Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zadělávaná vepřová ouška se žampiony

Hodnocení receptu je 4,5 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Colombo65 Colombo65

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 152 kJ /
1 231 kcal
Bílkoviny10,97 g
Tuky118,11 g
Vláknina10,19 g
Cholesterol 378 mg
Sodík 94 mg
Sůl0,25 g
Sacharidy28,76 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vepřová ouška dobře očistíme a dáme vařit do hrnce společně s kořenovou zeleninou. Vaříme, dokud ouška nejsou měkká (cca 45-60 minut). Krok 2: Po uvaření ouška okrájíme tak, že si necháme, jen pěkné a rovné části. Tyto nakrájíme na nudličky cca ½ cm široké a 5 cm dlouhé. Dáme si je bokem a udržujeme je v teple (rychle tuhnou vzhledem k velkému množství zdravého kolagenu). Krok 3: Vývar z oušek scedíme a pro náš pokrm si odložíme 200 ml vývaru. Krok 4: Připravíme si základ - tedy bešamel, kdy rozpustíme máslo, přidáme nasekanou cibuli, utřený česnek a po krátkém osmahnutí vsypeme hladkou mouku. Dobře rozmícháme a ještě chvilku opékáme, mouka musí zůstat světlá. Podlijeme vývarem a pořádně rozmícháme. Necháme chvilku vařit a poté bešamelový základ rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a pro jistotu ještě přepasírujeme přes jemný cedník. Věřte tomu, že to má smysl – omáčka bude velejemná. Krok 5: Žampiony si nakrájíme na plátky, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, ochutíme drceným kmínem a lehce podusíme ve vlastní šťávě na pánvičce. Krok 6: Takto zpracované žampiony přidáme do scezeného bešamelu společně s nakrájenými oušky. Dobře zamícháme a přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev. Krok 7: Vše zalijeme smetanou na šlehání a dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí, pepřem a nasekanou petrželovou natí. Krok 8: Společně ještě lehce vaříme za častého míchání (pozor připaluje se to) asi 10 minut, než mrkev změkne a všechny ingredience se vzájemně propojí.
Podáváme s houskovým knedlíkem, ale výborné je to i čerstvým chlebem.

Zveřejněno 29. 10. 2013

Poznámka autora Colombo65

Docela pracné na to, že tam není maso, ale je to vynikající :)

Inspirace vzešla od kuchaře p.Sapíka a následně upraveno k vlastní chuti.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zadělávaná vepřová ouška se žampiony

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2XjW

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zadělávaná vepřová ouška se žampiony

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2XjW

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Chtěl jsem dnes u řezníka ouška... Čučel, jako bych spadl z jahody naznak. Tak že koupím vepřovou hlavu. Dovlíkl dvě vepřové půlhlavy. Hádejte kolik mají dvě vepřové půlhlavy ušisek? Správně! Ani jedno!!!
Koupil jsem tedy dvacet deka vepřových kůží a doma toto jídlo, s malými změnami, pojednal ála Stroganoff. Mně to chutnalo tůze a už se těším jak budou kamarádi kulit baterky až jim při nejbližší pánské jízdě nabídnu "Stroganoff z vepřového kožucha":-))

Hrašuľka.Hrašuľka 30. 10. 2013 19:15
Tak, toto je bomba recept. Všetko, čo chrumká zbožňujem. Neviem prečo, ale mne by tam pasoval ešte aj hrášok, možno preto, že aj ten chrumká.:-p:-p:-p

Tak nevím:-O:-O:-8 ale zase beru, že pro někoho je to pochoutka:yes: Fotky na 1:yes::yes:

Jestli bych se s chutí zakousla do ouška, netuším, ale za ty lákavé fotky - :yes::yes::yes:

Ouška znám také jen jako zabíjačkovou pochoutku:-*Ségra je nikdy nechtěla a já jsem si vždy krásně"pokřupkala s hořčicí a křenem:-))
Otííku to se Ti moc povedlo:-p:-K:yes::yes:

:-p:-p:-p:yes::yes:

Colombo65:Otíku, kde jsi ty ouška sehnal:-? Já myslím, že to jednoduché nebude a ty to máš zaručeně od toho svého řezníka viď:-?

Kdysi jsme dělávali vařené a jedli s křenem a hořčicí, ale takto upravené to je něco :yes: :-p

Nusím zkusit:yes:

Náááhodou, jídlo do současné krize jak dělané!:-D:-D Mně osobně ouška nevadí,při zabíječce jsme je taky jedli, ovšem uvařená a osolená s hořčicí a chlebem..Rozhodně je to lákavější pochoutka (pro mne), než třeba.... jezevec...:-D:-D:yes:

Ja jsem parkrat ouska delala jinak - uvarit je, potrit olejem s korenim, nechat 2 dny v lednici, pak nakrajet na prouzky a ty osmazit. Je to jine (takova chutovka na zobani) a dobre :p

1974andrea::-D:-D jsem téhož myšlení:-D pamatuju babičku, jak na zabíjačce měla rezervovaný rypáček a ouška a mě z toho stály culíky v pozoru:-D
proti gustu žádný...leč blatouchy z vepříka bych asi fakt nedala. Tím nechci degradovat recept, neb autor je již profláklý svou šikovnou vařečkou. Ale ta chrupavka, jak vyčuhuje z těch ušních proužků..jak to pak chrupne..to chce odvahu:-8:-))

1974andrea:
.. jasně, je to vidět i na fotce ;-)
Možná proto jsem tam přidal ty žampiony:-D

Tak do toho bych asi nešla, jsou to vlastně jenom chrupavky a kůže, ne?

No Otíku, koukám s vyvalenýma očima:-O jídlo z prasečích oušek by mě v životě nenapadlo a vidím něco takového poprvé. My jsme se svého času s mým tatínkem o ouška téměř prali, oba jsme je měli rádi s tou jejich chrupavkovou chutí;-) tak třeba "Chrupková omáčka";-) Za nejnepochopitelnější_to je slovo:-D:-D recept(pro mne) ti dávám 2.bod:yes:

No to je zajímavé - dosud jsem to brala jako trochu sporadickou pochoutku při zabíjačce:yes:

Ouška fakt neznám (myslím jako masínko v kuchyni :-D), nikdy jsem z nich nevařila, prosímtě, je jejich příprava, myslím čistění, hodně složité?. Jak to chutná? Je to zajímavé a docela ráda bych prubla, řezník mi to určo sežene

Tématické fráze:
vepřová ouška, vepřová ouška recept, vepřové ala stroganoff, co z prasečích kůží uvařit, vepřová hlava zpracování, veprove usi recepty, vepřové uši recept, zpracování vepřové hlavy, vařená prasečí hlava, vepřové ouško recepty, recept-ouško,rypáček, veprové ousko, praseci hlava recept, vepřové ouška recept, bešamelový základ, vepřová ouška recepty, recept na vepřové ouška, vepřová ouškama, recept na vepřové ouško, veprove praseci ouško recept

Suroviny:
vepřové uši, mrkev, petržel, celer, citron, smetana ke šlehání, žampióny, nať petrželová, sůl, pepř, ořech muškátový, kmín celý, máslo, cibule, vývar, česnek

Přidat fotografie receptu