařečkou důkladně promícháme. Krok 2: Přidáme žloutek a teplou vodu a zaděláme těsto.
Až do bublin - mělo by být dost řídké. Krok 3: Pak přimícháme rohlík pokrájený na kostičky a necháme cca 10 minut odpočinout. Krok 4: Mokrýma rukama vytvarujeme knedlík - pozor, měl by být dost řídký, proto ho tvarujeme nad hrncem s vařící vodou. Krok 5: Knedlík vaříme asi 25 minut. Občas ho ve vroucí vodě otočíme. Krok 6: Po vyjmutí z vody uvařený knedlík krájíme nití na plátky.

Jak nakrájet knedlíky

Zveřejněno 16. 9. 2013

Poznámka autorky hosta

Knedlíky jsou tužší, nemáme rádi péřové knedlíky, které se v omáčce nasají a rozpustí.

Jde dobře nahřívat na páře a je výborný i opečený s vejcem.

Recept mám, jako mnoho jiných, od tchýně mé sestry, která byla vyhlášená farní kuchařka.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houskové knedlíky bez vážení

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qoq2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houskové knedlíky bez vážení

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qoq2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (38)

Podle mé rodiny jsou skvělé, žádná pěna, která nasaje omáčku jako houba, ale pořádný hutný knedlík, byť s pórovitou strukturou. O svátcích jsem vařila 2x k hovězímu na víně. <3

Asi je to dobré, ale mě se to vůbec nedařilo ani tvarovat a je z toho porce tak pro jednoho. No jo, radši zůstanu u zahrady.

Na víkend jsem dělal segedín a tak došlo i na houskový knedlík. Už je uvařen, a jen pro zajímavost jsem se sem kouknul jaké tu jsou recepty na knedlíky. No a koukám, že mezi prvními na mne vykoukl tem od hosty.:-K Je velice podobný jak mne to naučila moje maminka, jen s dvěma rozdíly. Také nevážím, dávám vše od oka, ale používám polohrubou mouku a dávám celé vejce. To jsou ty dva rozdíly jinak, je to stejné, hlavně to důkladné vyhnětení až se začnou dělat v těstu puchýře.8-( Takto dělám knedlíky hodně dlouho, když jsem se oženil naučil jsem je dělat i svoji manželku. Mě zkrátka kupovaný knedlíky domů nesmí!:-// Ostatně to můžete vidět i na fotkách v mích receptech, kde je jako příloha houskový knedlík <3:-) a sem jsem také vložil fotéčku.

asi se spousta lidí bude divit co doporučuji , ale tyto knedlíky vařím ve větším množství a dávám i na mrazák - vynikající s vejcem a my je milujeme !!! s bramborem . Zkuste - uvařte si brambory v poměru ke knedlíkům jich musí být 1:1 na množství. Knedlíky nakrájíme na tenké plátečky na sádle, poté přidáme oloupané a nakrájené brambory, dle potřeby přisolíme, zamícháme, papáme . K tomu hrnek mléka a nebo okurku... my to milujeme . Je to krajové jídlo, máma byla Valaška a to se u nich jedlo ... pochopitelně i u nás :yes::yes::yes:

ludena: a proč ne:-) - leckdy neobvyklé kombinace bývají zajímavé:-).

Tomáš Lauryn 7. 2. 2017 14:01
Super, jak od maminky :-) Jen jsem neměl housku, dal jsem burisony ;-)

uvidím jaké budou, dělám právě z dvojité dávky, do jedné šišky dám rohlík a do druhé chlebové kostky. Jsem zvyklá jen na kynuté, tak se nechám překvapit tímto knedlíkem - díky ( těsto si nechám umíchat v pekárně) a s tou perlivou vodou je to pravda, jsou krásně nadýchané

alka.slavikova: já už jiné nedělám :yes: Jenom jsem si to trochu upravila: rohlíky trochu opeču a z bílků ušlehám sníh. Vařím v potravinářské folii. Jsou rychlé a dobré.

U nás se dělají knedlíky tzv. "tuháčky" taky jen mouka, žloutek, mléko, housky a dokonce bez prášku. Mamka vždy zdůraznňuje nutnost těsto vytlouct do bublin, jak už se tu někdo zmiňoval. Já tedy vždy dřív umdlévám než přijdou bubliny, babi má lepší fyzičku.

Jana Buďárková 19. 11. 2015 16:04
Jsou výborné.Udělám na:-K Vánoce k husičce.

Byly dnes k obědu a jsou moc dobré, díky, bodík jsem přidala:-K:yes:

hosta:Zdravím, jsem teď na montáži v Chile a i když se zde vaří velice dobře tak jsem to nevydržel a tyto knedle jsem zde chlapům uvařil ke guláši. Jenom mlaskali:-)

Výborné knedlíky podle mého gusta :-p;-):yes:

no konečně jsem je našla - psala jsem si je od tebe Xkrát, ale vždycky někam zašantročila...právě se vaří :yes:

Aby knedlíky neosychaly, tak je po vytažení z vody potírám mírně olejem ;-) Posílám bodík, jsou výborné, dělala jsem je zrovna včera

Právě jsem tyto knedlíky vyndala z vody;-) Kousek jsem ochutnala a jsou :yes: Jsem zvědavá co na ně manžel:-), máme je dnes k segedinskému guláši:yes:

Tereza Blazkova: To jsi mi udělala radost, jsem moc ráda, že vám chutnalo:-D

Měla jsem obavu :-8, když je začala dělat, ale úplně zbytečnou ;-). Knedlíky podle Tvého receptu nám s manželem moc chutnaly :yes:. Bodíka jsem Ti už dala předtím, tak teď jenom fotečka ;-).

