Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fazolačka

Báječná zimní polévka z bílých fazolí a zeleniny dobře zasytí, může se do ní přidat i kousek uzeného masa či uzeniny. Jako hlavní chod už pak bude stačit jen něco menšího. Podávat se může i na večeři, třeba s krajíčkem chleba.

Hodnocení receptu je 5,0 (30×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 80 min bez doby namáčení fazolí

90 min (10 min příprava + 80 min tepelná úprava, bez doby namáčení fazolí)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 927 kJ /
1 656 kcal
Bílkoviny81,07 g
Tuky28,52 g
Vláknina73,15 g
Cholesterol 77 mg
Sodík 273 mg
Sůl0,60 g
Sacharidy233,29 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Fazole namočíme den předem do studené vody a v téže vodě je pak uvaříme. Krok 2: Když jsou skoro měkké, přidáme oloupané, na menší kostky nakrájené brambory, nastrouhanou mrkev, petržel, celer a osolíme. Necháme cca 10 minut pozvolna vařit. Krok 3: Mezitím v rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme jemně nakrájenou cibuli a osmahneme ji do sklovita. Přisypeme mouku a uděláme světlou jíšku. Krok 4: Připravenou jíškou polévku zahustíme a vaříme pozvolna dalších 15 minut. Krok 5: Nakonec dochutíme polévkovým kořením a nasekanou petrželkou.

TIP: Fazole - pěstování a využití v kuchyni

Zveřejněno 17. 2. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fazolačka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/l7J

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Fazolačka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/l7J

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

DOBRÝ DEN, v našem okolí je zvyk nedávat brambory, ale takzvané noky ( hrubá mouka, vajíčko a podavka- smíchat na hustější testíčko) a potom až je skoro dovařeno, přidávat malou užičkou jako kousíčky. Až vyplavou nahoru, případně se dochutí - česnek, majoránka rozetřená v ruce. Fazulu vaříme v nějakém vývaru- nejlépe masovém a k tomu prodávám na drobno nakrájen kabanos a osmahnutý. Jako příloha jsou beleše ( klasické buchtové těsto , jen málo slazené) opečené na plotně, nikoliv oleji.
Minulý týden njsem ji dělal asi 15 litrů a na místě snědl 3 talíře a 10 belešů

rychlá a dobrá polévka. Fazole jsem nenamáčel, ale dal jsem sterilované. Na chuti to neubralo.

:-)<3:yes: :yes::-K

sikulka7: Na to nepotrebujeme kysliť potraviny. :-) Napr. ocot má Ph=2,9. ale žalúdočné kyseliny samy o sebe majú Ph=2,0. Naše telo sa vyvinulo tak, aby všetko fungovalo ako má. Len my sami si ho humpľujeme.;-)

Naše babičky věděly, že luštěniny se dělají nakyselo. JJsou pro nás velmi zdravé, ale naše tělo si vybere a stráví všechnu tu zdravotu jen v kyselém prostředí. ;-)

U nas sa fazulova polievka robi rovnako ako pise magdalenka. :-) Ocot len do bielych polievok.;-)

Ocot ja pridávam do "bielych" polievok - kde je mlieko, smotana (na tanieri, každý má rád inú koncentráciu). Do takejto fazuľovej dávam cesnak - po zasmažení jíškou.

Mám trošku jiný postup (cibulový základ), ale jinak stejný:-)
Ocet (citron) si strávníci přidají podle chuti až do vlastního talíře.
Kdysi jsme vedli diskuze, zda má ocet přejít varem:-O ale už to neřešíme...;-)

Karofka: Po deseti letech to nejspíš nenapraví! ;-) Nicméně není ani co, tuhle polévku dělám podobně a bez octa. Všichni strávníci si ji přesto chválí!

Autorka asi zapomněla do receptu napsat ocet. Bez něho to být nemůže.

Polévka byla chuťově moc dobrá. Přítel se olizoval ještě dlouho po obědě...:-))

Výborná:yes: Všichni jsme si pochutnali..:-p Akorát jsem místo cibulové jíšky přisypala trochu ovesných vloček-ňam,ňam:-p

Jeslti něco miluji tak luštěninové polévky a fazolačku obzvlášt, kapku octa na přikyselení, a to je mnamka:-8

Dnes jsme měli k obědu a fazole s bramborami jsou výborná kombinace. Posílám bod:yes:

Se zeleninou jsem ji dělala dnes poprvé,ale vše je jednou poprvé,tak se to musí vyzkoušet.Vynikající,:-pještě jsem ji malinko přikyselila,máme to rádi,nebyla petrželka ,tak jsem použila libeček.Foto dodám.Jinak já dělám tak ,že si fazole namočím a vařím druhý den ,tak jak je to v receptu,brambory a nakonec zahustím kysanou smetanou s hl. moukou nebo smetanou na vaření a přikyseluji.

Tématické fráze:
fazole recept, fazolová polévka z becoku, domácí fazolačka, polévka z becoků, fazole recepty, bílá fazolačka, fazulačka, recepty z fazolí, fazolová polevka.cz, polevka fazolacka, fazolová polévka od babičky, fazolačka na kyselo, fozolačka, fazolacka se smetanou, recept na fazole, polévka z bílých fazolí, rychla fazolačka, červená fazolačka, fazolacka polevka, recepty s fazolí

Suroviny:
fazole bílé, brambory, zelenina kořenová, cibule, máslo, mouka hladká, sůl, koření polévkové, petrželka zelená

Přidat fotografie receptu