1974andrea: jo, možná osychají trochu víc, než kynuté, počítám s tím a po rozkrájení je v míse přikryji, případně do dovaření zbytku oběda v míse, pod pokličkou a v utěrce zastýlám do peřin:-D, udrží se teplé dost dlouho. I po napaření na sítku nemají chybu

Tak tyhle knedlíky jsem začala dělat podle manželovy babičky, máme taky radši tužší, neblemcavé;-) Akorát mi na nich vadí, že když se nakrájí, rychle osychají. Ale jsou výborné, buď dělám tyhle nebo hrnkové, jak kdy;-) Posílám foto a bodík:yes:

Dělám podobné, na půl kila mouky, 1 vejce, trošičku víc než čtvrt litru vlažné vody (nebo sodovky), 2 rohlíky, špetka soli, 1 prdopeč.
Udělám 2 knedlíky a vařím z každé strany 10 minut. Dělávala je moje maminka, která vařila v hospodě někdy i pro 120 strávníků.:-pv.hanusova@email.cz

:-Kskvělý recept,nedávno jsem hledala nějaký recept na knedlík bez droždí a nenašla jsem...musím si tento uložit.:-!:yes::yes::yes:

Tyhle knedlíky dělám asi 20 let. Vejce dávám celé a vodu norm. studenou. Kam se hrabou kynuté kvasnicové.

Jsou moc dobré, dělám je už hodně let, naposledy v sobotu, jen tam nepřidávám vajíčko, drží i tak a krásně nabydou. +1

Na to, že tam nejsou kvasnice, vypadají moc dobře :yes::yes::yes:+:-K

Anna Kocikova: Ty máš pajšl, tak to bych si vzala receptík a knedlík pak k tomu od hosty;-)

Sakriš,tak tohle mi nějak uniklo:-SMohla jsem dnes udělat k pajšlu:-pAle nevadí,ukládám a bodík posílám i tak;-):-)):yes:

Tak mám knedlík, přidala jsem fotečku, jsou super, dala jsem bylinky jen k tomu, moc prima, recept jsem si schovala, díky za inspiraci;-);-);-)

Knedlíky jsou moc pěkné. Také dělám podobné, jen dávám 1/4 polohrubé mouky. Jsou moc chutné, jiné ani nedělám :yes::yes:

Udělám, pak přidám fotku, jen tam dám k tomu ještě bylinky / libeček, petrželku /;-);-);-);-):yes:

yanull: no - nevím, knedlík nabyde, tím jak se to řídké těsto než se dá houska ;-)"vymlátí" až dělá bubliny, se do něj dostane dost vzduchu, tak aby nebyl utažený a sražený jako cviboch, dát to volně by nešlo, je dost řídký a asi by se divně ztvaroval:-)) - ale za zkoušku nic nedáš. Není oslizlý, tím jak se dává mokrý do vody, tak neoslizne. Já mám většinou vedle hrnce s vařící vodou misku se studenou, kde si ruce namáčím, jak jej přehazuju a tvaruju, když dávám do hrnce

dělám hodně podobně, jen místo vody dávám mléko a mouku, jak kdy.. někdy i polohrubou a rohlík osmahnu na másle, manžel jí jenom tyhle knedlíky, kynuté on nerad
máš to moc hezké, Jíťo:-K:yes:

hančí juice 16. 9. 2013 12:16
Já takhle knedlíky vařím už dlouho, včetně sodovky :) recept jsem si tak nějak upravila sama podle sebe a několikerým zkoušením..přítel říká, že jeden takový knedlík je za dva až tři z obchodu..ten nápad s potravinářskou folií se mi líbí, tak by mě taky zajímalo, jestli to jde.. :) :-K

Mám dotaz na paní kuchařku, zda by se tyto knedlíky daly uvařit v potravinářské fólii, trochu ji potřít olejem a zamotat kraje.. Dělám různé druhy, ale tyto jsem ještě nikdy nezkoušela, ovšem vypadají tak dobře, že bodík za ně posílám :-p:-K:yes:

Knedlíky jsou krásné :yes::yes::-K

:yes::yes::yes:

Obyčajne ma tlačí čas, preto často robím knedlíky s práškom do pečiva (chlebové, bez vajca, určite tu sú). Ty ich máš krajšie, evidentne jemnejšie ako moje. Už som si uložila, dík.:yes:

Jo vidíš ta vychytávka s tou vodou se mi líbí, už mi to někdy někdo říkal, ale zapomněla jsem to :yes::yes::yes:
Jinak hrnkové recepty mám v oblibě, i když vlastním asi 3 váhy :-8:-8;-);-):-p:yes::yes:

Tématické fráze:
houskový knedlík bez kynutí, houskové knedlíky bez droždí, houskový knedlík bez droždí, kynuté knedlíky bez vážení, knedlíky bez droždí, knedlik bez drozdi, houskový knedlík bez kvasnic, houskové knedlíky bez kynutí, kynuty knedlík bez vážení, houskový knedlík bez droždí recept, knedlík bez kynutí, houskovy knedlik bez housky, houskový knedlík se sodovkou, recept na knedlíky bez droždí, houskové knedlíky, domácí houskový knedlík bez droždí, domácí knedlík bez droždí, recept na houskovy knedlik bez drozdi, houskové knedlíky recept, houskové knedlíky se sodovkou

Suroviny:
mouka hrubá, prášek do pečiva, žloutek, rohlík, voda, sůl

Přidat fotografie receptu